Ukrán válság

2023.02.14. 06:38

Bahmut utolsó utánpótlási útvonalának birtoklásáért folynak a harcok

356. napja tart a háború a szomszédban.

Katonák egy Leopard harckocsi tetején a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén 2023. február 13-án. A lengyel 10. páncéloslovas dandár az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében az ukrán fegyveres erők személyzetét képezi ki a Leopard páncélozott harckocsik használatára Swietoszówban

Forrás: MTI/EPA-PAP

Fotó: Maciej Kulczynski

Fehér Ház: Bahmut orosz bevétele sem lenne stratégiai hatással a háború menetére

Amerikai értékelés szerint az orosz haderő komoly előrehaladást ért el a Bahmut városért folyó csatában Ukrajna keleti részén az utóbbi 24-48 órában - közölte a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora kedden egy sajtóbeszélgetésen. 

John Kirby elmondta, hogy szorosan figyelemmel követik az eseményeket. Megismételte azt az amerikai véleményt, miszerint Bahmut elesése nem gyakorolna stratégiai hatást a teljes háború menetére, de még a kelet-ukrajnai harci cselekményekre nézve sem. Hozzátette, hogy 

az amerikai értékelés szerint személyes gazdasági érdekek miatt lehet annyira fontos az orosz műveleteket műveletet irányító Jevgenyij Prigozsin számára a város és térségének elfoglalása. 

A Wagner biztonsági magáncég alapítóját az ott elhelyezkedő só- és gipszbányák érdekelhetik - fűzte hozzá. 

Az ukrán hadsereg dönt arról, hogy milyen jellegű műveleteket hajt végre, és ezeket milyen intenzitással és erőforrásokkal hajtja végre - jegyezte meg az elnöki hivatal illetékese. Megismételte, hogy 

Washington addig támogatja Ukrajnát, amíg arra szükség van, amit tettekkel is bizonyít. 

Ezt mutatja az amerikai készletekből Ukrajnának átadott eszközök mennyisége, és az, hogy a háború kezdete óta már 31 elnöki döntés született ilyen intézkedésről - hívta fel a figyelmet John Kirby, hozzátéve, hogy ezen a héten az ukrajnai összekötőcsoport brüsszeli ülésén az amerikai védelmi miniszter a katonai támogatások felgyorsításáról is tárgyal.
 

Smihal: az energiarendszerre ért csapások után az ivóvíztől fosztják meg az oroszok az ukránok egy részét

Az oroszok azért engedik le a vizet a kahovkai tározóból, hogy megfosszák a vízellátástól azokat az ukránokat, akik a Dnyeper (Dnyipro) folyóból kapják a vizet – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a keddi kormányülésen.

Oroszország az ukrajnai életkörülményeket kívánja elviselhetetlenné tenni. Tizennégy rakétatámadást hajtottak végre az ukrán energiaszektor ellen. A legutóbbi, február 10-i támadás több mint egy napig tartott. Rakétákkal és drónokkal hat energetikai létesítményt és hét nagyfeszültségű alállomást lőttek

– mutatott rá a kormányfő. Smihal szavai szerint az energetikai vállalatoknak már sikerült a fogyasztók áramellátását helyreállítaniuk, jelenleg már csak Odesszában és a környező területeken, valamint a herszoni és a harkivi régió egyes részein vannak érvényben kisebb hálózati korlátozások.

Az ellenség azonban nem áll meg. Most az oroszok megpróbálják megfosztani az ukránokat a vízellátástól. Miután az orosz erők részlegesen megsemmisítették és szándékosan felnyitották a kahovkai vízerőmű zsilipjeit, naponta több ezer köbméter vizet veszítünk. Emiatt a Dnyeperből vízhez jutó települések 70 százaléka ivóvíz nélkül maradhat

– figyelmeztetett a miniszterelnök. Hozzátette, hogy ezen felül a nukleáris veszély is nagyobb, mivel a tározó vízszintjének csökkenése a zaporizzsjai atomerőmű hűtőrendszereinek nem megfelelő működését okozhatja.

Az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán erők megsemmisítettek három orosz lőszerraktárt, az oroszok pedig a donyecki régióban egy drónról aeroszolgránátokat dobtak az ukrán védők állásaira.

Az orosz erők két rakétatámadást indítottak Donyeck megyében Kosztyantinyivka és Kramatorszk polgári infrastruktúrája ellen, aminek következtében helyiek sebesültek meg. A legsúlyosabb harcok a régióban Bahmut térségében dúltak: az orosz erők húsz településre nyitottak tüzet aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel, Bahmut, valamint Ivanyivszkij és Kurdjumivka települések környékét pedig ellenséges légicsapások érték.

Leopard harckocsik a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén 2023. február 13-án
Fotós: Maciej Kulczynski / Forrás: MTI/EPA-PAP

Bahmut utolsó utánpótlási útvonalának birtoklásáért folynak a harcok

Heves harcok folynak az Artemivszktől (Bahmuttól) északra fekvő Paraszkovjivka község birtoklásásért, amelynek elfoglalása elvágná a városba Csasziv Jar felől vezető utolsó utánpótlási útvonalat – közölte Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője kedden a Pervij Kanal orosz tévécsatornán.

Pusilin szerint nincs jele annak, hogy az ukrán erők harc nélkül szándékoznának feladni az állásaikat Artemivszkben, az orosz erőknek mégis sikerül előre nyomulniuk.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” sajtótisztje a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy Artemivszk környékén ukrán alegységek több esetben pánikszerűen hagyták el állásaikat.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója Concord nevű cége sajtószolgálatának közvetítésével arról számolt be, hogy Artemivszk északi részén súlyos, házról házra vívott harcok zajlanak, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy ukrán alegységek bekerítéséről jelentek meg hírek.

Prigozsin szerint naponta 300-500 újabb ukrán harcos érkezik a városhoz, „amely nem holnap lesz bevéve” és a tüzérségi tűz is napról napra erősebb.

„Erős ellenállás és felőrlés zajlik, megy a húsdaráló. Ahhoz, hogy a húsdaráló megfelelően működjön, nem lehet hirtelen ünneplésbe fogni” – hangoztatta. „Nem lesz ünnep a közeljövőben” – tette hozzá.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy 270 katonát, valamint egyebek között egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, egy harckocsit és több hadianyag- és lőszerraktárt veszítettek el.

A donyecki régió hatóságainak reggel kiadott összesítése szerint az ukrán tüzérség az előző nap leforgása alatt 81 alkalommal vette tűz alá a területet, 419 lövedéket kilőve rá. A csapások következtében, amelyek kilenc települést értek, öt civil sebesült meg. Herszon megyének a Dnyeper bal partján fekvő területe 41 találatot kapott ugyanebben az időben.

Az ukrán tüzérségi csapások a nap folyamán folytatódtak.

Viktorija Szergyukova, az Ukrajnától elcsatolt luhanszki régió emberi jogi biztosa a RIA Novosztyi hírügynökségnek az mondta, hogy a február 4-én lebonyolított 10. és 11. orosz–ukrán hadifogolycsere alkalmából először szabadultak ki ukrán fogságból olyan luhanszkiak, akiket nem ért fizikai bántalmazás. Az akkor elengedett 63 orosz közül kilencen kedden tértek haza a „Luhanszki Népköztársaságba”.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke egy keddi moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy a „különleges hadművelet” során jelentősen megnőtt az ukrán különleges szolgálatok és a Nyugat által támogatott „nacionalista formációk” által az Oroszország „közlekedési, üzemanyag- és energiakomplexumai, kormányzati szervei és katonai infrastruktúrája ellen elkövetett terrortámadások száma”.

Nyizsnyevartovszkban, a Hanti-Manysi Autonóm Terület – Jugra székvárosában kedden első ízben nyújtottak be fellebbezést olyan ítélet ellen, amely terrorcselekménynek minősítette egy katonai nyilvántartási és sorozási iroda felgyújtásának kísérletét. A május 4-én elkövetett – tüzet egy négyzetméteren okozó, személyi sérüléssel nem járó – támadásért két férfit vontak felelősségre, egyiküket 12 évi fegyházbüntetésre ítélték. Ő utóbb visszavonta beismerő vallomását. Ügyét katonai fellebbviteli bíróság fogja tárgyalni.

Ukrán és orosz futballisták verekedtek össze Antalyában

Összeverekedtek orosz és ukrán élvonalbeli labdarúgók a törökországi Antalya egyik szállodájában, ahová együtt voltak elszállásolva.

A jaroszlavli Sinnyik csapata, amely az orosz első osztályban játszik, klubközleményben számolt be az esetről, előrebocsátva, hogy egyik játékosánál sem állapított meg az orvosi vizsgálat súlyosabb sérüléseket.

Az incidens hétfő este történt a Royal Seginus hotel területén, ahol az oroszoknak „konfliktusuk támadt a szintén itt edzőtáborozó ukrán FC Minaj csapat játékosaival, de nem a Sinnyik futballistái voltak a kezdeményezők” – áll a klub közleményében. Megjegyezték:

Játékosaink igazi csapatként viselkedtek, kiálltak csapattársuk mellett, akit megtámadtak. Jelenleg a csapatunk biztonságban van, a klub a további konfliktusok elkerülése érdekében úgy döntött, hogy az együttes másik szállodába költözik.

A Wagner csoport vezetőjének elképesztő kijelentése

A Der Spiegelnek adott interjújában Jevgenyij Prigozsin, a Wagner PMC alapítója beismerte, hogy nem csak finanszírozta, hanem ő hozta létre az Internet Reaserch Agency névre keresztelt vállalatot, amely fő tevékenysége az internetes trollhadseregek irányítása és ezáltal bizonyos politikai és üzleti érdekek népszerűsítése.

Putyin szólt az oroszokhoz

Vlagyimir Putyin szerint az oroszok folyamatos nyugati nyomás alatt élik mindennapjaikat. Az orosz elnök azonban kiemelte, hogy a szankciók ellenére is nyugalom van az országban. Hangsúlyozta, hogy a nyugati országok barátságtalan lépéseire csak úgy lehet hatásosan reagálni, ha a törvényhozást megerősítik és kiterjesztik az emberek szabadságának védelmét.

Súlyos vereséget szenvedhet Ukrajna

Amerikai sajtóértesülések szerint amennyiben az ukránok elvesztik az ellenőrzést Artyemovszk felett, az súlyos következményekkel járhat Volodimir Zelenszkij számára is. A nyugati szövetségesek egy ilyen vereséget követően elveszíthetik a bizalmat Zelenszkij iránt és egyre nehezebb lesz új fegyverküldeményeket és pénzt folyósítani Ukrajna számára.

A bolgár elnök ellenzi, hogy a hadsereg tartalékaiból fegyvereket szállítsanak Kijevnek

A bolgár elnök határozottan ellenezte, hogy a hadsereg tartalékaiból fegyvereket szállítsanak Ukrajnának – derült ki Rumen Radev keddi nyilatkozatából.

A fegyverszállításokhoz ragaszkodó háborús pártoknak először választásokat kell nyerniük, kormányt kell alakítaniuk, és vállalniuk kell a felelősséget azért a döntésért, hogy a bolgár hadsereg átadja fegyvereit Ukrajnának. Olyan emberek, akik egyáltalán nem értenek semmit a hadsereghez, most mindent megtesznek, hogy belekeverjenek minket az ukrajnai konfliktusba, amit nem fognak tudni majd ellenőrizni

– jelentette ki Radev.

Véleménye szerint az ukrajnai háború már a teljes kölcsönös kimerültség szakaszában van, és ha nem vigyáznak, magával ránthatja a bolgárokat is. Szólt arról is, hogy az orosz katonai művelet legelső óráiban Bulgária kategorikusan elítélte az agressziót. Leszögezte, hogy nincs katonai megoldás erre a konfliktusra.

Rámutatott egyben arra, hogy „a béke azonnali tűzszünettel és a párbeszéd helyreállításával érhető el”. Hozzátette: a jelenlegi ügyvivő bolgár kormány végrehajtotta a parlament ukrajnai katonai segítségnyújtásra vonatkozó döntését, de a megállapodás egyértelműen tartalmazza, hogy a további segítség a bolgár lehetőségektől függ.

Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt kijevi metróállomáson egy újabb légi riadó idején 2023. február 14-én
Fotós: Emilio Morenatti / Forrás: MTI/AP

Magyarázatként hozzáfűzte, az ukrajnai konfliktus óriási romboló ereje, eszkalálódása rontja a térség biztonsági helyzetét, és az ügyvivő  kormány alkotmányos felelősséggel tartozik az állam biztonságáért és területi integritásáért.

Meg kell erősíteni, nem pedig gyengíteni az állam védelmi képességeit. A helyzet elemzése és a kockázatok felmérése nélkül nem lehet sorsfordító döntéseket hozni

– mondta Rumen Radev.

Korábban több, az előrehozott választások de facto már zajló kampányába bekapcsolódott politikai párt vezetője azzal vádolta az ország elnökét, hogy nem hajlandó végrehajtani az Ukrajnának történő fegyverszállításokról szóló parlamenti határozatot. Kijelentették, készek arra, hogy lépéseket tegyenek Radev hatalomból való eltávolítására.

Ukrán határőrség: eddig csaknem harminc ukrán köztisztviselőt fordítottak vissza a határról

A kiutazási tilalom életbe lépése óta csaknem harminc ukrán köztisztviselőt tartóztattak fel a határon – mondta el Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője kedden az Ukrajinszka Pravdának.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a kormány január 27-én fogadta el azt a határozatot, amely megtiltja a köztisztviselőknek, hogy a háború idején alapos indok nélkül külföldre utazzanak. A tilalom hatálya alá eső személyek kizárólag hivatalos utazás céljából hagyhatják el az országot.

Demcsenko hangsúlyozta, hogy a tilalom alól kivételt képeznek azok a köztisztviselők is, akik gyermekeiket látogatnák meg külföldön, illetve kiskorúakat kísérnek.

Jurij Szobolevszkij, a Herszon megyei tanács elnökhelyettese közben a Telegramon arról adott hírt, hogy hétfőn a dél-ukrajnai régióban két civil vesztette életét és öt sérült meg az orosz erők támadásai következtében.

Az ukrán Nemzeti Gárda kedden bejelentette, hogy előző nap a Donyeck megyei Bahmut városánál lelőttek egy Szu-24-es orosz vadászbombázó repülőgépet. Az ukrán vezérkar kedd reggeli harctéri jelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap folyamán az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett két orosz repülőgépet és három harckocsit. A hadijelentés szerint mintegy 740 orosz katona halt meg. Velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége Ukrajnában meghaladta a 139 ezer főt.

Kreml: a NATO Oroszországgal szemben ellenséges szervezet

Az észak-atlanti szövetség napról napra megerősíti az Oroszországgal szembeni ellenségességét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél egyértelműbbé tegye az ukrán konfliktusban való részességét – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

A NATO egy velünk szemben ellenséges szervezet

– hangoztatta.

Peszkov szerint a szövetség minden nap „megerősíti ellenséges mivoltát”, és „minden erejével” próbálja „a lehető legvilágosabban” jelezni részességét az Ukrajna körüli konfliktusban. Mint mondta, ez bizonyos óvintézkedéseket követel meg.

Azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint az orosz katonák gyakran „hallanak idegen beszédet” az ukrajnai harctéren, megjegyezte, hogy „ez nem titok”. Hozzátette, hogy külföldiek harcba küldése Ukrajna oldalán nem lesz képes megváltoztatni az események menetét, csak elnyújtani őket.

A Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni az Egyesült Államok egén megjelent léggömbök történetét.

„Hagyjuk, hogy az amerikaiak maguk oldják ezt meg” – mondta.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus egyébként a Twitteren azt írta, szerinte az Egyesült Államok és Kanada fölött lelőtt repülőszerkezetek lehetséges földönkívüli eredetével kapcsolatos „pánikkeltés” célja az volt, hogy elterelje a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó riporterek figyelmét az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának vagy a költségvetéssel kapcsolatos kérdéseknek a vizsgálatáról.

Snowden arra utalt, hogy Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró múlt szerdán megjelent blogbejegyzésében azt állította, hogy az Oroszországot Németországgal a Balti-tengeren keresztül összekötő gázvezetékek tavaly szeptemberi felrobbantását Joe Biden amerikai elnök rendelte el. Hersh szerint a csöveket az amerikai és a norvég haditengerészet, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) semmisítette meg. Forrását az újságíró nem nevezte meg, állításait a fősodorhoz tartozó amerikai médiában mérsékelt, Moszkvában azonban élénk érdeklődéssel fogadták.

A Fehér Ház szóvivője egyébként elvetette a lelőtt repülő eszközök földönkívüli eredetét, az illetékes amerikai kormányszervek pedig alaptalannak minősítették a Hersh publikációjában foglaltakat.

Putyin embere üzent

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint az Oroszországba érkező külföldi zsoldosok elnyújthatják a háborút, de döntően nem fogják befolyásolni a különleges katonai műveleteket. Peszkov arról is beszélt, hogy ezzel csak az ukrán nép számára okoznak több szenvedést a vezetők, a végeredményt viszont nem tudják megváltoztatni.

Fegyver helyett botokkal gyakorlatoznak az ukránok

Egy frissen kiszivárgott kép tanulsága szerint az ukrán katonák a kiképzés során nem kapnak fegyvert, helyette botokkal gyakorlatoznak. Ennek egyik oka az lehet, hogy az ukránok fogytán vannak a kézifegyverekből, tehát a gyakorlatozó katonáknak ezekből már nem jut.

Megszólalt Elon Musk

A múlt héten derült ki, hogy korlátozta a SpaceX űripari vállalat az ukrán hadsereg hozzáférését a Starlink műholdas rendszerhez, miután egyes hírek szerint a szolgáltatást harci drónok irányítására is felhasználták. A döntést Gwynne Shotwell szerdán Washingtonban jelentette be, és jóllehet nem részletezte a korlátozás jellegét, elmondta, hogy a Starlink által biztosított technológiát eredetileg sosem offenzív célokra szánták, a megállapodás elsősorban humanitárius célokat szolgált.

Mindazonáltal hozzátette: elfogadták, hogy az ukrán hadsereg is igénybe veszi a rendszert kommunikációs célokra. Elon Musk a háború kezdetekor biztosította Ukrajna számára a Starlink-hozzáférést, miután első körben az orosz hadsereg a kommunikációs csatornákat támadta meg.

MUSK, Elon
A 2020. március 9-i képen Elon Musk, a Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója 
Fotós: Jeff Chiu / Forrás: MTI/AP

Egyre súlyosabbak a harcok

Vlagyimir Putyin orosz elnök kiadta a parancsot, hogy az orosz hadsereg indítsa meg újabb, nagy szabású offenzíváját Kelet-Ukrajnában. Az egyik elitegység azonban már is teljesen megsemmisült 

– adta hírül a Bild.

A német lap értesülései szerint az ukránoknak két hét alatt sikerült megsemmisíteniük Oroszország elitdandárjának 36 harckocsiját.

Vuhledár és Marijinka közelében nagyszámú ellenséges erő, köztük a teljes parancsnoki állomány megsemmisült. Ezen kívül az ellenség mintegy 130 páncélozott járművet, köztük 36 harckocsit veszített – közölte Olekszij Dmitraszkij, az ukrán fegyveres erők körzeti szóvivője.

Hozzátette: az oroszok naponta 150-300 tengerészgyalogost veszítettek Vuhledár közelében. A szóvivő becslése szerint a dandár ötezer főből állt, az elmúlt egy évben számos katona meghalt, sérülést szenvedett vagy fogságba esett közülük.

Oroszország tiltott tartalmakat keres az interneten

Oroszország elindította az "Oculus" internetes keresőrendszert, amelyik megkönnyíti a hatóságok számára a tiltott tartalmak, így a nem engedélyezett tiltakozások, a háborúellenes hangok, az öngyilkosságra való felhívások, a kábítószer-párti tartalma és az "LMBT-propaganda" észlelését. Az Oculus naponta több mint 200 000 képet képes elemezni, képenként körülbelül három másodperces sebességgel – jelentette az Interfax hírügynökség.

Oroszország azzal vádolta a Nyugatot, hogy előmozdítja a "különleges katonai műveletéről" szóló, általa hamisnak nevezett információk terjesztését, ezzel próbálva lejáratni fegyveres erőit. Tavaly olyan jogszabályt fogadott el, amely pénzbírságot szab ki az ilyen információkat terjesztő emberekre, miközben felszámolta azokat a közösségi oldalakat és hírügynökségeket, amelyek Moszkva hivatalos álláspontjával ellentétes tartalmat osztanak meg a konfliktussal kapcsolatban.

Nem tanácsolják a franciáknak, hogy Fehéroroszországba utazzanak

A francia külügyminisztérium közölte, hogy az "Oroszország által Ukrajnában indított új offenzíva miatt" azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak Fehéroroszországba. Korábban az Egyesült Államok is felszólította állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el Oroszországot az ukrajnai háború és az orosz bűnüldöző szervek általi önkényes letartóztatás vagy zaklatás veszélye miatt.

Ausztria nem képez ki ukrán harckocsizókat

Ausztria kijelentette, hogy nem képez ki ukrán csapatokat Leopard 2 harckocsikon. Klaudia Tanner védelmi miniszter egy rádióinterjúban azt mondta, hogy "minden állam szuverén döntése, hogy törvényi keretein belül hogyan támogatják Ukrajnát".

Illusztráció/A német hadsereg 104-es harckocsizászlóaljának egyik új Leopard 2 A7V tankja a szállítmány ünnepélyes átadásán a bajorországi Pfreimd laktanyájában 2023. február 3-án
Fotós: Daniel Karmann / Forrás: MTI/AP/DPA

Holland vadászgépek fogtak el egy orosz légi alakulatot

Két holland F-35-ös vadászgép elfogott egy három orosz katonai repülőgépből álló alakulatot Lengyelország felett, és kikísérte őket. A holland védelmi minisztérium közölte: "Az akkor még ismeretlen repülőgép Kalinyingrád felől közelítette meg a NATO felelősségi területét" – áll a tárca közleményében. Az azonosítás után kiderült, hogy három repülőgépről van szó: egy orosz IL-20M Coot-A-ról, amelyet két Szu-27 Flanker kísért. A holland F-35-ösök távolról kísérték az alakulatot, és átadták a kíséretet a NATO-partnereknek.

Újabb katonai segélyek Kijevnek

Ukrajna legfelsőbb tábornoka és az Egyesült Államok hadseregének legmagasabb európai parancsnoka további katonai segélyekről tárgyalt. Az ukrán Valerij Zaluzsnyij az egyesített európai NATO-erők főparancsnokával, Christopher Cavoli amerikai tábornokkal beszélgetett a NATO védelmi minisztereinek találkozója előtt. "Megbeszéltük az Ukrajnának nyújtott nemzetközi katonai segélyek és egységeink kiképzését a partnerországok területén" – idézte Zaluzsnyijt az ukrán védelmi minisztérium.

16 települést bombáztak Bahmut közelében

A hónapok óta kitartó ukrán védők újabb szárazföldi támadásokra készülnek Bahmutnál – közölték ukrán katonai tisztviselők. Helyi illetékesek szerint a kelet-ukrajnai Bahmut város heves tüzérségi tűzzel néz szembe. "A város, a város külvárosai, a teljes kerület, és lényegében az egész Bahmut-irány és Kosztjantyinivka őrült, kaotikus ágyúzás alatt áll" – mondta Volodimir Nazarenko, az ukrán Szvoboda zászlóalj parancsnok-helyettese. Az ukrán hadsereg jelentése szerint 16 települést bombáztak Bahmut közelében.

Ukrajna több lőszert használt, mint amennyit a NATO termelni tud

Jelentős új orosz offenzíva vette kezdetét – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. A NATO védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli találkozója előtt Stoltenberg azt mondta, Oroszország "több csapatot és több fegyvert küld a harcba".

A NATO a lőszerkészletek növelését tervezi, és várhatóan megvitatják a vadászrepülőgépek Ukrajnába történő szállítását.

Stoltenberg szerint Ukrajna lőszerhasználata "sokszor magasabb volt, mint a jelenlegi termelési ütemünk".

Több fegyver és lőszer

A Financial Times szerint Ukrajna nyugati szövetségesei több lőszer és légvédelmi felszerelés Ukrajnába szállítását jelethetik be. Ukrajna azonnali szükségletei sürgetőbbek, mint a vadászgépek vagy a nyugati harckocsik gyorsabb szállítása iránti hosszabb távú kérések.

"Amire most igazán koncentrálnunk kell, az  Ukrajna légvédelme, és ezt a megfelelő lőszerrel felszerelt légvédelmi tüzérséggel lehet elérni. A vadászrepülőgépek nem képesek és nem is lesznek olyan alkalmasak az orosz légierő ellen, mint egy integrált légvédelmi rendszer" – mondta egy amerikai tisztviselő.

Tartós norvég támogatás

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében beszámolt arról, hogy Norvégia új, eddig példátlan, 5 éven át tartó támogatási programot fogadott el Ukrajna számára. Az ukrán elnök részleteket nem közölt, de azt mondta, hogy már eddig is ukránok ezreit mentették meg az időben érkező norvég segítségnek köszönhetően, és fontos Norvégia energetikai és politikai támogatása is.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4420 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3633 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 13-án 22 ember, köztük 8 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában