Káosz

2023.06.28. 11:10

Brutális utcai zavargások törtek ki Párizsban, miután egy rendőr lelőtt egy tinédzsert

Utcai zavargások törtek ki Párizs egyik elővárosában, miután egy rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt egy közúti ellenőrzés során kedden este Nanterre-ben.

MW

Tűzoltók egy égő autó eloltásán dolgoznak 2023. június 27-én

Forrás: AFP

Fotó: Zakaria Abdelkafi

A France Info helyi közszolgálati televízió által bemutatott, az incidensről mobiltelefonnal készült videón az látható, hogy egy rendőr a megállított autó ajtajára szegezi fegyverét, mire a sofőr hirtelen elhajt, a rendőr pedig közelről tüzet nyit rá, halálosan megsebesítve a volánnál ülő fiatalt.

A közszolgálati televízió szerint a rendőrt emberöléssel gyanúsítják és őrizetbe vették.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter közölte, hogy a rendőrség felügyeleti szerve (IPGN) belső vizsgálatot indított az ügyben.

Videófelvételről készített kép rendőrökről egy zavargássá fajult tüntetésen Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 27-én este, miután egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt
Forrás: MTI/AP

Az eset után tüntetés kezdődött a nanterre-i rendőrkapitányság előtt, amely erőszakossá vált és átterjedt a szomszédos elővárosokra is. A tüntetők felgyújtották a Mantes-la-Jolie-i városházát, a rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be ellenük, de végül kénytelen volt meghátrálni.

A helyi hatóságok szerint a feldühödött tömeg kukákat, autókat és egy általános iskolát is felgyújtott, a rendőröket pedig petárdákkal dobálta meg. A rendőrség végül 31 embert állított elő, 25 rendőr megsebesült, 40 autó kiégett.

A feldühödött tömeg kukákat, autókat és egy általános iskolát is felgyújtott
Fotó: Zakaria Abdelkafi / Forrás: AFP

„A halálbüntetés már nem létezik Franciaországban. Egyetlen rendőrnek sincs joga ölni, kivéve önvédelemből” – írta közösségi média oldalán Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali politikus, aki szerint a rendőrség lejáratja az állam tekintélyét, így azt az alapoktól szükséges megreformálni.

Az ellenzékhez tartozó jobbközép Köztársaságiak vezetője, Eric Ciotti támogatásáról biztosította a rendőrséget.

„Támogassuk a nanterre-i rendőrséget a rend biztosításának érdekében. Önök a közösség biztonságának védelmezői. Semmi sem indokolja ezt a káoszt!” – írta Ciotti a közösségi oldalán.

A rendőrség végül 31 embert állított elő
Fotó: Zakaria Abdelkafi / Forrás: AFP

A rendőrök fegyverhasználatát 2017 óta egy új törvény szabályozza Franciaországban. Azóta joguk van arra a gépkocsira rálőni, amelynek vezetője ellenáll az igazoltatásnak, ha másképp nem tudják megállítani a járművet, és ha megítélésük szerint a sofőr veszélyezteti mások vagy a rendőrök életét. Korábban a rendőrök csak jogos önvédelemre használhatták a szolgálati fegyverüket.

A zavargások nyomán a kormány megerősítette a rendőri jelenlétet Párizs térségében és más nagyvárosokban, és nyugalomra szólított fel.

Macron: megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan, hogy egy rendőr lelőtt egy tinédzsert

Megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte szerdán Emmanuel Macron francia elnök azt, hogy egy közúti ellenőrzés során egy rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt előző este a Párizshoz közeli Nanterre-ben. Macron jelezte: szeretné, ha az igazságszolgáltatás a lehető leggyorsabban „végezné a munkáját”.

„Semmi nem igazolja egy fiatal halálát” – fogalmazott a köztársasági elnök a dél-franciaországi Marseille-ben tett látogatásán. „Az egész nemzet együttérzését szeretném kifejezni” – tette hozzá, jelezve, hogy „a nemzet teljes szolidaritásáról és a szeretetéről biztosította a családot”.

„Megöltek egy tinédzsert: ez megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan. Az első szavaim a szeretet, a közös fájdalom, a családnak és a hozzátartozóknak nyújtott támogatás szavai” – szögezte le az államfő.

Motorbiciklis hajt el kiégett roncsoknál Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 28-án, miután az előző este egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a helyszínen
Fotó: Mohamed Badra / Forrás: MTI/EPA

A 17 éves Nahel M.-re azután lőtt rá egy rendőr, hogy egy közúti rutinellenőrzés során ellenállt. A rendőrség kedd este azt állította, hogy a járművel belehajtott két motoros rendőrbe. A francia televíziókban bemutatott, az incidensről mobiltelefonnal készült videón azonban az látható, hogy egy rendőr a megállított autó ajtajára szegezi fegyverét, mire a sofőr hirtelen elhajt, a rendőr pedig közelről tüzet nyit rá, halálosan megsebesítve a volánnál ülő fiatalt. A felvételen hallható, hogy valaki azt mondja: „Mindjárt kapsz egy golyót a fejedbe!”, de nem lehet pontosan azonosítani a beszélőt.

Az őrizetbe vett rendőrt szándékos emberöléssel gyanúsítja a nanterre-i ügyészség. Gérald Darmanin francia belügyminiszter közölte: a rendőrség felügyeleti szerve (IPGN) belső vizsgálatot indított az ügyben.

A tragédiára reagált Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain (PSG) labdarúgóklub és a francia válogatott világbajnok csatára is. „Franciaországom szenved. Elfogadhatatlan a helyzet. Minden gondolatom Nahel családjáé és a hozzátartozóké, ez a kis angyal túl korán ment el” – írta a Twitteren a labdarúgó.

Az eset után erőszakos tüntetés kezdődött a Párizstól nyugatra található nanterre-i rendőrkapitányság előtt, amely később átterjedt a szomszédos elővárosokra is. A tüntetők felgyújtották a városháza épületét Mantes-la-Jolie-ban, a rendőrség válaszul könnygázt és gumilövedéket vetett be, de végül kénytelen volt meghátrálni. A helyi hatóságok szerint a feldühödött tömeg kukákat, autókat és egy általános iskolát is felgyújtott, a rendőröket pedig petárdákkal dobálta meg. A rendőrség végül 31 embert előállított, 25 rendőr megsebesült, 42 autó kiégett.

A család ügyvédjei szerint Nahel 14 éves kora óta magas szinten rögbizett, pizzafutárként dolgozott Nanterre-ben, soha nem volt dolga a rendőrséggel. A TikTok közösségi oldalon a megölt fiú anyja csütörtök délutánra megemlékezésre hívott mindenkit a nanterre-i prefektúra elé. A francia belügyminisztérium szerda este kétezer rendőrt mozgósít Nanterre környéken az újabb zavargások elkerülésére.

Olivier Véran kormányszóvivő szerda délután nyugalomra intett mindenkit, míg Élisabeth Borne miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy „az igazság abszolút követelménye hozhat nyugalmat a dühre”.

Baloldali politikusok élesen bírálták a rendőrség „amerikanizálódását” és azt, hogy a hatóságok eleinte „hazudtak, azért, hogy megpróbálják letagadni, ami történt”. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés szerint „tragédia történt”, de a jobboldali képviselők az ártatlanság vélelmére és a vizsgálat lefolytatásának tiszteletbe tartására figyelmeztettek.

A rendőrök fegyverhasználatát 2017 óta új törvény szabályozza Franciaországban. Azóta joguk van arra a gépkocsira rálőni, amelynek vezetője ellenáll az igazoltatásnak, ha másképp nem tudják megállítani a járművet, és ha megítélésük szerint a sofőr veszélyezteti mások vagy a rendőrök életét. Korábban a rendőrök csak jogos önvédelemre használhatták a szolgálati fegyverüket.

Tavaly tizenhárman vesztették életüket Franciaországban úgy, hogy közúti ellenőrzés során tanúsított ellenállást követően a rendőrök rájuk lőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában