Ukrán válság

2022.12.10. 11:29

Az Egyesült Államok újabb 275 millió dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának

290. napja tart a háború a szomszédban.

Rakétatámadásban kigyulladt lakóház az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeckben 2022. december 7-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Cikkünk frissül!

Németország tovább támogatja Ukrajnát

Németország ukrajnai nagykövetsége bejelentette, hogy az ország 470 darab különböző teljesítményű áramfejlesztő generátort biztosít Ukrajnának 19,5 millió euró értékben.

Ukrajna adatokat közölt az orosz háborús bűnökről

Az ukrán rendőrség közlése szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta 47 ezer háborús bűncselekményt követtek el Ukrajnában az orosz erők.

Ihor Klimenko, a rendőrség vezetője közölte, hogy ez a szám magában foglalja az orosz csapatok által elkövetett kínzásokat, nemi erőszakot és civilek meggyilkolását.

Találat ért egy kórházat Herszonban

Orosz tüzérségi támadás ért egy szülészetet a dél-ukrajnai Herszon városában - közölte december 10-én Kijríl Timosenko, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese.

A tisztviselő szerint a támadásban senki sem sérült meg.

Zelenszkij: Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát

Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát - közölte az ukrán elnök, miközben az ukrán hadsereg szombaton rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén.

Oroszország 9 és fél hónapja tartó ukrajnai háborújának legújabb csatái négy olyan tartományra összpontosulnak, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember végén jelentette ki, hogy országához csatolt. A harcok azt jelzik, hogy Oroszország küzd azért, hogy ellenőrzése alá vonja ezeket a régiókat, Ukrajna pedig kitartóan próbálja visszaszerezni őket.

Zelenszkij hozzátette, hogy a helyzet "még mindig nagyon nehéz" a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk tartományok több frontvárosában. A tartományok együttesen alkotják a Donyec-medencét, egy Oroszországgal határos, kiterjedt ipari régiót, amelyet Putyin a háború kezdetétől fogva a háború fókuszpontjaként jelölt meg, és ahol a Moszkva által támogatott szakadárok 2014 óta harcolnak.

"Bahmut, Szoledar, Marjinka, Kreminna. Hosszú idő óta nincs olyan lakóhely ezeken a területeken, amelyet ne rongáltak volna meg a lövedékek és a tűz" 

– mondta Zelenszkij esti videóbeszédében, azokat a városokat említve, amelyek ismét a célkeresztbe kerültek.

 Az ukrán katonai vezérkar mintegy 20 légicsapásról és több mint 60 rakétatámadásról számolt be Ukrajna-szerte szombaton. A leghevesebb harcok Bahmut körzetben voltak, ahol több mint 20 lakott helység került tűz alá.

Ukrainian soldiers on the front line in Donbass
 Ukrán katonák Donbászban, a frontvonalban ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotós: Diego Herrera Carcedo / Forrás: Anadolu Agency via AFP

Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Donyeck és a szomszédos Luhanszk tartományokban - tették hozzá.
Oroszország keleti offenzívája során a nyár folyamán sikerült elfoglalnia szinte az egész Luhanszk tartományt. Donyeck elkerülte ezt. Az orosz hadsereg az elmúlt hetekben embereket és erőforrásokat vezényelt Bahmut köré, hogy megpróbálja bekeríteni a várost - mondták elemzők és ukrán tisztviselők.

Az ukrán hadsereg szombaton más tartományokban is támadásokról számolt be: északkeleten Harkivnál és Szuminál, továbbá a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszknál, délkeleten Zaporizzsjánál, valamint délen Herszonnál.

Odessza kulcsfontosságú fekete-tengeri kikötőváros a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások következtében szinte teljesen áram nélkül maradt.

Herszon régiót több tüzérségi csapás érte

A dél-ukrajnai Herszon régiót intenzív orosz ágyúzás érte az elmúlt nap folyamán, a támadásokban két civil halt meg és nyolc megsebesült - közölte Jaroszlav Janusevics kormányzó december 10-én kora reggel.

Egy Telegram-üzenetben Janusevics hozzátette, hogy az orosz hadsereg tegnap 51 alkalommal lőtte a régiót tüzérséggel, rakétavetőkkel és aknavetőkkel - írja a Kyiv Independent.

Durva harcok Kelet-Ukrajnában

Az ukrán vezérkar közlése szerint a hadsereg 13 kelet-ukrajnai település közelében visszaverte az orosz erők támadási kísérleteit - írja a Kyiv Independent.

Ukrajna szerint elmúlt 24 órában az orosz hadsereg öt rakétacsapást, mintegy 20 légicsapást és több mint 80 rakéta-sorozatvetőből indított támadást különböző célpontok ellen az országban.

Az ukrán erők ugyanebben az időszakban öt csapást mértek olyan területekre ahol orosz csapatok, fegyverek és katonai felszerelések koncentrálódtak - tette hozzá a vezérkar.

Egy üzlet romjai közül szednek össze cigarettát a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz katonai veszteségek az orosz-ukrán háború kezdete óta elérték a 93760 főt.

A tájékoztatás szerint a harcokban eddig többek között megsemmisült 2940 orosz tank, 281 repülő és 264 helikopter is.

Amerikai engedély

A The Times beszámolója szerint a Pentagon zöld utat adott Ukrajnának az Oroszországon belüli dróncsapásokra.

Fehéroroszország közölte az ENSZ-szel, hogy engedélyezi az Ukrajnából érkező gabona tranzitját

Fehéroroszország pénteken közölte az ENSZ-szel, hogy előfeltételek nélkül engedélyezi az Ukrajnából származó gabona tranzitját a területén keresztül litván kikötőkből történő exportra - közölte az ENSZ szóvivője.

Jurij Ambrazevics fehérorosz külügyminiszter-helyettes pénteken New Yorkban találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, hogy közölje vele: nincsenek előfeltételei az ukrán gabona tranzitjának - közölte Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Orosz lövedékek négy embert sebesítettek meg Nikopolban

Valentyin Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója közölte, hogy a régió Nikopol és Marganec községeit az éjszaka folyamán nehéztüzérséggel lőtték.

Hozzátette, hogy Nikopolban 11 épület megrongálódott. Egy óvoda, közigazgatási és irodaépületek, egy autómosó, több autó, egy gázvezeték és villanyvezetékek sérültek meg - mondta Reznyicsenko.

Odesszában nincs áram

Az orosz drónok éjszakai támadása következtében az egész Odessza régióban nincs áram. Emellett kritikus infrastruktúrát és lakóépületeket rongáltak meg az orosz fegyverek.

Moszkva kitiltott 200 kanadai tisztviselőt

Moszkva bejelentette, hogy válaszul Ottawa hasonló szankcióira 200 kanadai tisztviselőnek megtiltja a belépést Oroszországba. Az Agence France-Presse jelentése szerint többek között Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter és Victor Dodig, a Canadian Imperial Bank of Commerce vezetője is a célpontok között van.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a lépés válasz az orosz tisztviselők elleni "személyes szankciókra".

Ukrajna azt állítja, hogy lelőtt 10 "kamikaze" drónt

Az ukrán légierő azt állítja, hogy tegnap este 10 iráni gyártmányú Shahed-136 és Shahed-131 típusú drónt lőtt le Herszon, Mikolajiv és Odessza megyék felett.

Az USA szerint Oroszország és Irán a teljes körű védelmi partnerség felé halad

A Fehér Ház azt állítja, hogy Oroszország és Irán teljes körű védelmi partnerséget alakít ki, hogy segítse Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby szerint Oroszország ismét Irántól várja, hogy drónokkal és felszíni-felszíni rakétákkal lássa el az orosz hadsereget.

"Oroszország példátlan szintű katonai és technikai támogatást nyújt Iránnak, amely kapcsolatukat teljes értékű védelmi partnerséggé alakítja át. Oroszország igyekszik együttműködni Iránnal olyan területeken, mint a fegyverfejlesztés és a kereskedelem. Ennek az együttműködésnek a részeként aggódunk amiatt, hogy Oroszország fejlett katonai alkatrészeket kíván Iránnak biztosítani" - mondta Kirby.

Sebesültek az orosz támadás után

A donyecki régióban tegnap oroszok négy civilt sebesítettek meg – jelentette Pavlo Kirilienkó kormányzó. Két ember Bakhmutban, egy Avdivkában és egy Kosztyantyinivkában sebesült meg.

Újabb 275 millió dollár katonai segítséget küld az Egyesült Államok Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 275 millió dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának - közölte az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint pénteken.

A bejelentés szerint Anthony Blinken külügyminiszter az elnöktől kapott felhatalmazás alapján 275 millió dollárnyi (mintegy ezermilliárd forint) katonai eszközt tesz elérhetővé az amerikai készletekből Ukrajna számára.

A szállítmányban légvédelmi eszközök, lőszerek és egyéb, a hadszíntéren felhasználható hadi eszközök szerepelnek,

hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát.

Orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az oroszok az ország keleti részében támadtak tizenhárom települést, de ezeket az ukránok visszaverték. A vezérkar a tegnapi adatokat illetően azt közölte, hogy az oroszok öt rakétatámadást, mintegy 20 légicsapást és több mint 80 többszörös rakétavetővel végrehajtott támadást indítottak Ukrajna ellen.

Piac romjai mellett egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban 2022. december 8-án
Fotós: Andrij Andrijenko / Forrás: MTI/AP

Az ukrán hadsereg ugyanebben az időszakban négy orosz ellenőrzési pontot és öt olyan területet támadtak, ahol orosz csapatok, fegyverek és katonai felszerelések koncentrálódtak - tette hozzá a vezérkar.

Orosz rakétacsapás a Szumi régióra

Az oroszok a Szumi régió határ mentei településeit támadják, ezek egyikében rakétacsapás érte Velykopysarivska községet, ahol az infrastruktúra sérült – jelentette be a régió kormányzója.

Romba dőlt iskolák

Az orosz rakétatámadások több mint 390 oktatási létesítményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg szeptember elseje óta – mondta Szerhij Skarlet ukrán oktatási miniszter. A háború kezdete óta az országban több mint 2800 iskola rongálódott, vagy semmisült meg – közölte a miniszter.

Több mint 11 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6200 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5029 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 226 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Orosz rakétavetők a zaporizzsjai atomerőműnél

Az Energoatom közlése szerint az oroszok Grad típusú többszörös rakétavetőket helyeztek el a hat atomreaktor egyikének közelében, ami felveti annak a lehetőségét, hogy Európa legnagyobb atomerőművét ukrán területre irányuló tüzérségi támaszpontként használják. 

Heves harcok Bakhmutnál

Az oroszok a kelet-ukrajnai Donyeck térségében a teljes frontvonalat lőtték - közölte a régió kormányzója, Pavlo Kirilenko. A leghevesebb harcok Bakhmut és Avdivka városok közelében voltak - mondta, hozzátéve, hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Lyman közelében is, amelyet novemberben foglaltak vissza az ukrán erők.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában