Ukrán válság

2022.10.20. 06:01

Statáriumot hirdetett Oroszország, drámai fordulat a háborúban

239. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz újoncok kiképzésen vesznek részt a kelet-ukrajnai Donyeck közelében lévő gyakorlótéren 2022. október 5-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alessandro Guerra

Fehér Ház: iráni katonák a helyszínen segítik az orosz erőket a Krímben

Az Egyesült Államok szerint iráni katonai személyzet segít a Krímben az orosz hadseregnek az Ukrajna elleni dróntámadásoknál - közölte Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője és a Fehér Ház csütörtökön.

"Ma már meg tudjuk erősíteni, hogy a Krímben állomásozó orosz katonák iráni drónokat irányítottak, Ukrajna - egyebek mellett az elmúlt napokban Kijev - elleni légicsapásokra felhasználva őket" - jelentette ki John Kirby, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Hozzátette: úgy vélik, iráni katonák tartózkodtak a helyszínen és segítettek Oroszországnak ezekben a műveletekben.

Oroszország több tucatnyi drónt kapott eddig, és továbbiakat is kapni fog - tette hozzá a szóvivő. Hangsúlyozta: az Egyesült Államok attól tart: Oroszország más iráni fegyvereket, például föld-föld rakétákat is be akar szerezni, hogy Ukrajnában bevesse őket.

Az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy véget vessen ezeknek a fegyverszállításoknak és továbbra is szigorúan alkalmazza az oroszországi és iráni fegyverszállítások elleni szankciókat - tette hozzá a szóvivő.

Az iráni külügyminiszter csütörtökön elutasította az Európai Uniónak azt az állítását, hogy Irán rakétákat és drónokat küldött volna Oroszországnak.

Josep Borrellel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott telefonbeszélgetésén az iráni külügyminiszter kijelentette, hogy az iráni politika ellenzi az orosz-ukrán konfliktust és annak kiszélesedését. Ezt Hoszein Amirabdollahián közölte Twitter-oldalán.

"Irán ugyan együttműködik védelmi téren Oroszországgal, az Ukrajna ellen bevetendő drónok és fegyverek azonban nem képezik Irán politikájának a részét" - írta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy alaptalan az az állítás, miszerint iráni rakétákat szállítanának Ukrajna elleni bevetésre.   

Az APEC támogatja Ukrajnát és a háború okozta élelmiszer- és energiaválság leküzdését

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Japán, Dél-Korea és Új-Zéland csütörtökön bejelentette: továbbra is támogatják Ukrajnát az orosz katonai megszállással szembeni küzdelmében, és megkettőzik az ukrajnai háború okozta élelmiszerhiány, energiaválság és inflációs sokk elleni erőfeszítéseiket.

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete a tagországok pénzügyminisztereinek kétnapos bangkoki találkozóját követően kiadott közös nyilatkozatában követelte, hogy Oroszország feltétel nélkül vonja ki valamennyi katonáját Ukrajna területéről.

"Megerősítjük erőfeszítéseinket az élelmiszerválság leküzdésére a nemzetközi szervezetekkel és fejlesztési partnereinkkel együttműködésben. Ehhez kapcsolódóan támogatjuk az érintett nemzetgazdaságokat és megvédjük a kiszolgáltatott társadalmakat az élelmiszerárak növekedése okozta sokkhatásoktól, és támogatjuk az élelmiszerekre és műtrágyára vonatkozó exportkorlátozások feloldását" - fogalmaztak az APEC tagországok pénzügyminiszterei.

"Aggodalmunknak adunk hangot az energiahordozók piacain tapasztalható szélsőséges ingadozások miatt, támogatjuk a térségbeli energiaforrásokhoz való hatékonyabb hozzáférést, és a térség energiabiztonsága előmozdításának szükségességét" - zárult az APEC közös nyilatkozata.

Ukrán elnök: az orosz erők aláaknázták a kahovkai vízierőművet, és terrortámadásra készülnek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint 

az orosz erők aláaknázták a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő kahovkai vízierőművet és hamis zászlós műveletben terrorcselekményre készülnek. 

Ezt az államfő csütörtökön az EU állam- illetve kormányfői tömörítő Európai Tanács brüsszeli ülésén videoösszeköttetés útján mondott beszédében mondta az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint. 

"Oroszország szándékosan megteremti a terepet egy nagyszabású katasztrófához Dél-Ukrajnában. Információink vannak arról, hogy orosz terroristák aláaknázták a kahovkai vízierőmű gátját és blokkjait. Ez az egyik legnagyobb energetikai létesítmény. Ennek a vízierőműnek a gátja körülbelül 18 millió köbméter vizet tart vissza. Ha az orosz terroristák felrobbantják ezt a gátat, akkor több mint nyolcvan település, köztük Herszon kerül az árvíz zónájába. Több százezer embert érinthet"

 - figyelmezetett Zelenszkij.     

Hozzátette, hogy ezen felül Dél-Ukrajna jelentős részének vízellátása állhat le. A terrortámadás következtében hűtővíz nélkül maradhat a zaporizzsjai atomerőmű. Teljesen leállhat a Krím vízellátására kiépített csatorna működése is - hangsúlyozta. 

"Általánosságban elmondható, hogy ennek az egyetlen orosz terrortámadásnak pusztító környezeti, humanitárius következményei olyan mértékűek lehetnek, hogy azt történelmi katasztrófának fogják nevezni"

 - jelentette ki. 

Zelenszkij szerint Oroszország már mindent előkészített a terrortámadás végrehajtásához. "Az ukrán munkásokat kidobták a kahovkai vizierőműből, ott csak orosz állampolgárok vannak. Teljesen ők irányítják az állomást" - mondta. Sürgette, hogy küldjenek nemzetközi megfigyelő missziót a kahovkai erőműbe, küldjék vissza az ukrán személyzetet, és biztosítsák a generátorok és a gát azonnali és szakszerű aknamentesítését. 

"Oroszország ezt azért teszi, hogy újabb műveletet szervezzen hamis zászló alatt, terrortámadást hajtson végre, amiért Ukrajnát teszi majd felelőssé" - mutatott rá Zelenszkij.

Zelenszkij: a Krími hidat nem az ukrán titkosszolgálatok megrendelésére robbantották fel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön egy tévéinterjúban kijelentette, hogy a Kercsi-szoros fölött átívelő, Oroszországot a Krím félszigettel összekötő hidat nem az ukrán titkosszolgálatok megrendelésére robbantották fel. 

"Ezt határozottan nem mi rendeltük meg, amennyire én tudom" 

- jelentette ki Zelenszkij az CTV NEWS kanadai televíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett csütörtökön. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én.
Fotós: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

A hídon október 8-án történt robbanás, amiért Moszkva az ukrán szakszolgálatokat tette felelőssé - emlékeztetett a hírportál. 

Az elnök felvetette, hogy 

a hídon történt robbanás mögött az orosz hadsereg és a biztonsági szolgálatok közötti belső rivalizálás állhat.

 "Sok hatalmi vertikum létezik. Ez egy nagy rendszer" fogalmazott Zelenszkij. Szavai szerint a Szovjetunióban a KGB volt az egyedüli állambiztonsági szerv. Ez viszont most több ágból áll, és folyamatos küzdelem zajlik közöttük a vezető szerepért. 

A robbantás napján Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója már felvetette, hogy a történtek az orosz hadsereg és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közti hatalmi harcra utalnak. Rámutatott arra, hogy a felrobbant teherautó Oroszország felől érkezett a hídra.

Ukrán vezérkar: nő a veszélye egy Fehéroroszország felőli újabb offenzívának

Az ukrán vezérkar úgy véli, hogy egyre nagyobb a veszélye egy második orosz offenzívának Fehéroroszország területéről Ukrajna ellen, a támadás iránya azonban a fehérorosz-ukrán határ nyugat részére módosulhat - mondta Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti igazgatóságának főnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

"Növekszik annak a veszélye, hogy az orosz fegyveres erők újraindítják az offenzívát az északi fronton. Ezúttal a partnerországokból Ukrajnába szállított fegyverek és katonai felszerelések fő logisztikai artériáinak elvágása érdekében az offenzíva irányát a fehérorosz-ukrán határ nyugati részére változtathatják" 

- fejtette ki a katonai vezető. 

Hromov szavai szerint előkészületek látszanak orosz légi erők és más egységek Fehéroroszországba telepítésére. Ezenkívül Fehéroroszország területén titkos mozgósítás is zajlik. Fehéroroszország továbbra is biztosítja a területét orosz ballisztikus rakéták és drónok kilövéséhez - tette hozzá. 

Kijelentette, hogy 

a fehérorosz repülőtereken MiG-31-es repülőgépek tartózkodnak, amelyek Kinzsal típusú rakétákkal felszerelhetők. 

A vezérkar képviselője elmondta, Ukrajna folyamatosan figyelemmel kíséri a fehéroroszországi helyzetet, és intézkedéseket tesz a határok északi irányú megbízható lefedésére.

 Terrorizmus támogatása miatt indul újabb eljárás a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij ellen

Terrorizmus támogatása miatt indul újabb eljárás a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij ellen, így a rá kiszabott büntetés akár meg is duplázódhat.

A jelenleg tizenegy és fél év börtönbüntetését töltő aktivista csütörtökön közölte, hogy a hatóságok újabb eljárást indítottak ellene.

Navalnij elmondta, hogy

 ügyvédei becslése szerint 30 év körüli büntetés várhat rá.

Az új vád valószínűleg a Popular Politics Youtube-csatorna videóihoz köthető, azonban azt szövetségesei az után indították, hogy ő börtönbe került - közölte a politikus szóvivője.

"Az alvilág géniusza vagyok. Moriarty professzor a nyomomba sem ér" - írta Navalnij a Twitteren, ahol ügyvédjei és szövetségesei segítségével továbbra is aktív tud maradni.

"Mindannyian azt hittétek, hogy két évig el voltam szigetelve a börtönben, de kiderült, hogy további bűncselekményeket követtem el. Szerencsére a Nyomozó Bizottság éber volt, és észrevette" - tette hozzá.

A Putyin-rendszert bíráló aktivistát csalásért, a bíróság és a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértéséért ítélték börtönbüntetésre.

Az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok vonultak vissza Herszonban

A dél-ukrajnai Herszon megyében tovább folytatódnak a harcok, az orosz erők ismét lőtték Beriszlav térségét, a támadásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak a polgári lakosság körében - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a régiók kormányzóinak közléseiből készített csütörtöki összefoglalójában. Az áldozatok számát nem hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerint az orosz erők védekezésbe mentek át és próbálják tartani a megszállt vonalakat (az orosz védelmi minisztérium szerint visszaverték az ukrán támadást, és az ukránok hátráltak meg).

 Továbbra is tüzérségi és légi eszközökkel támadják az ukrán állásokat a déli frontvonal mentén, és csapásokat mérnek a már felszabadított településekre. Az orosz megszállás alól nemrég felszabadult Petropavlivka és Trofonyivka falvakat Grad és Uragan típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték. Davigyiv Bridre az orosz légierő három csapást mért.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a régióban az ukrán erők eddig 544 települést szabadítottak fel, orosz megszállás alatt még 32 maradt, ami kevesebb, mit a megye lakott területének két százaléka.

Armageddon-tábornok: feszült a herszoni helyzet

Szergej Szurovikin tábornok
Forrás: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Szergej Szurovikin tábornok szerint - akit a nyugati sajtóban csak Armageddon tábornokként emlegetnek - a Herszon melletti helyzet egyre feszültebb. Az orosz haderő vezetője szerint az ukrán csapatok HIMARS-rakétarendszerekkel támadják a város infrastruktúráját. Hozzátette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lakosságot biztonságos helyre evakuálják.

Áramkorlátozást vezettek be Kijevben

Az ukrán főváros lakosait arra kérik, hogy drasztikusan csökkentsék az áramhasználatot reggel 7 és este 23:00 között. 

Felszólították őket, hogy kapcsolják ki az internetet és a hűtőszekrényt, ne használják a tévékészüléket és ne vasaljanak. 

Mint ismert, a célzott orosz támadások miatt jelentős áramhiány alakult ki az országban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt, hogy az elektromos infrastruktúra 30-40 százaléka megsemmisülhetett, így egyre hosszabb áramkimaradásokra kell számítani a fővárosban is.

Putyin einstandolta az Exxon oroszországi vagyonát 

Az Exxon Mobil amerikai olajvállalat március végén jelentette be, hogy a Moszkva által kirobbantott háború miatt kivonul Oroszországból. A cég oroszországi vagyona azonban több mint 4 milliárd dollárt ért, beleértve a Szahalin-szigeteki gázmezők kitermeléséhez használt eszközöket és ipari komplexumokat, illetve egy tervezett LNG-terminál félbehagyott terveit. Eddig kérdés volt, mi lesz ezzel a vagyonnal, a Mandiner cikke szerint Vlagyimir Putyin azonban úgy tűnik, megunta a párbeszédet, és olyan rendelkezést adott ki, amelynek értelmében az orosz kormány döntheti el, hogy a külföldi energiacégek megtarthatják-e részesedésüket az üzletben. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotós: Valery Sharifulin / Forrás: Szputnyik/AFP

Ilyen felvezetés után a válasz borítékolható volt: az elnök a kisajátítással orosz tulajdonba vette az Exxon üzleti részét, beleértve az ingatlanokat és a termelési eszközöket is. 

Iskolába csapódott egy rakéta Zaporizzsjában

Zaporizzsja régióban egy iskolát is eltalált egy orosz rakéta csütörtök reggel. Ezt Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője jelentette be. Áldozatokról egyelőre nem közöltek információt.

A britek szerint visszavonulást tervez Oroszország a Dnyipro folyótól

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint szokatlan, hogy Oroszország bevallotta, hogy problémái adódtak az "ukrajnai különleges hadművelet" során. 

Szerintük ez azt jelentheti, hogy visszavonulást terveznek a Dnyipro folyó nyugati partvidékéről.

 Mivel a legtöbb hidat már megsemmisítették, ezért az orosz csapatoknak valószínűleg a Herszon közelében felépített átmeneti hidakra, illetve kompokra lesz szükségük.

Újabb uniós szankciókat készítenek elő

Az EU azt tervezi, hogy szankciókat szab ki három magas rangú iráni katonai parancsnokra és a Shahed-drónokat fejlesztő cégre. A Guardian által látott szankciólista-tervezetről várhatóan napokon belül megállapodnak, ami azt jelzi, hogy az uniós miniszterek nem hiszik el Irán cáfolatát az Oroszországnak szállított alacsonyan repülő halálos fegyverekről.

Dollármilliók a drónokra és elhárításukra

Egy friss elemzés szerint a „kamikaze" drónok lelövésének költsége jóval meghaladja az Oroszország által az olcsó iráni technológia beszerzéséért fizetett összegeket. Az elmúlt hetekben Ukrajna ellen indított dróntámadások teljes orosz költségét katonai elemzők 11,6 és 17,9 millió dollár közöttire becsülik.

Összesen 161 db Shahed-136 drónt, egy nagyobb Shahed-129-et és négy még nagyobb, Mohajer-6 néven ismert pilóta nélküli támadójárművet lőtt le az ukrán légvédelem az elmúlt hónapban.

Ukrajna számos fegyvert vetett be a drónok semlegesítésére, köztük MiG-29-es repülőgépeket, C-300-as cirkálórakétákat, NASAMS földi védelmi rendszereket és kézi lőfegyvereket. A nyílt forrásokon alapuló elemzés szerint a drónelhárítás Ukrajnának eddig több mint 28,1 millió dollárjába került.

Az ukrán hadsereg csapást mért az orosz légvédelemre

Az ukrán fegyveres erők hat csapást mértek az orosz Buk, Tor és Pantsir föld-levegő rakétarendszerekre Ukrajna déli részén – jelentette a Déli Műveleti Parancsnokság

Akadozik az internetkapcsolat Kijevben

Az internetkapcsolat a szokásos szint 81%-ára esett vissza Kijev városában, miután az ukrán állami tulajdonú Ukrenergo hálózatüzemeltető tervezett áramszüneteket kezdett a régióban – jelentette a Netblocks internetes megfigyelőcsoport.

Öt oroszt vádolnak a szankciók kijátszásával

A brooklyni szövetségi ügyészség öt orosz állampolgár ellen emelt vádat szankciók kijátszása és egyéb vádak miatt, mert egy német céget amerikai gyártóktól vásárolt katonai technológiák, valamint venezuelai olaj szállítására használtak orosz megbízóiknak. Az így beszerzett elektronikai alkatrészek egy részét az ukrajnai csatatéren lefoglalt orosz fegyverplatformokon találták meg.

Az egyik vádlottat hétfőn tartóztatták le Németországban, egy másikat Olaszországban fogtak el, az Egyesült Államok már kérte a kiadatásukat – közölte az ügyész.

Az amerikai bűnüldöző szervek prioritásként kívánják kezelni az Oroszországgal szembeni szankciók végrehajtását, hogy nyomást gyakoroljanak a Kremlre az Ukrajna elleni invázió leállítására.

Több mint kilencezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 5207-en léptek be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4279-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 191 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Vonattal 40-en - köztük 19 gyermek - érkeztek Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

Gazdasági mozgósítás

Vlagyimir Putyin orosz elnök „gazdasági mozgósítást" is elrendelt hat Ukrajnával határos tartományban, valamint a Krímben és Szevasztopolban, amelyeket Oroszország 2014-ben illegálisan annektált. Televíziós beszédében azt mondta, hogy

 

további felhatalmazást ad az összes orosz tartomány regionális vezetőinek a közrend fenntartására és a termelés növelésére Moszkva háborújának támogatására.

 

A törvény korlátozza a nyolc tartományba való be- és kiköltözés szabadságát is.

60 ezer embert terveznek evakuálni Herszonból, az ukránok szerint deportálás zajlik

Orosz tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajna hamarosan megtámadja Herszont, ám még zajlik a civilek evakuálása. Vlagyimir Saldo, a kulcsfontosságú déli város oroszok által beiktatott vezetője arról beszélt, hogy az elkövetkező hat nap során akár 60 000 embert is átköltöztetnek a Dnyeper folyón Oroszországba, tartva az ukrán ellentámadástól.

Ukrán tisztviselők „propaganda show-nak" minősítették Oroszország herszoni bejelentéseit, és felszólították az embereket, hogy ne tegyenek eleget az evakuálási kérésnek. 

Többen arról számoltak be, hogy tömeges szöveges üzeneteket kaptak, amelyek arra figyelmeztettek, hogy bombázzák a várost, és arról tájékoztatták őket, hogy csütörtök reggel 7 órától buszok indulnak a kikötőből. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke „propaganda show-nak" minősítette az orosz bejelentéseket, mivel Kijev szerint a lakosságáthelyezések „deportálásnak" minősülnek, ami háborús bűn.

Von der Leyen elítélte az infrastruktúra elleni támadásokat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta: 

„Oroszország polgári infrastruktúra, különösen az áramszolgáltatás elleni támadásai háborús bűnök. Férfiak, nők, gyermekek víz, villany és fűtés nélkül a tél közeledtével – ezek merő terrorcselekmények."

Feltöltött telefonokkal várják az áramkimaradást

Az ukrán nemzeti energiavállalat arra szólította fel a polgárokat, hogy csütörtök reggel 7 óráig  "töltsenek fel mindent", mert az orosz rakétacsapások miatt áramkimaradások várhatók. Egyszerre akár négyórás kiesések is lehetnek, amik az egész országot érintik – közölte az Ukrenergo hálózatüzemeltető. A cég arra is kérte az ukránokat, hogy töltsenek meg edényeket vízzel, és biztosítsanak "meleg zoknit, takarót és ölelést a családnak és a barátoknak".

„Ellenőrzött, kiszámított fogyasztási korlátozásokat alkalmazunk, amit meg kell tennünk, hogy a rendszer kiegyensúlyozottan működjön" – áll a közösségi médiában közzétett közleményben. A hatóságok arra szólították fel az ukránokat, hogy csökkentsék az esti áramfogyasztásukat.

Az Ukrenergo szerint az elmúlt tíz napban több támadás érte az ukrán erőműveket, mint a február 24-i orosz invázió óta összesen.

Oroszország átértékelheti együttműködését az ENSZ-szel

Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy újraértékeli az ENSZ-szel való együttműködését, ha a szervezet szakértőket küld Ukrajnába, hogy megvizsgálják a nyugati hatalmak szerint Iránban készült lelőtt drónokat. Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövet-helyettes nem részletezte, hogy ez milyen együttműködést érinthet, ugyanakkor azt mondta újságíróknak, hogy nem optimista az ENSZ által közvetített megállapodás megújításával kapcsolatban, amely újraindította Ukrajna fekete-tengeri gabona- és műtrágyaexportját.

Az oroszok toborozni fognak

Az ukrán elnök szerint az, hogy Oroszország hadiállapotot hirdetett a négy, részben vagy egészben megszállt ukrán régióban, azt is jelenti, hogy a közeljövőben az orosz erők megpróbálnak férfiakat toborozni vagy besorozni a seregükbe. Volodimir Zelenszkij arra kérte az érintett területen élőket, hogy igyekezzenek ezt elkerülni, és próbálják meg elhagyni a megszállt zónákat. Akinek ez nem sikerül és az orosz katonai struktúrákban találja magát, az első adandó alkalommal próbálja meg letenni a fegyvert, és átjutni az ukrán oldalra. "Ami a legfontosabb, hogy védje meg az életét! És mindenképpen segítsen a többi emberünknek! Közös feladatunk a kitartás!" - mondta az ukrán elnök.

Reggel 7-től valami fontos fog történni

Éjszakai videóüzenetében rejtélyes dolgot jelentett be az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij miután részletezte, hogy hány drónt és rakétát semlegesített az ukrán légvédelem ebben a hónapban, és azon belül is a legutóbbi napon, bejelentette, hogy újabb károk keletkeztek a kritikus infrastruktúrában. Csak szerdán három energetikai létesítményt semmisítettek meg az oroszok.

"Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy helyreállítsuk országunk normális energetikai képességeit. De ehhez idő kell. Ehhez pedig közös erőfeszítéseinkre van szükség. Csütörtökön még nagyobb szükség lesz rá, mint korábban. A területi adminisztrációs vezetők és a kormánytisztviselők pontosítása várható, de általánosságban elmondható, hogy reggel 7 órától különösen figyelni kell az áramfogyasztásra. Kérjük, ne kapcsolja be a nem feltétlenül szükséges elektromos készülékeket! Kérjük, korlátozza áramfogyasztását, és ne használja azokat a készülékeket, amelyek sok energiát fogyasztanak. Csütörtökön nagyon fontos, hogy a fogyasztás minél tudatosabb legyen, így a stabilizációs áramszünetek ütemezése is rövidebb lesz!" - mondta Volodimir Zelenszkij.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában