Tragédia

2022.10.01. 17:13

Nagy erejű földrengés rázta meg Szumátrát

Nagy erejű földrengés rázta meg szombaton az indonéziai Szumátra szigetét, a katasztrófának áldozatai is vannak - közölte az indonéz meteorológiai és geofizikai ügynökség.

Illusztráció. Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések. Borítóképünkön áldozatokat keresnek egy mentőcsapat tagjai a romok alatt Pidie Jayában 2016. december 10-én, három nappal azután, hogy 6,5-es erõsségû földrengés volt az indonéziai Aceh tartományban, Szumátra szigetének északnyugati részén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hotli Simanjuntak

Az 5,8-es erősségű földmozgás egy ember halálát okozta, tizenegyen pedig megsérültek. A rengést 53 kisebb utórengés követte. Legalább tizenöt lakóház megrongálódott, és bár szökőárriasztást nem adtak ki, arra figyelmeztettek a hatóságok, hogy a hegyvidéki területeken földcsuszamlások előfordulhatnak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 

a földrengés epicentruma 40 kilométerre Sibolga várostól Észak-Szumátra tartományban volt, hipocentruma (fészke) pedig 13 kilométeres mélységben.

A 270 millió lakosú, 18 ezer szigetből álló Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések.

A Szumátra mentén húzódó törésvonal különösen aktív és veszélyes lehet. 

Legutóbb februárban volt egy 6,2-es erősségű földrengés, amelyben 25 ember meghalt, és több mint 460 ember megsérült Nyugat-Szumátra tartományban. 

A sziget északi részénél 2004-ben bekövetkezett, 9,1-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár pedig mintegy 226 ezer ember halálát okozta Indonéziában, Srí Lankán, Indiában, Thaiföldön és kilenc további országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában