Tanulmány

2023.07.26. 23:34

A klímaváltozásnak „elsöprő szerepe” volt a júliusi hőhullámokban

Az emberiség által előidézett éghajlatváltozásnak „elsöprő” szerepe volt az Észak-Amerikában, Európában és Kínában tapasztalt hőhullámokban – derült ki a World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi tudományos kezdeményezés klímaszakértőinek kedden Szingapúrban közzétett tanulmányából.

MW

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a Rodosz szigetén fekvő Vati település közelében 2023. július 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Damianidisz Lefterisz

Az elmúlt hónapban több kontinens is hőhullámoktól szenvedett, sok helyütt erdőtüzek és vízhiány is súlyosbította a helyzetet.

A tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás és globális felmelegedés nélkül a fentebb is említett események „rendkívül ritkák” lennének.

Az Európában és Észak-Amerikában mért hőmérsékletek gyakorlatilag lehetetlenek lennének az éghajlatváltozás hatásai nélkül

– magyarázta a tanulmány eredményeit Izzidine Pinto, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója a WWA sajtótájékoztatóján. 

Kínában ötvenszer akkora volt az esélye a júliusi hőhullámoknak, mint korábban

– tette hozzá.

Jégdarabkákkal borított út jégvihart követően az észak-olaszországi Bergamóban 2020. augusztus 30-án
Fotó: Filippo Venezia / Forrás: MTI

A WWA kutatásában rámutattak, hogy az egyre növekvő üvegházhatás miatt az európai hőhullámok 2,5 Celsius-fokkal melegebbek voltak, mint lettek volna a klímaváltozás nélkül. Észak-Amerikában két, Kínában egy fokkal volt így magasabb a hőhullámok okozta hőmérséklet.

Mint írják, a szélsőséges intenzitású hőhullámok öt-, de akár kétévente is visszatérhetnek, amennyiben nem csökken a károsanyag-kibocsátás a bolygón, és a globális átlaghőmérséklet két fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet. A jelenlegi állás szerint több mint 1,1 fokkal nőtt a hőmérséklet.

Friederike Otto, a londoni Grantham Institute for Climate Change kutatója kijelentette: „Ameddig nem fogjuk vissza a károsanyag-kibocsátást, egyre több és több ilyen szélsőséges időjárási jelenséget láthatunk majd.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában