Megengedhetetlen esetek

2023.02.27. 13:25

Átfogó vizsgálatot indított az alapvető jogok biztosa a közoktatási intézményekben

Kozma Ákos megengedhetetlennek tartja, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ground Picture

Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz – írta közleményében Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, aki hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben.

Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg társadalmunkat. Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Az alapvető jogok biztosa megengedhetetlennek tartja, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek.

Magyarország Alaptörvénye XV. és XVI. cikke deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény (Nkt.) 46. § (2) bekezdése szerint a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell számára biztosítani fizikai és lelki erőszakkal szemben. Az Nkt. 46. § (3) bekezdése alapján a gyermeknek, a tanulónak joga többek között, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák.

Az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerint az alapvető jogok biztosa tevékenysége során – különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával – megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére.

Fenti kötelezettségéből fakadóan hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzése érdekében - írta Kozma Ákos.

A szülőknek, gyermeknek és pedagógusoknak lehetőségük van akár elektronikus formában a [email protected] címen, akár személyesen a fővárosi ügyfélszolgálaton, vagy az AJBH tavaly megnyílt területi irodáiban (Győr, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs) az eljárást kérniük. Bejelentéseket az ingyenes zöldszámon is fogadják: +36-80-215-000.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában