Feszültség

2023.09.24. 16:32

Egy rendőr meghalt, egy pedig megsebesült Koszovóban

Egy koszovói albán rendőr meghalt, egy pedig megsérült, amikor eddig ismeretlen tettesek koszovói rendőrökre támadtak az éjszaka folyamán - közölte a pristinai belügyminisztérium vasárnap.

MW

Koszovói rendőr Banjska falunál, Pristinától 55 kilométerre, északra 2023. szeptember 24-én, miután reggelre virradóan ismeretlen tettesek koszovói rendőrökre támadtak a koszovói Mitrovica város hídján

Forrás: MTI

Fotó: Bojan Slavkovic

A tájékoztatás szerint a rendőrök az éjszaka folyamán észrevették, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a koszovói Mitrovica északi részét a délivel összekötő hídon. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, valahonnan rájuk lőttek, a tűzharcban pedig két rendőr megsebesült, egyikük belehalt sérüléseibe.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel.

A koszovói kormányfő tájékoztatása szerint a tűzharc még később is folyt, a lövészek komoly fegyverzettel rendelkeztek, és maszkot viseltek.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. 

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában