Még Egyiptomban is érezték

2023.02.20. 19:19

Ismét erős földrengés rázta meg Törökországot

Újabb, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Törökországot az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint. A rengéseket Szíriában, Egyiptomban és Libanonban is érezték.

Mentõautóhoz visznek egy megsérült fiút Hatayban 2023. február 20-án, miután újabb, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Törökországot

Forrás: MTI/AP/DIA

Fotó: Ugur Yildirim

A török katasztrófavédelem, az AFAD szerint a 6,4-es erősségű földrengés központja a Hatay török tartományban található Defne város környékén volt. Ezt követte pár perccel később egy második, 5,8-es erősségű rengés, melynek központja Samandagban volt.

Az NTV televízió arról számolt be, hogy 

a rengés következtében néhány megrongálódott épület összedőlt, Hatay polgármestere szerint emberek rekedtek a romok alatt.

 

Elsősegélyben részesítenek egy férfit Hatayban a legújabb, hétfői földrengés után 
Fotó: Ugur Yildirim / Forrás: MTI/AP

A CNN Türk hírtelevízió úgy tudja, Hatay tartományban az emberek pánikszerűen az utcára rohantak, és az egész térségben áramkimaradások voltak.

Süleyman Soylu belügyminiszter szerint 

az újabb földrengésnek 3 halálos áldozata és 213 sérültje van.

Lütfü Savas, Hatay polgármestere a Twitteren figyelmeztette az embereket, hogy tartsák magukat távol az omlásveszélyes épületektől.

Fuat Oktay török alelnök hétfőn este közölte, hogy az új földmozgásnak eddig 20 utórengését észlelték. Hozzátette, hogy a korábban elrendelt szökőárriadót lefújják.

Az al-Arabíja és a Sky News Arabia televíziós csatornák tudósítása szerint 

a szíriai Tartúsz, Aleppó és Latakia városokban öten vesztették életüket, amikor az emberek pánikszerű menekülésük közben agyontaposták őket.

Északnyugat-Szíriában a legfrissebb adatok szerint legalább 470 ember sérült meg, ahogy pánikszerűen próbáltak kimenekülni az épületekből. Sokan háztetőkről, illetve erkélyekről ugrottak le, de leeső törmelék és téglák is sérüléseket okoztak a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint. A brit emigrációban működő szervezet úgy tudja, a kormányerők uralta Aleppo al-Midan és adzs-Dzsamilíja városrészeiben megrongálódott házak omlottak össze.

A február-6-án bekövetkezett 7,8-es erősségű földrengés csaknem 45 ezer ember halálát okozta Törökországban és Szíriában. A török hatóságok több mint 6000 utórengést mértek.

A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában