Közvélemény-kutatás

2022.10.14. 15:35

Minden második magyar szerint ártanak Európának az uniós szankciók

A választók egyharmada úgy gondolja, mindkét félnek ugyanannyira ártanak a korlátozó intézkedések.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozik a sajtónak, mielőtt megkezdődik az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartandó kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó Brüsszelben 2022. május 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint minden második magyar úgy véli, az uniós szankciók inkább Európának ártanak, és csak a megkérdezettek 12 százaléka állítja, hogy inkább Oroszország a szankciók kárvallottja.

A Nézőpont Intézet az MTI-hez pénteken eljuttatott - október 3-5. között ezer ember telefonos megkérdezésével készült - kutatásában azt írták: arra a kérdésre, hogy inkább Európának, vagy inkább Oroszországnak ártanak a szankciók, a válaszadók abszolút többsége - 50 százaléka - felelt úgy, hogy inkább Európának, és csak 12 százalékuk szerint Oroszországnak.

A választók egyharmada - 32 százaléka - azt mondta, hogy mindkét félnek ugyanannyira ártanak a korlátozó intézkedések - tették hozzá.

Közölték: jelentős megosztottság van a baloldal választói között, akik körülbelül fele-fele arányban gondolják, hogy inkább Európának (24 százalék), semmint Oroszországnak (28 százalék) ártanak a szankciók, míg 43 százalékuk szerint mindkét fél ugyanannyira szenvedi meg azokat.

Ezzel szemben tízből hét kormánypárti szavazó szerint Európának jobban ártanak a szankciók. Csak két százalékuk véli úgy, hogy súlyosabbak a korlátozó intézkedések Oroszországra nézve, 23 százalékuk szerint pedig mindkettőnek ugyanannyira ártalmas a szankciós politika - áll a közleményben.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában