Interjú

2023.05.23. 13:02

Orbán Viktor: a háború diplomáciai kudarc, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie (videó)

A háború eszkalációja helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert az ukrajnai háborúban minden nap sok ember hal meg – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a katari gazdasági fórumon kedden.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal a katari gazdasági fórumon Dohában 2023. május 23-án. Balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A magyar kormányfő John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével folytatott beszélgetésében rámutatott: Magyarország azért tekint a fősodratú európai nézőponttól eltérő szemszögből az ukrajnai konfliktusra, mert szomszédos a háborúban álló országgal, amelynek területén jelentős magyar kisebbség él, amelynek tagjai közül többen életüket vesztették az összecsapásokban.

A miniszterelnök a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem lett volna szabad megtörténnie.

Orbán Viktor szerint 

a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem, hogy mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni.

A miniszterelnök szerint ezért mindenekelőtt tűzszünetre van szükség, utána pedig el lehet kezdeni az új európai biztonsági rendszer megtárgyalását. Hozzátette: a béke szerinte csak az Egyesült Államok és Oroszország közötti megállapodással képzelhető el.

Szijjártó Péter: a legfontosabb feladat az emberéletek mentése

„Sajnos az elmúlt hónapok azt bizonyították, hogy a szomszédunkban lévő háborúnak nem lesznek nyertesei, csak vesztesei. Ráadásul minél tovább tart a háború, annál több” – reagált közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter azokra a hangokra, amelyek Orbán Viktor katari felszólalást bírálják.

Szijjártó Péter leszögezte, a legfontosabb feladat az emberéletek mentése. „Márpedig ez csak békével lehetséges. Minél előbb lesz béke, annál több ember életét lehet megmenteni” – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a miniszterelnök világosan fogalmazott, ami „nyilván kényelmetlen a háború pártján állóknak.”

Az OTP bank ukrajnai feketelistázásáról és az Európai Békekeret kifizetéseinek ezt követő magyar blokkolásáról a magyar kormányfő elmondta: elvi kérdés, hogy ha egy ország, akár Ukrajna, pénzügyi támogatást vár tőlünk, akkor tanúsítson tiszteletet, és ne tegye feketelistára a vállalatainkat.

Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet, és ne szankcionáljátok a vállalatainkat! 

– hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Magyarország nyitott ország

John Micklethwait Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyásával kapcsolatos kérdésére Orbán Viktor azt válaszolta, hogy Svédország és Magyarország között „szörnyen rossz” a politikai viszony, és először ezen kell javítani, mert nem szeretnénk konfliktusokat importálni a NATO-ba.

A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország két stratégiai kérdésben nem ért egyet az Európai Unióval: az egyik az úgynevezett kockázatcsökkentés politikája Brüsszel és Peking viszonyában, a másik pedig az ukrajnai háború rendezésének mikéntje. Szerinte az európai uniós források visszatartása ezekre vezethető vissza.

Az uniós elképzeléssel ellentétben Magyarország a kapcsolódás, a kereskedelmi és politikai kapcsolatok szorosabbra fűzésének híve – folytatta Orbán Viktor.

A kormányfő rámutatott: Magyarország nagyon nyitott ország, jelentős exporttal.

Kína óriási lehetőséget rejt magában, amelyet nem érdemes elszalasztani – folytatta Orbán Viktor.

A mi hozzáállásunkon múlik, hogy Kína a Nyugat partnere vagy ellenfele lesz-e 

– jegyezte meg.

A miniszterelnök a beszélgetésben potenciális partnernek nevezte Katart, amellyel Magyarország nemcsak az energia, hanem a mezőgazdaság, az információtechnológia és a biztonság terén is igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatokat.

Orbán Viktor szerint a jövő fő kérdése a normalitás vagy az abnormalitás lesz, és a keresztények és a muszlimok együttműködhetnek a hagyományos értékek – Isten, nemzet, család – megvédése és megőrzése érdekében.

Manapság ha Európában a nemzeti érdek alapján cselekszel, könnyen megvádolhatnak oroszpártisággal

 – mondta a magyar kormányfő a moderátor paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos kérdéseire.

„Az én iránytűm mindig a magyar nemzeti érdek felé mutat” – szögezte le.

 

„Ne neveljenek minket”

Az amerikai demokraták beleszólnak az emberek életébe, de „mi nem szeretjük ezt” – jelentette ki Orbán Viktor.

Egy kérdésre válaszolva kifejtette: az Egyesült Államokban a demokratákat sokkal inkább ideológiai alapon vezetik, mint a republikánusokat. A demokraták rendszeresen igyekeznek meggyőzni az embereket saját elveikről, sőt néha rákényszeríteni akaratukat másokra.

Ezt én nem szeretem, nekünk megvan a saját kultúránk, a saját életformánk, ne tessék beleavatkozni, kérem! 

– fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: „Ne neveljenek minket, ne mondják meg, mi a jó és mi a rossz!” Sem az amerikaiaknak, sem más nemzethez tartozóknak nem dolga az, hogy megmondják, hogyan éljenek a magyarok.

Donald Trump volt republikánus elnök jól érti ezt 

– tette hozzá a magyar kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel utazott Dohába, ahol hivatalos látogatáson vesz részt Katar miniszterelnökének meghívására, valamint Katar emírjének meghívására felszólalt a katari gazdasági fórumon. Az útra vele tartott Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában