Ukrán válság

2022.10.09. 07:50

Putyin: ukrán szakszolgálatok terrortámadása volt a Krími hídon elkövetett robbantás – frissül

228. napja tart a háború a szomszédunkban.

Idős férfi letörli könnyeit egy orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület előtt a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. október 9-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Leo Correa

Cikkünk frissül

Putyin: ukrán szakszolgálatok terrortámadása volt a Krími hídon elkövetett robbantás

Az orosz hatóságok nem kételkednek benne, hogy a Krími hídon végrehajtott robbantás terrortámadás volt a polgári infrastruktúra egy kritikus fontosságú létesítménye ellen, amelyet az ukrán szakszolgálatok követtek el – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután vasárnap fogadta Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnökének jelentését.

Amint az előbb jelentette, nincs kétség. Ez egy terrorcselekmény, amelynek célja az Oroszországi Föderáció kritikus fontosságú polgári infrastruktúrájának megsemmisítése volt. A kitervelői, az elkövetői és a megrendelői az ukrán különleges szolgálatok voltak

– mondta az orosz államfő a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint.

Az SZK vezetője szerint az ukrán szakszolgálatoknak orosz és külföldi állampolgárok segítettek a támadás előkészítésében.

Az Oroszországot a félszigettel összekötő Krími hídon szombat reggel robbant fel egy kamion. Az incidensben, amelynek következtében két közúti hídlábköz megsemmisült, három ember életét vesztette.

Basztrikin elmondta Putyinnak, hogy a vizsgálatba a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium szakértőit is bevonták. Közölte, hogy a felrobbantott kamion útvonala Bulgáriából, Georgián, Örményországon, Észak-Oszétián, és a Krasznodari területen át vezetett el a hídig. Az FSZB bevonásával azonosították a jármű mozgásának szervezőit.

Ez egy terrorcselekmény. A nyomozás kezdeti szakaszából származó összes adatból ma az az egyértelmű következtetés vonható le, hogy ez egy terrorcselekmény, amelyet az ukrán különleges szolgálatok készítettek elő, és a terrorcselekmény célja az volt, hogy elpusztítsák a polgári infrastruktúra egy nagyméretű létesítményét, amely nagyon fontos az Oroszországi Föderáció, különösen a Krím számára

– mondta a SZK elnöke.

Két sávon jár az autóforgalom a Krími hídon

Két sávon jár már a járműforgalom a robbanás által megrongált Krími hídon – közölte Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap délutáni Telegram-bejegyzésben.

Az első sávot, amely nem sérült meg a robbanásban, szombat délután nyitották meg újra a forgalom előtt.

A Krími hídnak már két sávján indult meg a forgalom. Ezt megelőzően a híd váltott üzemmódban működött. Az útszakaszon kiépítették a világítást, új jelzéseket helyeztek el, helyreállították a biztonsági korlátot

– írta Husznullin.

A gépjárműforgalom szombat délután egy sávban, váltott üzemmódban indult meg. A hídra egyszerre csak ötven járművet engednek fel, biztonsági ellenőrzés után. A tehergépjárműveket szombat óta kompon szállítják. A menetrend szerinti vonatközlekedés már helyreállt.

Az orosz közlekedési minisztérium szerint vasárnap délutántól két komphajó jár a Kercsi-szoros két partja között.

A Krími hídon szombat reggel, kelet-európai idő szerint 6 óra 07 perckor egy teherautó robbant fel, az orosz hatóságok szerint két közúti hídlábköz megsemmisült, egy üzemanyagot szállító vasúti szerelvény pedig kigyulladt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította az orosz Szövetségi Biztosági Szolgálatot (FSZB), hogy erősítse meg az orosz szárazföldről az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre vezető gáz- és elektromos vezeték, valamint a híd védelmét.

Az Egyesült Államok tárgyalna Putyinnal

Az Egyesült Államok diplomáciai úton szeretné elérni az ukrajnai helyzet gyors rendezését – jelentette ki John Kirby, a a Fehér Ház szóvivője az ABC News október 9-i műsorában.

Szerinte az egész világ gyorsan véget akar vetni az ukrajnai konfliktusnak, amely Kirby szerint „túl régóta” tart – írja az iz.ru.

Szükség van arra, hogy mindkét fél leüljön és megegyezzen, diplomáciai úton találjon kiutat

– véli Kirby.

Minden ukrán támadási kísérletet sikerült visszaverni az orosz katonai szóvivő szerint

Minden frontszakaszon visszaverték az orosz erők az összes támadási kísérletet az elmúlt nap folyamán, az ukrán hadsereg a déli frontszakaszon az elszenvedett veszteségek miatt már nem is próbálkozott komolyabban az előrenyomulással – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint a Harkiv megyei Kupjanszk felől az ukrán 14. és 92. gépesített dandár külföldi „zsoldosokkal” megerősített két zászlóalja sikertelenül próbálta meg áttörni az orosz védelmet a Kiszlivka és a luhanszki régióban lévő Kuzemivka irányába, ami több mint félszáz ukrán katona életébe, egy harckocsiba és kilenc páncélozott harcjárműbe került. A harkivi régióban a 92-esek tartalékosai emellett Zahorujkivkánál, tüzérségi és légicsapások következtében mintegy 60 katonát, két harckocsit és három páncélozott járművet veszítettek.

A luhanszki régióban, ahol a tábornok szerint több irányból is sikerült az orosz erőknek támadást visszaverniük, 120 ukrán katona, három harckocsi, hét páncélozott harcjármű és 11 jármű volt a veszteség. Emellett ugyanebben a régióban, három településen négy ukrán szabotázs- és felderítő csoportot fedeztek fel, ezek 17 fegyveresét, két nagykaliberű gépfegyverrel felszerelt kisteherautóját pedig megsemmisítették.

Az orosz erők a beszámoló értelmében minden ukrán támadást visszavertek, amely Zaporizzsja irányából a donyecki régió települése felé irányult, megölve mintegy száz katonát és működésképtelenné téve két harckocsit, öt páncélozott harcjárművet és hat gépjárművet. Az orosz légierő nagypontosságú csapásokat mért az ukrán „idegenlégióra” Hortica szigetén és az ukrán Barsz belügyi különleges rendeltetésű brigádjára Zaporizzsja város közelében.

A szóvivő azt mondta, hogy Mikolajiv-Krivij Rih felől az ukrán erők nem hajtottak végre nagyszabású támadó akciót a jelentős ember- és eszközveszteségeik miatt. Az általa felhozott adatok szerint az ukrán 60. lövészdandár 96. és 98. zászlóalja, valamint a 128. hegyi rohamdandár lajstrom szerinti személyi állományának 30 százalékát meghaladó pótolhatatlan veszteségeket szenvedett el.

Ugyanebben az irányban az orosz beszámoló szerint az ukrán erők csapatösszevonási kísérlet közben több mint 80 katonát, két harckocsit, 22 páncélozott harcjárművet és hét gyalogsági harcjárművet veszítettek. Megsemmisült emellett egy lengyel gyártmányú Krab önjáró tüzérségi löveg, két amerikai M777-es ágyú is.

A Herszon megyei Andrijivszk irányában az orosz erők visszaverték két ukrán gépesített lövészszázad támadását Bilohirka és Davidiv Brid felől, megsemmisítve mintegy 90 katonát, egy harckocsi, 12 páncélozott harcjárművet és három járművet.

Az orosz légierő precíziós csapása a Mikolajiv megyei Berezsnehovate közelében megsemmisítette az ukrán 61. lövészdandárjának lőszerraktárát, amelyben több mint kétszáz, az amerikai HIMARS és az Uragan sorozatvetőkhöz való rakéta volt.

Mikolajev-Krivij Rih irányában az ukrán fegyveres erők a nap folyamán összesen több mint 200 ukrán katonát, három harckocsit, 41 páncélozott harcjárművet, három löveget és hét járművet veszítettek Konasenkov szerint.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint rakéta- és tüzérségi erők három ukrán vezetésipontot, 47 tüzérségi egységet, valamint 163 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadott, megsemmisítve egyebek között négy lőszer-, valamint rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, továbbá két amerikai gyártmányú AN/TPQ-37 légvédelmi radart a donyecki régióban.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-24-es repülőgépet és egy ukrán Mi-24-es harci helikoptert,a légvédelem pedig hat drónt, köztük egy Bayraktar-TB2-est, továbbá négy HIMARS-, valamint öt Uragan- és Vilha-lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint  az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 317 repülőgépet, 159 helikoptert, 2182 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5570 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 866 rakétasorozatvetőt, 3460 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6431 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz ellenőrzés alá került területek hatóságai több helyről jelentettek ukrán tüzérségi támadást. Az ukrán csapások miatt, amelyek Donyeck több negyedét is érték, Enerhodarban és környékén megszakadt a víz-, az áram-, és a telefonszolgáltatás.

Ukrán civilek katonai képzést kapnak a nyugat-ukrajnai Lemberg lőterén 2022. október 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotós: Mikola Tisz / Forrás: MTI/EPA

Luhanszki kormányzó: hét települést szabadítottak fel az ukrán erők a régióban

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó megnevezte vasárnap azt a hét települést, amelyeket az elmúlt napokban szabadítottak fel az ukrán erők az orosz megszállás alól.

Most mind a hét település teljes mértékben Ukrajna ellenőrzése alatt áll. Ezek: Novoljubivka, Nevszke, Hrekivka, Novojehorivka, Nagyija, Andrijivka és Sztelmahivka

– írta a kormnyzó a Telegram üzenetüldő alkalmazáson. A felsorolt falvak mindegyike a szvatovei járásban van. Hozzáfűzte, hogy az interneten már megjelent információk ellenére nem jelentették be azonnal a települések felszabadítást, mert több helyen még folyamatban voltak a „helyzetet stabilizáló intézkedések”.

Dmitro Orlov, a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó, orosz megszállás alá került Enerhodar polgármestere vasárnap arról tájékoztatott, hogy a városban harmadik napja nincs se áramszolgáltatás, se ivóvízellátás. Hozzátette, hogy az orosz megszállók nem engedik be a városba a humanitárius segélyszállítmányokat, még az ivóvizet sem.

A Zaporizzsja megyei rendőrség közölte, hogy 13-ra nőtt a vasárnap hajnali orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma, a kórházba szállított sérülteké pedig hatvanra. Az elhunytak és a sérültek között is vannak gyerekek – fűzte hozzá a rendőrség, de erről számokat nem hozott nyilvánosságra.

Szlovákia átadott két önjáró tarackot Ukrajnának

Szlovákia átadott két újabb, Zuzana típusú önjáró tarackot Ukrajnának – közölte vasárnap Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter a Twitteren.

Újabb ajándékot készítettünk az agresszor Putyinnak

– írta élcelődve a miniszter mikroblogján Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva, aki pénteken ünnepelte 70. születésnapját.

A mostani szállítmány egy kereskedelmi megállapodás része összesen nyolc Zuzana önjáró tarack beszerzéséről, amiből kettő átadása még hátra van. Ezen felül további 16 Zuzana önjáró tarackot kap Ukrajna jövőre egy Németország, Dánia és Norvégia által társfinanszírozott ügylet keretében.

A 155 milliméteres fegyverrendszer hatótávolsága 39 kilóméter.

Zelenszkij: megbűnhődnek a Zaporizzsja elleni orosz támadás felelősei

Volodimir Zelenszkij elnök biztos abban, hogy a vasárnap Zaporizzsja ellen végrehajtott „terrortámadásért” felelős oroszok megkapják a büntetésüket.

Ismét Zaporizzsja. Ismét könyörtelen támadás civilek ellen. Lakóépületek ellen az éjszaka közepén. Már 12 halottról tudunk, 49 sérült van kórházban, köztük hat gyermek. Abszolút aljas és gonosz tett

– írta az államfő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A támadást végrehajtó orosz erőket „emberteleneknek és terroristáknak” nevezte.

Mindenképpen felelni fognak a törvény és a nép előtt mindenki, aki ezt a parancsot adta, és aki végrehajtotta

– hangsúlyozta Zelenszkij.

Jair Bolsonaro szerint ha Trump lenne az amerikai elnök, Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát

Jair Bolsonaro brazil elnök, akit a „trópusi Trumpnak” vagy „a trópusok Trumpjának” is neveztek a 2018-as első sikeres elnökválasztási kampánya alatt és után, a Veja brazil hírmagazinnak adott interjújában tette a megjegyzéseket.

Egyesek úgy gondolják, hogy az ukrajnai háború nem történt volna meg, ha még mindig ő van hatalmon. Egyetértek ezzel

– mondta Bolsonaro, de tovább nem kommentálta az ügyet.

Ukrán ombudsman: orosz erők repülőgépről belelőttek egy civil konvojba Herszon megyében, halottak

Most vált ismertté az ukrán hatóságok számára, hogy még péntek reggel a dél-ukrajnai Herszon megyében egy orosz repülőgépről tüzet nyitottak menekülő civilek egy járműkonvojára, és a támadás következtében legalább öten meghaltak – hozta nyilvánosságra vasárnap Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az ombudsman szavai szerint az emberek járműveikkel sorban álltak a Dnyeper (Dnyipro) folyón lévő egyik pontonhídnál, hogy átkeljelek a balpartra.

Andrij Kovanij, a Herszon megyei rendőrség sajtóreference a Szuszpilne televízió műsorában elmondta, hogy szemtanúk beszámolója szerint az emberek hallották egy repülőgép hangját a levegőben, és látták, ahogy megfordulva lövedékeket lő ki. Egy azonosítatlan lövedék, valószínűleg egy rakéta közvetlenül eltalált egy mikrobuszt, amelyben legalább öt ember meghalt és öt megsérült. Hozzátette, hogy az elhunytak és sebesültek számát még pontosítják.

Lubinec Telegram-üzenetében tájékoztatott arról is, hogy szombaton húsz civil vesztette életét és 68-an sérültek meg Ukrajna különböző régióiban orosz támadások következtében. A legtöbb áldozat – 12 halott és 50 sérült – a délkeleti országrészben lévő Zaporizzsja megyében volt.

Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében azt írta, hogy az orosz megszállók a Herszon megyei Nova Kahovkából átviszik hozzátartozóikat az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetre. Pénteken egy 12 mikrobuszból álló konvoj indult el Szevasztopolba – írták. Hozzátették, hogy hasonló helyzet figyelhető meg a luhanszki régióban, ahol az orosz erőkkel együttműködőket megkezdték Sztarobilszkből Luhanszkba evakuálni.

Kirgizisztán lemondja Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös hadgyakorlatát

A kirgizisztáni védelmi minisztérium úgy döntött, hogy hirtelen lemondja az Oroszországgal, Fehéroroszországgal és más volt szovjet tagállamokkal folytatott közös hadgyakorlatokat. A "Megtörhetetlen Testvériség" elnevezésű gyakorlatokat ebben a hónapban Kirgizisztánban tartották volna.

Új tábornokot nevezett ki Putyin

Vlagyimir Putyin különleges katonai műveletének főparancsnokává nevezte ki Szergej Szurovikint - írja a Telegraph. Greg Yudin, a Moszkvai Társadalom- és Gazdaságtudományi Iskola politikai filozófiai osztályának vezetője szerint Szurovikin tábornok kinevezése egyfajta üzenet az ukránok számára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel és Szergej Szurovikinnal, a szíriai orosz csapatok parancsnokával koccintott, miután 2017. december 28-án Moszkvában a Kremlben átadták a Szíriában harcoló katonáknak nyújtott állami kitüntetéseket.
Fotós: Kirill Kudryavtsev / Forrás: AFP/POOL

Ukrajna külügyminisztere arra kéri szövetségeseit, hogy segítsenek a légvédelem megerősítésében

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere arra szólította fel Kijev szövetségeseit, hogy szállítsanak korszerűbb felszerelést a városok elleni orosz rakétatámadások elleni védekezéshez - írja a Telegraph.

Sürgősen modernebb lég- és rakétavédelmi rendszerekre van szükségünk, hogy ártatlan életeket menthessünk - mondta.

A szlovákok harckocsikat küldenek az ukránoknak

Jaroslav Nad, Szlovákia védelmi minisztere a Twitteren közölte, hogy két Zuzana harckocsit küldtek Ukrajnába - írja a The Guardian. A miniszter úgy fogalmazott: a 70. születésnapja alkalmából újabb "ajándékot adtunk" az agresszor Putyinnak. Még két új Zuzana már Ukrajnában van (és még sok más jön).

Zelenszkij soha nem ismeri el a Krímet orosz területként

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy „nem hajlandó odaadni" Ukrajna egyetlen részét sem Oroszországnak azért, hogy végre béke legyen - írja a BBC. A CBS riporterének, Scott Pelley-nek nyilatkozva Zelenszkij azt mondta, hogy soha nem ismeri el a Krímet orosz területként, annak ellenére, hogy a félszigetet 2014-ben Oroszország annektálta.

Az orosz sajtó újabb robbanásokról és tűzvészről számolt be a Krím-félszigeten

Moszkva 2014-ben annektálta a félszigetet Ukrajnától, és a legutóbbi robbantások napokkal azután történtek, hogy egy látszólagos ukrán támadás egy bázison megsemmisítette az orosz harci gépeket - írja a BBC. A régióból készült videón látható egy lángoló lőszerraktár, számos durranással.

A zaporizzsjai robbantásban sok gyermek halt meg

Rakétatámadás érte vasárnapra virradóra a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városát, helyi hivatalos források szerint legalább 17-en meghaltak, sokan megsebesültek. Kórházi források szerint a halottak között gyerek is van. 

Anatolij Kurtev, a városi tanács egyik tagja Telegram-üzenetben azt közölte, a rakéták Zaporizzsja lakónegyedére hullottak, több épület és út megrongálódott. Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója leszögezte: a rakétákat szándékosan lakónegyedekre lőtték ki, és ez azt bizonyítja, hogy "az ellenség nem hagy fel a civilek elleni terrorral".

A héten már korábban is rakétatámadás érte a város civilek lakta negyedét, akkor a hatóságok azt közölték, a támadásban legalább hárman meghaltak.

Egy nő a Twitteren arról írt, hogy mi történt az éjszakai zaporizzsjai robbantáskor:

Krími kormányzó: van bennünk egy egészséges bosszúvágy

Vasárnap orosz búvárok fogják felmérni, mekkora károk keletkeztek a Krími hídban. "Természetesen az, ami történt, felkavarta az érzelmeket, és van bennünk egy egészséges bosszúvágy" - mondta Szergej Akszjonov, a Krím orosz kormányzója.

A britek szerint nagy károkat okoz az orosz logisztikának a Krími híd felrobbantása

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint nagy hatással lesz az orosz logisztikára a Krími híd felrobbantása. A négysávos útból kettő beomlott, körülbelül 250 méter hosszan. A britek valószínűsítik, hogy a másik két sávon újraindult a teherforgalom, de jóval kevesebb utánpótlást tudnak így küldeni az orosz csapatoknak.

Azt is hozzátették, hogy a támadás valószínűleg érzékenyen érinti Vlagyimir Putyint, mivel néhány órával a 70. születésnapja után történt a robbanás, illetve egy gyerekkori barátja, Arkady Rotenberg tervezte.

Több mint 11 ezren érkeztek szombaton Ukrajánból

Magyarország területére 2022. október 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5980 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 251 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 8-án 70 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Lelőttek egy iráni gyártású drónt Mikolajivnál

Az ukrán légvédelem lelőtt egy iráni gyártású, Shahed-136-os harci drónt Mikolajivnál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában