Tragédia

2022.10.01. 17:13

Nagy erejű földrengés rázta meg Szumátrát

Nagy erejű földrengés rázta meg szombaton az indonéziai Szumátra szigetét, a katasztrófának áldozatai is vannak - közölte az indonéz meteorológiai és geofizikai ügynökség.

Illusztráció. Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések. Borítóképünkön áldozatokat keresnek egy mentőcsapat tagjai a romok alatt Pidie Jayában 2016. december 10-én, három nappal azután, hogy 6,5-es erõsségû földrengés volt az indonéziai Aceh tartományban, Szumátra szigetének északnyugati részén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hotli Simanjuntak

Az 5,8-es erősségű földmozgás egy ember halálát okozta, tizenegyen pedig megsérültek. A rengést 53 kisebb utórengés követte. Legalább tizenöt lakóház megrongálódott, és bár szökőárriasztást nem adtak ki, arra figyelmeztettek a hatóságok, hogy a hegyvidéki területeken földcsuszamlások előfordulhatnak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 

a földrengés epicentruma 40 kilométerre Sibolga várostól Észak-Szumátra tartományban volt, hipocentruma (fészke) pedig 13 kilométeres mélységben.

A 270 millió lakosú, 18 ezer szigetből álló Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések.

A Szumátra mentén húzódó törésvonal különösen aktív és veszélyes lehet. 

Legutóbb februárban volt egy 6,2-es erősségű földrengés, amelyben 25 ember meghalt, és több mint 460 ember megsérült Nyugat-Szumátra tartományban. 

A sziget északi részénél 2004-ben bekövetkezett, 9,1-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár pedig mintegy 226 ezer ember halálát okozta Indonéziában, Srí Lankán, Indiában, Thaiföldön és kilenc további országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában