Ukrán válság

2023.08.07. 06:14

Több civil meghalt egy újabb rakétatámadásban

530. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Sebesült nőt szállítanak egy lakóépületet ért orosz rakétacsapás után a donyecki Pokrovszk településen 2023. augusztus 7-én

Forrás: AFP / Ukrán Sürgősségi Szolgálat

Cikkünk frissül!

Több halottja is van egy lakóépületet ért orosz rakétacsapásnak Donyeckben

Legkevesebb öt halottja és tizennyolc sebesültje van egy lakóépületet ért orosz rakétacsapásnak a donyecki Pokrovszk településen - közölte hétfőn Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegram-oldalán.

"Öt halott és tizennyolc sebesült az eredménye egy pokrovszki lakóépületre mért két rakétacsapásnak" - mondta.

Az első csapásban négyen vesztették életüket, a másodikban pedig a mentőszolgálatok egyik tagja - tette hozzá.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője nem sokkal korábban még csak két halálos áldozatról számolt be.

Két rakétacsapás. Egy átlagos lakóépületet találtak el. Sajnos voltak áldozatok. A mentősök és a szükséges szolgálatok a helyszínen vannak. Az emberek mentése folyamatban van 

- közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Mentőalakulat dolgozik egy lakóépületet ért orosz rakétacsapás helyszínén a donyecki Pokrovszk településen 2023. augusztus 7-én
Forrás:  AFP / Ukrán Sürgősségi Szolgálat

Goldman Sachs-kinnlevőségeket foglaltak le Oroszországban

Lefoglaltatta a moszkvai választottbíróság az Otkrityije Bank keresete alapján a Goldman Sachs Group és a Goldman Sachs III SICAV alap több oroszországi  kinnlevőségét - közölte hétfőn a Kommerszant című gazdasági lap.

A bíróság a Goldman Sachs alap tulajdonában lévő Sberbank-, Gazprom-, VTB- és Aeroflot- papírokra rendelt el lefoglalást. Ez a Sberbank esetében 1,2 millió, az Aeroflot 750 ezer, a Gazprom 790 ezer, a VTB 550 ezer részvényét jelenti.

 

Az Otkrityije Bank július 31-én nyújtott be a keresetet a Goldman Sachs Group, a Goldman Sachs International és a Goldman, Sachs & Co ellen. Az orosz bank 614,7 millió rubelnyi  (2,27 milliárd forint) tartozás behajtását követelte a vállalatoktól.

 

A felperes azt állította, hogy a Goldman Sachs Group megtagadta a Nemzetközi Swap és Származékos Ügyletek Szövetségének (ISDA) megállapodásából eredő kötelezettségeinek teljesítését, amit az orosz bankkal szembeni amerikai és brit szankciókkal indokolt.

Az Ortkrityije Bank emellett a Goldman Sachs Group orosz bankoknál vezetett számláit, az orosz letétkezelőknél vezetett összes Goldman Sachs számlán lévő eszközöket, a Goldman Sachs International teljes részesedését az oroszországi Goldman Sachs Bankban, valamint a bank bizonyos védjegyekhez fűződő jogait is le akarta foglalni.

A bíróság hétfőn az Otkrityije követelései közül kettőnek adott helyt: a bank öt százalékos részesedését a Gyetszkij Mir gyerekekre szakosodott kereskedelmi vállalatban és a bank alapjának más orosz nagyvállalatokban birtokolt részvényeit foglaltatta le.

Nyolc évre ítélték az orosz hadsereg rágalmazásáért Dmitrij Gluhovszkij írót

Nyolcévi szabadságvesztésre ítélte távollétében egy moszkvai kerületi bíróság Dmitrij Gluhovszkij írót, az orosz fegyveres erők lejáratása címén.

A 44 éves író ellen, aki a Metro-regényekkel vált világhíressé, korábban körözést adtak ki és elrendelték a letartóztatását. Halmazati büntetésként hétfőn eltiltották az internetes adminisztrátori tevékenységtől.

 

Gluhovszkij az ítélet szerint tavaly tavasszal a közösségi médiában szövegeket és meghamisított videókat osztott meg, az állítva, hogy az orosz katonák bűncselekményt követtek el Ukrajnában. Az író külföldön él, orosz és izraeli állampolgársággal, valamint németországi és spanyolországi lakhatási engedéllyel rendelkezik.

 

Dmitrij Gluhovszkij
Fotó: Andre Pain / Forrás: AFP

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) hétfőn felvette Borisz Kagarlickij szociológust és politológust a terroristák és szélsőségesek nyilvántartásába. Kagarlickijt korábban a sziktivkari városi bíróság döntése nyomán letartóztatták, miután terrorista tevékenységre az interneten való nyilvános felhívás címén vádat emeltek ellene.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) a Komi Köztársaságban részlege úgy ítélte meg, hogy a Kagarlickij a Krími hídon tavaly történt, az ukrán katonai hírszerzés által elkövetett robbantást követően a Telegram-csatornáján a terrorizmust igazolta.

 

A szociológus Oroszország és a világ baloldali mozgalmairól szóló publikációk és kutatások szerzője. Az orosz igazságügyminisztérium 2018-ban külföldi ügynöknek nyilvánította, azon az alapon, hogy közös projektjei voltak a Németországból finanszírozott, ugyancsak ügynökként számon tartott Rosa Luxemburg Alapítvánnyal.

 

Az orosz belügyminisztérium hétfőn körözést adott ki Janina Szokolova ukrán újságírónőt ellen, akit a Roszfinmonitoring márciusban tett fel a terroristák és szélsőségesek listájára. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Szokolova az NTA ukrán tévécsatornán az hangoztatta, hogy az oroszokat etnikai alapon kíméletlenül meg kell semmisíteni.

A Holod című ellenzéki hírportál nyílt forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Oroszországban idén július 31-ig legkevesebb 82 büntetőeljárást indítottak hazaárulás, kémkedés és bizalmas alapon való együttműködés címén. Az összesítés szerint az ügyek közül 20-at államtitkot képező információk gyűjtése és kiadása, 12-t hazaárulás előkészítése, annak kísérlete és arra való felbujtás, tízet kémkedés, nyolcat az ellenség oldalára való átállás, hetet az ellenségnek nyújtott pénzügyi támogatás és külföldiekkel való együttműködés, egyet pedig kémkedés formájában elkövetett államárulás címén indítottak. További 17 ügyről nincsenek részletes adatok. Az eljárások közül 17-et Moszkvában, 51-et az oroszországi régiókban, további 11-et pedig a megszállt területeken indítottak.

Az ukrán hadsereg főparancsnoka telefonon beszélt az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével

Az Ukrajnában zajló harci cselekmények jelenlegi állásáról tárgyalt hétfőn telefonon Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

"Tájékoztattam a fronton kialakult hadműveleti helyzetről. Elmondtam, hogy az ukrán fegyveres erők változatlanul folytatnak védelmi és támadó hadműveleteket egyaránt" - közölte a megbeszélés után Zaluzsnij, akit az ukrán vezérkar idézett a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében.

Az ukrán főparancsnok "stabilnak" nevezte az ukrán erők védekezését. Szavai szerint az offenzívában az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, az oroszok pedig aktív támadásokkal próbálják elűzni az ukrán erőket a front egyes területeiről.

 

"Az ellenség számos irányban aktív támadási műveleteket hajt végre, de nem jár sikerrel" - szögezte le. Hozzátette, hogy a heves harcok folytatódnak, az ukrán csapatok lépésről lépésre folytatják az előrenyomulást. "A kezdeményezés a mi oldalunkon van" - hangoztatta Zaluzsnij.

 

Elmondta, hogy a Milley-vel folytatott beszélgetés során megvitatták az ukrán fegyveres erők fegyver- és lőszerszükségleteit is. A főparancsnok megköszönte a partnerek ebben nyújtott segítségét és támogatását. Az amerikai katonai vezetővel megállapodtak abban, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak, és aktívan együttműködnek.

Japán felszólította Iránt, hogy ne szállítson fegyvert Oroszországnak

Japán hétfőn felszólította Iránt, hogy ne szállítson fegyvert Oroszországnak.

Hajasi Josimasza külügyminiszter iráni kollégájával, Hoszein Amirabdollahiannal Tokióban tárgyalt. Azt kérte, hogy Teherán tanúsítson "konstruktív" magatartást Oroszország ukrajnai hadműveletének ügyében.

 

A Nyugat és Ukrajna azzal vádolja Iránt, hogy drónokkal látja el Oroszországot ukrajnai háborújában. Ezt Teherán tagadja. Azt állítja, hogy semleges álláspontra helyezkedik az orosz-ukrán háborúban.

 

Az iráni külügyminiszter a távol-keleti szigetországban ebben a minőségében tett első látogatása alkalmával azt kérte, hogy Japán oldja fel annak a mintegy 1,5 milliárd dollárnak (533 milliárd forint) a zárlatát, amelyet Iránnak korábbi olajszállítmányaiért kellett volna megkapnia, de amelyet az Irán elleni nemzetközi szankciók keretében Tokió visszatart - közölte az iráni külügyi szóvivő. Nasszer Kanaáni szerint a 2015-ös atomalku újjáélesztésének kérdése is szóba került a találkozón.

Kupjanszk környéki orosz előrenyomulásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők Kupjanszk környékén támadva kedvezőbb állásokat foglaltak el, a többi frontszakaszon pedig visszaverték az ukrán támadásokat – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a nyugati csoporthoz tartozó orosz erők rohamosztagai a kupjanszki taktikai irányban, a Harkiv megyei Vilsana és Persotravneve települések térségében az elmúlt három nap során a front 11 kilométeres szélességében több mint három kilométert nyomultak előre.

Az ukrán hadseregnek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét a szóvivő mintegy 460 főben nevezte meg, akik közül több mint 225-en a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el. A megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy vezetési pontot, három hadianyagraktárt és öt harckocsit.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója hétfőn bejelentette, hogy keddtől felfüggesztik az autóbusz-közlekedést Szimferopol és Henicsevszk között, miután ukrán csapások megrongálták az általa irányított régiót a Krím félszigettel összekötő csongari és henicsevszki közúti hidat. A létesítményeket vasárnap érte rakétatámadás.

Csak úgy ömlenek az orosz tankok Ukrajnába (videó)

A Portfolio bukkant rá azokra a felvételekre, amelyek tanulsága szerint rengeteg orosz tankot szállítanak Ukrajnába. A katonai teherautók, illetve műszaki mentőjárművek mellett legalább 27 darab orosz T-80-as harckocsi számolható össze.

Ukrán tisztségviselők: orosz támadás ért több ukrán megyét

Az orosz erők ágyútüzet zúdítottak a kelet-ukrajnai Harkiv megye egyik településére, aminek következtében az eddigi információk szerint két helyi lakos életét vesztette, és hárman megsérültek – hozta nyilvánosságra hétfőn Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

Jermak tájékoztatása szerint a Kupjanszk közelében fekvő Kucserivka faluban az oroszok eltaláltak egy családi házat, ez a támadás követelte az áldozatokat.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója közölte, hogy a harcok Kupjanszk térségében folytatódnak. 

Az elmúlt nap folyamán hadseregünk visszavert egy ellenséges támadást Petropavlivkától keletre. A megszállók veszteséggel vonultak vissza

– írta a Telegramon.

A déli Herszon megyeszékhelyt hétfőre virradó éjjel érte orosz támadás - közölte Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó. Az orosz erők a közlés szerint eltaláltak egy kilencemeletes lakóházat, a támadásban egy ember életét vesztette, és 12-en megsérültek.

Nehéz éjszakája volt Herszonnak. Az orosz hadsereg ismét tűzzel borította be Herszon lakosainak házait a város központi részén

– fogalmazott a kormányzó a Telegramon.

Az Ukrainszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában arról adott hírt, hogy a délkeleti országrészben fekvő Zaporizzsja megyét változatlanul hevesen támadja az orosz hadsereg, az elmúlt napban 24 településre 69-szer nyitottak tüzet. A Donyec-medencében lévő luhanszki régióban pedig földig rombolták a novoljubivkai hidat. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Andrij Jermak arról is beszámolt, hogy az ukrán fegyveres erők további 22 katonája tért vissza orosz fogságból. Arra nem tért ki, hogy Kijev hány orosz hadifoglyot adott át cserébe. Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa hozzátette, hogy a szabadon bocsátottak között vannak sebesültek is. Közölte, hogy mostanáig 2598 ukrán tért haza orosz fogságból, és ez volt a 48. sikeresen lezárult csere az orosz oldallal.

Az ukránok szerint merénylet készült Zelenszkij ellen

Az ukrán rendőrség közölte, hogy letartóztatott egy nőt, aki a gyanú szerint egy orosz légicsapás előkészületeiben vett részt Volodimir Zelenszkij meggyilkolására – adta hírül az Origo a Sky News-ra hivatkozva.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én
Fotó: Toms Kalnins / Forrás: MTI/EPA

A nő állítólag ukrán létesítmények, köztük elektronikai hadviselési rendszerek és lőszerraktárak helyét is lefilmezte, mielőtt a hatóságok elfogták. Ha elítélik, akár 12 év börtönt is kaphat.

A hatóságok szerint a gyanúsított egy orosz informátor volt, aki az ukrajnai Ocsakiv városában élt, de azt nem közölték, hogy orosz vagy ukrán állampolgár-e a nő. 

Bomba csapódott egy herszoni emeletes házba (videó)

Julia Mendel, Volodimir Zelenszkij korábbi szóvivőjea Twitteren osztott meg egy videót, amely a tegnap éjjel az orosz ágyúzás által súlyosan megrongált kilencemeletes lakóépületben keletkezett károk egy részét mutatja Herszonban.

Így zuhant bele a vízbe egy ukrán tank, csak azt nem tudni, hogy miért (videó)

Twitterre került fel egy videó, amelyen az látható, hogy egy ukrán T-72-es harckocsi amely a Mokri Jaly folyóba süllyedt – vette észre a Mandiner. Az esetről közzétett videón az látszik, ahogy az ukrán tank belezuhan a vízbe, azt ugyanakkor nem látni, hogy bárki vagy bármi elől menekült volna.

Határtelepülést lőttek az oroszok

Két ember meghalt, hárman megsebesültek Kucserivka településen, egy orosz ágyúzást követően – írta Andrij Jermak, Zelenszkij elnök hivatalának vezetője egy Telegram-posztban.

Kucserivka egy kis falu az északkeleti Kupjanszk városának külterületén, amely nagyjából 30 mérföldre (48 kilométer) fekszik Oroszországtól.

Kulcsfontosságú hidakat támadnak az ukránok

A donyecki régióban a közúti közlekedés biztonságos, annak ellenére, hogy az ukránok támadásokat intéztek a kulcsfontosságú hidak ellen – mondta Denisz Puszilin, a régió vezetője.

"Jelenleg nincsenek sorok, a helyzetet teljesen ellenőrzés alatt tartják, a Donyecki Népköztársaság területén a szárazföldi folyosón biztonságosan lehet közlekedni, viszonylag, amennyire lehet, gyorsan és kényelmesen" - jelentette a TASZSZ szerint az orosz televízióban.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the Donetsk Oblast
Ukrán katonák M777-es tüzérséggel készülnek tüzet nyitni az orosz állásokra Donyeck megyében 2023. augusztus 6-án
Fotó: Diego Herrera Carcedo  / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Nem mernek hazatérni az ukrán diplomaták

Egyre több ukrán diplomata dönt úgy, hogy kiküldetése lejárta után nem tér haza külföldről - írja a Voice of Europe hírportál a Zerkalo nedeli ukrán lapra hivatkozva. Mint írják,

2022 eleje óta a diplomaták legalább 40-60 százaléka nem tért vissza a külföldi ukrán nagykövetségekről.

Tavaly az Egyesült Államokból mintegy húsz követségi és konzuli alkalmazottnak kellett volna visszatérnie Ukrajnába, de közülük csak egy ment haza. Néhány nagykövetségről pedig egyáltalán nem tért vissza senki - derül ki a V4NA Hírügynökség cikkéből.

A diplomaták döntését az anyagiak és a külföldön kialakult családi élet befolyásolják. De látják annak a több mint száz diplomatának a sorsát is, aki mégis visszatért Ukrajnába a hosszú távú külföldi kiküldetésekről: ők hónapok óta küzdenek, hogy állást találjanak a külügyminisztérium apparátusában.

A másik fontos tényező, amiért nem hajlandóak visszatérni Ukrajnába, a sorozástól való félelem.

Ukrajnában folyamatosan hívják be a hadköteles férfiakat, akik rövid kiképzés után szinte azonnal a fronton találhatják magukat.

Megöltek egy volt ukrán képviselőt Zaporizzsjában

Meghalt Szerhij Szlabenko, az ukrán parlament, a Verhovna Rada volt képviselője a zaporizzsjai fronton pénteken – jelentette be a kormány.

Szlabenko 2002 és 2006 között volt a Verhovna Rada tagja. Mandátuma alatt a jogi bizottság bíróságokkal, bírósági eljárásokkal és igazságügyi reformmal foglalkozó albizottságának elnöke volt. 2006-tól 2009-ig a Volyn Ügyvédi Kamara minősítő és fegyelmi bizottságának alelnökeként, 2015-től 2020-ig a Volyn Regionális Tanács helyetteseként dolgozott.

Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kapott Franciaországtól

Kijev nagy hatótávolságú SCALP rakétákat kapott Franciaországtól – mondta Volodimir Zelenszkij. Emmanuel Macron francia elnök még július 11-én, a NATO vilniusi csúcstalálkozóján jelentette be a szállítást. A SCALP a brit Storm Shadow rakétához hasonlít leginkább.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova szerint

ez újabb lépés a konfliktus eszkalációja felé

- írja a RIA Novosztyi.

Hat orosz lőszerraktárat lőttek ki az ukránok

Az ukránok 21 egység orosz katonai felszerelést és hat lőszerraktárt semmisítettek meg a déli frontvonalon az elmúlt nap folyamán – jelentette Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok. A megsemmisült orosz katonai felszerelések között volt három páncélozott harcjármű, két drón, 10 tüzérségi rendszer és aknavető katonai járművek számára.

Állítólag az orosz csapatok 21-szer támadtak ukrán állásokat, az ukrán erők pedig 1344-szer lőtték ki az orosz erőket.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the Donetsk Oblast
Egy ukrán katona robbanótöltetet visz az M777-es tüzérségre
Fotó: Diego Herrera Carcedo   / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Az oroszok nem akarnak újabb ukrán régiókat

Kijev és Moszkva tisztségviselői is nyilatkozatot tettek az oroszok által annektált ukrán területekről, ami azt bizonyítja, hogy a két ország nincs közelebb a békemegállapodás megkötéséhez.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a The New York Timesnak azt mondta, hogy

Moszkva nem kíván további ukrán régiókat szerezni, miután annektálta a Krím-félszigetet, Donyecket, Luhanszkot, Herszont és Zaporizzsját.

Peszkov azt mondta, Oroszország nem kíván további területeket, hanem "megtartani az összes földet, amelyet most alkotmányunkba a miénkként írtunk be".

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója válaszolt, és kijelentette, hogy Ukrajna területei nincsenek beleírva az orosz alkotmányba.

Ukrajnának csak ideiglenesen megszállt területei vannak, ahol háború folyik. A területeket felszabadítjuk

- közölte Podoljak.

Véletlen is lehetett a transzfúziós központ elleni légicsapás

Szombat este légicsapások értek egy vérátömlesztési központot a kelet-harkovi Kupjanszkban. Míg Ukrajna azt állítja, hogy egy orosz irányított légibomba csapódott az épületbe, Sean Bell, a Sky News katonai elemzője szerint azonban nem lehet kizárni a véletlen találatot sem. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte és háborús bűnnek minősítette a támadást.

A hídtámadások fennakadásokat okoznak a logisztikában

Az oroszok által megszállt Krímet és Herszon megyét összekötő közúti hidak elleni ukrán csapások "jelentős zavarokat okoznak a logisztikában" – írta legutóbbi elemzésében az Institute for the Study of War.

A hidak kulcsfontosságú útvonalak az orosz kommunikáció, logisztika és szállítás számára. A Csonhár-híd jelenti a legrövidebb utat a Krím és a déli frontvonal között.

A Henicseszk-híd elleni csapás "valószínűleg arra kényszeríti az orosz erőket, hogy a katonai forgalmat az Arabat-gátról a megszállt Krím és a megszállt Herszon megye közötti hosszabb nyugati útvonalakra irányítsák, ami szűk keresztmetszetet fog okozni" - írta az ISW, rámutatva, hogy az új útvonalak "tüzérségi hatótávolságon belül vannak" az ukrán erők számára.

Két idős nő sebesült meg

A terület katonai igazgatása szerint egy 73 és egy 77 éves nőt szállítottak kórházba a Herszon régióban végrehajtott orosz lövöldözések után végtagsérülésekkel. Akkor sebesültek meg, amikor orosz rakéták találták el Olhivka falu egyik ingatlanának privát udvarát.

Kína a béke pártján áll

Egy nemzetközi szakértő szerint Kína részvétele a hétvégi, Szaúd-Arábiában zajlott béketárgyalásokon azt mutatja, hogy nem áll Oroszország mögött, hanem inkább a békét keresi.

Samuel Ramani, a Royal United Services Institute munkatársa a Sky News-nak azt mondta, hogy Kína részvétele meglepetés volt.

A megbeszélések a következő lépésekre vonatkozó konkrét terv nélkül zárultak, de a részt vevő országok azt kommentálják, hogy "közös alapot építenek ki, amely kikövezi az utat a békéhez" – áll egy szaúd-arábiai közleményben.

Ukrajna "produktívnak" nevezte a tárgyalásokat, míg Oroszország "pusztulásra ítéltnek".

100 milliárd eurós veszteség

Európa vezető vállalatai közvetlenül mintegy 100 milliárd eurót veszítettek oroszországi tevékenységük során Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója óta – írja a Financial Times.

Egy felmérés szerint 600 vállalat közül 176 könyvelt el vagyoni értékvesztést, cserével kapcsolatos költségeket és egyéb költségeket a háború közvetlen következményeként.

Ez a szám nem tartalmazza a közvetlen veszteségeket, például a magasabb energiadíjat, mivel a háború valós költségei várhatóan sokkal magasabbak lesznek azon vállalatok számára, amelyek az utóbbi időben jelentős tevékenységet folytattak Oroszországban.

Zelenszkij: várjuk az F-16-osokat

Éjszakai videójában az ukrán elnök azt mondta, hogy a héten 65 rakétát, valamint 178 drónt - köztük 87 "Sahed"-et vetett be az orosz hadsereg, de ezeknek a túlnyomó többségét sikekült lelőnie az ukrán légvédelemnek. 

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ukrán égi pajzsot csak erősebbé tegyük. Nagyon fontos minden partner felelősségteljes pozíciója a légvédelmi rendszerekkel és rakétákkal való ellátásunkban. Ukrajna megnyerheti ezt a csatát, és az égi pajzsunk végül egész Európa biztonságát garantálja" - mondta Volodimir Zelenszkij, aki beszámolt arról, hogy kitüntetéseket adott át a Légierő Napján. Beszélt a pilótákkal is, akik lelkesen várják az F-16-osok megjelenését az ukrán égbolton.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 7386 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8584 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 120 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában