Diplomácia

2023.02.22. 12:53

A lengyel miniszterelnök fogadta Novák Katalint Varsóban

Megerősítette a lengyel-magyar barátság fontosságát Novák Katalin köztársasági elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, akik szerdán a varsói Lazienki Palotában találkoztak a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek csoport (B9) csúcstalálkozója előtt.

Novák Katalin köztársasági elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök

Forrás: Facebook/Novák Katalin

A varsói csúcstalálkozó előtt egy régi baráttal, Mateusz Morawieckivel találkoztam. A lengyel-magyar barátság nemcsak egy történelmi szlogen, hanem jelen idejű valóság. Bízunk benne, hogy a háborúnak mihamarabb vége lesz, de abban biztosak vagyunk, hogy a lengyel-magyar barátság örökké tart 

- hangsúlyozta szerdai Facebook-bejegyzésében Novák Katalin.

A találkozón Mateusz Morawiecki elmondta, hogy Európának a háború mellett gazdasági kihívásokkal is szembe kell néznie. Hozzátette, hogy a magyar köztársasági elnökkel az orosz-ukrán háborúról, a gazdasági kihívásokról, az energiaválságról és az inflációról is beszéltek. Mint mondta, "örülök, hogy magyar barátaink megértik a közeljövőben ránk váró fenyegetések nagyságát".

NOVÁK Katalin; SCHANDA Tamás János; NYCZ, Kazimierz
Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek fogadja a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok (B9) csúcstalálkozóján Varsóban tartózkodó Novák Katalin köztársasági elnököt (j2) az érseki palotában 2023. február 22-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A magyar köztársasági elnök szerdán találkozott Konrad Krajewski lengyel bíborossal, majd az 1981-ben elhunyt Stefan Wyszynski lengyel bíboros sírjánál rótta le tiszteletét.

Novák Katalin ezt követően a B9 csúcstalálkozón szólal fel, amelyen Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is részt vesz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában