Feltétel

2023.07.10. 15:42

Erdogan az uniós csatlakozási tárgyalások újraindításától tette függővé a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyását

Törökország több mint 50 éve várakozik az Európai Unió kapuinál, miközben immár csaknem az összes NATO-ország tagja az EU-nak - emlékeztetett az államfő.

MW

Tayyip Erdogan török elnök sajtótájékoztatót tart a NATO-vezetők litvániai csúcstalálkozójára való vilniusi repülése előtt az isztambuli Atatürk repülőtéren, 2023. július 10-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Serhat Cagdas

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Isztambulban közölte: országa akkor hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha az Európai Unió újrakezdi Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat.

Erdogan az isztambuli Atatürk repülőtéren tartott sajtótájékoztatón beszélt a svéd NATO-tagság kérdéséről, mielőtt a szövetség vilniusi csúcstalálkozójára utazott.

Az államfő úgy fogalmazott: "először gyertek, nyissatok utat Törökországnak az Európai Unióba, aztán mi is, ahogy Finnországot illetően utat nyitottunk, hadd nyissunk utat Svédország előtt is".

Törökország több mint 50 éve várakozik az Európai Unió kapuinál, miközben immár csaknem az összes NATO-ország tagja az EU-nak

 - emlékeztetett Erdogan.

A török parlament a finn NATO-csatlakozást, amelyet korábban szintén gátolt, március végén ratifikálta.

Az ország 1995-ben lépett vámunióra az Európai Unióval, amelynek 1999-től hivatalos tagjelöltje lett. A teljes jogú csatlakozásról szóló tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg, de a folyamat az utóbbi években holtpontra jutott. Az Európai Tanács 2016 decemberében úgy döntött, hogy a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletet követő tisztogatások mértéke miatt az unió nem nyit újabb csatlakozási fejezeteket Ankarával. A 35 megvitatandó fejezet közül eddig mindössze egyet tudtak lezárni.

Erdogan a török EU-csatlakozás ügye mellett egyúttal hangsúlyozta: a svéd NATO-csatlakozás előrehaladása attól függ, hogy a múlt évi madridi török-svéd-finn megállapodásban foglalt vállalások teljesülnek-e.

Ankara a skandináv állam NATO-csatlakozásával kapcsolatban eddig azt mondta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg - szerinte - Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Törökország egyúttal számos PKK-tag kiadatását is követeli.

A török álláspont szerint Svédország megtűri a Törökország mellett az Európai Unióban is terrorszervezetként nyilvántartott PKK tagjait, ezért a NATO-hoz való csatlakozás előtt olyan lépéseket kell tennie, amelyekkel bizonyítja, hogy ezen változtatni kíván. 

Az észak-európai országban múlt héten először ítélték szabadságvesztésre a PKK egyik támogatóját, noha a bíróság állítása szerint a svéd NATO-csatlakozásnak nem volt köze az ítélethez. A PKK 1984 óta fegyveres felkelést folytat Délkelet-Törökországban a helyi kurd kisebbség függetlenségéért. A több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

Így reagált az új török feltételre a NATO-főtitkár és a német kancellár 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Vilniusban kijelentette, hogy Svédország eleget tett a Törökország által a svéd NATO-tagsághoz fűzött feltételeknek, Olaf Scholz német kancellár pedig elutasította a svéd NATO-tagság és Ankara EU-csatlakozási tárgyalásai felújításának összekapcsolását.

Sajtótájékoztatóján Jens Soltenberg kijelentette, hogy támogatja Törökországnak az uniós tagságra vonatkozó törekvését, ugyanakkor kijelentette, hogy Svédország teljesítette 2022. évi madridi NATO-csúcson - amelyen Svédország meghívást kapott a csatlakozásra - megszabott feltételeket, amelyek révén a szövetség tagjává válhat.

Felsorolva a Svédország által a terrorellenes harc területén kifejtett erőfeszítéseket és kitérve arra, hogy Stockholm lazított a fegyverexport-korlátozáson és eleget tett Ankara kiadatási kérelmeinek, az észak-atlanti szövetség főtitkára emlékeztette Törökországot a szövetség más biztosági érdekeire.

"A NATO-nak eleget kell tennie a szövetségesek legitim igényeinek, akik minél előbb a szövetség tagjaként szeretnék látni Svédországot" - jelentette ki Jens Stoltenberg.

Olaf Scholz német kancellár ellenezte, hogy Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak újrakezdéséhez kössék Svédország NATO-felvételét.

"A két kérdés nincs összefüggésben egymással" - jelentette ki hétfőn Berlinben a német kancellár, aki szintén hangsúlyozta, hogy Stockholm eleget tett a csatlakozás feltételeinek.

"Remélem, rövidesen elérjük, hogy Svédország NATO-tag legyen" - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában