Ukrán válság

2023.02.12. 07:18

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

Már 354. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán tüzérek lövészárokban a frontvonalon, a Donyecki területen fekvő Bahmut közelében 2023. február 8-án

Forrás: MTI/AP/Libkos

Bahmuthoz közeli település elfoglalását jelentette be a Wagner csoport vezetője

A donyecki régióban lévő Bahmuttól északra lévő Kraszna Hora település elfoglalásáról tett bejelentést vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója.

A Readovka orosz hírportál szerint harcok folynak a délebbre fekvő Paraszkovjivka birtoklásáért és Bahmut utcáin is.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek hadszíntéren egy nap alatt több mint 480 katonájuk esett el, akinek több mint a fele Donyeck város körzetében vesztette életét. A tábornok az ukrán veszteségek között sorolt fel egyebek között egy harckocsit, két amerikai gyártmányú M777-es tarackot és egy ugyancsak tengerentúli eredetű M109-es Paladin önjáró tarackot, valamint három lőszerraktárt.

Azt mondta, hogy Harkivban precíziós rakétacsapás megsemmisítette a páncélosokat gyártó Malisev gyár összeszerelő műhelyeit.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Az oroszországi Kurszk megyében lévő Gujevo községben ukrán találat következtében egy építőmunkás életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. A sérültet helikopterrel szállították kórházba.

Lengyel elnök: számos karbantartási és egyéb problémával járna vadászgépek átadása Ukrajnának

Andrzej Duda a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva hozzátette, hogy 

Lengyelország is szűkében van a korszerű F-16-os vadászgépeknek.

Duda szerint a lengyel álláspont egyébként is az, hogy a vadászgépek esetleges ukrajnai szállításáról szövetségi szinten, közösen kell dönteni.

A lengyel államfő a BBC-interjúban kijelentette: a Lengyelországban hadrendben álló F-16-osok karbantartási igénye nagyon jelentős, vagyis nem elég egyszerűen átadni ezeket a repülőgépeket, külföldi telepítésük esetén meg kellene teremteni a működtetésükhöz szükséges karbantartási, technikai szervizhátteret is.

Ugyanezt az álláspontot hangoztatta a minap Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Wallace, aki a héten egy brit-olasz miniszteri fórumon vett részt Rómában, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap ismertetése szerint a rendezvény utáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a vadászgépekhez kiszolgáló személyzet is kell, és ha Nagy-Britannia a brit királyi légierő (RAF) kötelekében hadrendbe állított Typhoon harci repülőgépekből adna Ukrajnának, ahhoz "jó sok embert is" Ukrajnába kellene telepítenie.

Ha egy Forma-1-es csapatban nincs kiszolgáló személyzet, még az autót sem lehet beindítani 

- fogalmazott Wallace.

A brit védelmi miniszter szerint 

"sem a jövő héten, sem a jövő hónapban, de még a következő hat hónapban sem" várható brit harci repülőgépek átadása Ukrajnának.

Ben Wallace és Andrzej Duda nyilatkozatainak előzményeként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, és tárgyalásain igen erőteljes nyomást fejtett ki annak érdekében, hogy a brit kormány és a nyugati szövetségesek adjanak korszerű vadászgépeket Ukrajnának.

A londoni parlament két házának tagjai előtt tartott beszédében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna harci repülőgépek formájában "szárnyakat kér" szabadságának védelméhez.

A londoni miniszterelnöki hivatal Zelenszkij beszédére reagálva hangsúlyozta azonban, hogy repülőgépek szállítása csak hosszú távú megoldásként jöhet szóba, és Ukrajnának most a rövid távon elérhető védelmi kapacitások megszerzésére van a legnagyobb szüksége.

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
A lengyel elnöki hivatal által közreadott képen Andrzej Duda lengyel elnök (b) ukrán partnerével, Volodimir Zelenszkijjel találkozik a délkelet-lengyelországi Rzeszow közelében lévő Jasionka repülőterén 2022. december 22-én 
Fotós: Jakub Szymczuk / Forrás: MTI/EPA/PAP/KPRP

A lengyel államfő a vasárnapi BBC-interjúban kifejtette: Lengyelországnak vannak ugyan korszerű vadászgépei, de ezek száma nem éri el az ötvenet.

Harci repülőgépeink állománya mindössze ennyi, és komoly gondot okozna, ha ennek csak egy kis részét is bárkinek átadnánk. Habozás nélkül kijelenthetem, hogy nekünk sincs elegendő ezekből a repülőgépekből, sokkal többre lenne szükségünk 

- tette hozzá.

Nagyon komoly döntést igényelne, ha Varsó "bármilyen repülőgépet, bármennyi F-16-ost" külföldre akarna adományozni, és "nem könnyű számunkra e döntés meghozatala" - mondta Andrzej Duda a vasárnapi BBC-műsorban.

Szijjártó Péter: életeket menteni csak békével és tűzszünettel lehet

Életeket menteni csak békével és tűzszünettel lehet, ezért Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni az ukrajnai háborúban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter kiemelte: 

az elmúlt hetek nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a háború elhúzódik, márpedig - mint fogalmazott - "ez a lehető legrosszabb hír, amit kaphatunk a háborúval kapcsolatban".

Hozzátette: Magyarország Ukrajnával szomszédos országként az elmúlt kis híján egy évben a háború minden azonnali következményével szembesült, köztük a több mint egymillió menekülttel, az egekbe szökő inflációval és a tízmilliárd euróval nagyobb nemzeti energiaszámlával.

Orosz rakétatámadásban megsérült nőt helyeznek hordágyra a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án 
Fotós: Szerhij Seszták / Forrás: MTI/EPA

Megjegyezte: minél tovább húzódik a háború, annál többen halnak meg, márpedig "itt életeket kell menteni és életeket csak békével lehet menteni". Hangsúlyozta: Magyarország álláspontja a háború kitörése óta változatlan, azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne elérni, mert csak ezek vezetnek el a békéhez és így az emberéletek megmentéséhez, aminél pedig nincs fontosabb feladat.

A Pentagon speciális csapatokat küldene Ukrajnába

Az amerikai védelmi minisztérium egy javaslaton dolgozik, amelynek kongresszusi elfogadását követően, 2024-től visszatérnének az amerikai speciális műveleti csapatok – kommandósok és hírszerzők – Ukrajnába – hívta fel a figyelmet a Pentagon terveire a The Washington Post amerikai napilap.

Az orosz–ukrán háború kirobbanásával Washington felfüggesztette az Ukrajnában futó, úgynevezett 1202-es programját, lévén ilyen speciális csapatok nem használhatók „hagyományos fegyveres konfliktus esetén”.

A háború kirobbanása előtt az amerikai csapatok feladata

az orosz propaganda megcáfolása és ukrán felderítők kiképzése volt.

A program kezdete előtt Kelet-Ukrajna tele volt orosz katonai hírszerzőkkel, mindenhol ott volt az orosz befolyás. Erre pedig fel kívántuk hívni a figyelmet, de csak a háttérből  – idézte a lap Mark Schwartz nyugalmazott háromcsillagos tábornokot.

A tisztek „alig várják”, hogy újraindulhassanak az ilyen jellegű programok és a speciális csapatok „visszatérhessenek a terepre”, meggátolva a nehezen szerzett kapcsolatok elvesztését a háború előrehaladtával – írja a Mandiner.

Zelenszkij folytatja a tisztogatást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a rendeletet, amelyben elbocsátotta a biztonság egyik vezető tisztségviselőjét. Szombat esti beszédében aztán a kormányfő kijelentette, hogy a kormány megtisztítására irányuló törekvései folytatódnak.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Európai Parlamentben (EP), Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején
Fotós: Julien Warnand / Forrás: MTI/EPA

Zelenszkij az elnöki hivatal által kiadott rendelet szerint

felmentette Ruszlan Dzjubát, a Nemzeti Gárda parancsnokhelyettesét.

A lépést nem indokolta.

Magyarország segít

Hazánk területére 2023. február 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 4920 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5727 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. 

A beléptetettek közül a rendőrség 126 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 11-én 38 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Ez történt szombaton

Előző napi tudósításunk ITT olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában