Ukrán válság

2022.10.13. 06:22

Egymást követik az orosz bombatámadások, Ukrajna megerősíti légvédelmét

232. napja tart a háború a szomszédban.

A német nagykövetség vízumrészlegének otthont adó épület a Lva Tolstoho utcában egy orosz rakétatámadás után Kijevben, 2022. október 11-én

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Metin Aktas

Uniós biztos: ez idáig 17,4 milliárd euró értékű orosz vagyont sikerült befagyasztani az EU-ban

Ez idáig 17,4 milliárd euró értékű, szankciós intézkedés alatt álló orosz vagyont sikerült befagyasztani az Európai Unióban az Ukrajna elleni orosz háború miatt, ami jelentős összeg, de a lefoglalások 90 százalékát mindössze hét tagállam hajtotta végre - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja csütörtökön Luxembourgban.

Az uniós tagállamok igazságügyi minisztereinek tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón a belga biztos elmondta, hogy minden tagállamnak végre kell hajtania a szankciós intézkedéseket, és ezekről jelentést kell tenniük az Európai Bizottságnak.

Mint mondta, az Európai Bizottság és az európai főügyész is felvetette az Európai Ügyészség megbízatásának esetleges kiterjesztését az uniós szankciók megsértésének üldözésére, de a téma még alapos megfontolást igényel.

Reynders elmondta továbbá, hogy 14 uniós tagállam az ukrán hatóságokkal együtt - és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) támogatásával - közös nyomozócsoportot hoztak létre, hogy elősegítsék az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos bűnügyi nyomozást.

Herszoni kimenekítési tervekről és Donyec-medencei sikerekről számoltak be az orosz hatóságok

Segítséget ígért az orosz kormány csütörtökön az ukrán ellentámadás fókuszában lévő Herszon megye azon lakosainak, akik „Oroszország más régióiba” szeretnének utazni, a donyecki régió hatóságai pedig két település elfoglalásáról tettek bejelentést.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kormány segíteni fogja az október elején Oroszországhoz csatolt Herszon megye lakosait, akik Oroszország más régióiba szeretnének távozni. Mint mondta, az erre vonatkozó kérést a régió ügyvezető kormányzója, Vlagyimir Szaldo intézte Moszkvához, az ukrán rakétatámadásokra hivatkozva.

A kormányfőhelyettes segítséget ígért az emberek ingyenes elhelyezésében és ellátásában. Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy nem tervezik Herszon régió kiürítését.

A Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága közölte, hogy az orosz erők „felszabadították” az Artemivszktől (Bahmuttól) mintegy hat kilométerre lévő Opitne és Ivanhrad települést. Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt donyecki régió vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a csapaterősítésnek és a mozgósításnak köszönhetően fordulópontjához közeledik az általa vezetett terület „felszabadítása”.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Harkiv megyében Kupjanszk irányából két ukrán taktikai századcsoport próbált meg sikertelenül Orljanka és Kotljarivka felé előretörni, több mint félszáz katonát, három harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet és hét járművet veszítve. Liman környékén a tábornok szerint ismét kudarcot vallott az átkelés a Zserebec folyón, és két visszavert ukrán taktikai zászlóaljcsoport mintegy hatvan embere esett el, valamint két harckocsija, öt gyalogsági harcjárműve és két kisteherautója vált üzemképtelenné.

Mikolajiv – Krivij Rih felől két ukrán taktikai zászlóaljcsoport a Herszon megyei Pjatikatki, Kosztromka, Bezvodne és Pravdine felé indított offenzívát, amelyet az orosz erők a jelentés szerint visszavertek, megölve több mint 110 katonát, és elpusztítva 21 páncélozott harcjárművet és 12 speciális járművet.

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők a nap folyamán négy vezetési pontot, 164 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és 52 tüzérségi egységet támadtak, megsemmisítve egyebek között öt lőszer-, valamint rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-est, a légvédelem pedig egy Szu-27-est, 12 drónt, 16 HIMARS- és Vilha-lövedéket és tíz radarelhárító HARM rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők 321 repülőgépet, 161 helikoptert, 2211 drónt, 380 légvédelmi rakétarendszert, 5720 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 868 rakétasorozatvetőt, 3467 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6529 speciális katonai járművet veszítettek.

A tárca csütörtökön közölte, hogy tárgyalások eredményeként Ukrajna húsz orosz hadifoglyot adott át.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója csütörtökön este közölte, hogy a régió egyik falvában ukrán lövések miatt felrobbant egy hadianyagraktár. Az előzetes adatok szerint sérültek nincsenek, a település lakosait pedig evakuálják. A News.ru portál szerint a robbanások Oktyabrszkoje községben történtek, és tüzet okoztak.

Belgorod városban korábban találat érte egy 15 emeletes ház tetejét, miután ukrán rakétatámadásra válaszul működésbe lépett az orosz légvédelem. Az incidensnek nem voltak sérültjei. A helyi hatóságok a nap folyamán több orosz ellenőrzés alá került településről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

Putyin tanácsadója: Oroszország megfontolja, hogy megújítsa-e az ukrán gabonaexport-megállapodást

Előfordulhat, hogy az orosz vezetés nem újítja meg az ukrán gabonaexportról kötött megállapodást, mivel a Nyugat nem tartja be az orosz műtrágyaexport akadályainak elhárítására tett ígéretét – közölte csütörtökön Asztanában Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak nyilatkozva.

A megállapodásban Oroszország kötelezettséget vállalt az ukrán tengeri kikötők blokádjának feloldására a gabonaszállító hajók előtt, cserébe hasonló engedményeket kért saját műtrágya- és élelmiszerexportja számára.

Jurij Usakov az asztanai ázsiai együttműködési csúcstalálkozón arra az újságírói kérdésre, hogy a gabonaüzlet a jelenlegi formájában folytatódik-e, az Interfax hírügynökség beszámolója szerint válaszában úgy fogalmazott: „Nem tudom, mert a megállapodás második részét nem tartják be”.

Elmondása szerint mintegy 300 ezer tonna orosz műtrágya vesztegel európai kikötőkben, amihez azonban még senki nem tudott hozzáférni, holott Oroszország ingyen felajánlotta a teljes tételt a legszegényebb országoknak.

A február végén kezdődött ukrajnai háború miatt hónapokig vesztegeltek exportra szánt gabonaszállítmányok ukrajnai kikötőkben. Július óta három ukrán tengeri kikötőt nyitottak meg újra az élelmiszerexport számára a szűkös világpiaci kínálati helyzet enyhítése érdekében. A gabonaszállítmányok előtt egy biztonságos folyosót nyitottak meg a Fekete-tengeren.

A megállapodás betartását Törökország ellenőrzi. Putyin korábban a gabonamegállapodás végrehajtásáról is tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az orosz elnök már szeptember elején „becsapásnak” nevezte az egyezményt, mivel az Oroszország elleni szankciók enyhítésére abban megfogalmazott ígéreteket nem tartották be.

Azt, hogy az orosz műtrágyaexport visszaesett, míg az ukrajnai élelmiszerexport jelentősen megélénkült, korábban az ENSZ is elismerte. Az orosz műtrágyaexport visszaesését azonban az ENSZ egyik tisztviselője „a magánszektorban tapasztalható bizonytalansággal” indokolta.

Észtország újabb katonai segélyt küld Ukrajnának

Észtország kormánya csütörtökön úgy döntött, hogy újabb katonai segélyt küld Ukrajnának.

„Téli egyenruhát, felszerelést és lőszert küldünk Ukrajnának. Gyorsan le fogjuk szállítani” – írta Kaja Kallas észt miniszterelnök a Twitteren, az adomány mennyiségének említése nélkül. A védelmi minisztérium szóvivője biztonsági okokra hivatkozva szintén nem nyilatkozott ez ügyben.

Kallas felhívta a nemzetközi közösséget, hogy küldjön több katonai segélyt Ukrajnának, hogy meggyorsíthassa a megszállt területek felszabadítását. „Ez a béke útja” – írta.

Észtország közlése szerint az ukrajnai orosz hadművelet február 24-i kezdete óta 250 millió euró értékben küldött katonai segélyt Kijevnek.

A fegyverek között voltak tankelhárító aknák, amerikai gyártmányú Javelin páncéltörő rakéták, valamint a német szövetségi kormány engedélyével továbbadott, az egykori Német Demokratikus Köztársaság készleteiből származó tarackok. Emellett Észtország Németországgal közösen felszerelt két tábori kórházat is átadott Ukrajnának.

Potápi: megdöbbentő és felháborító a munkácsi vár magyar turulszobrának eltávolítása

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának csütörtöki döntését, amellyel a munkácsi várból eltávolították a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot.

Potápi Árpád János az MTI-hez eljuttatott közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Úgy fogalmazott: egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése. A nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának – tette hozzá.

Potápi Árpád János szerint ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, és a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat.

Felidézte: Magyarország az orosz–ukrán háború kirobbanásától kezdve jó szomszédként segítette és segíti Ukrajnát és csaknem egymillió ukrán menekültet fogadott.

A közleményben azt írták: a munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztotta be a csaknem egytonnás bronzszobrot.

Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította.

A mukachevo.net hírportál közlése szerint a munkácsi képviselőtestület csütörtökön arra szólította fel a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre.

Orosz támadásban megrongálódott lakóépület a dnyipropetrovszki régióban fekvő Velika Kostromkában 2022. október 13-án
Fotós: Leo Correa / Forrás: MTI/AP

Herszon régió elhagyására szólította fel a lakosokat a helyi oroszbarát vezető

Az Ukrajna déli részén található Herszon régió Moszkva által kinevezett vezetője, Vlagyimir Saldo felszólította a lakosokat, hogy hagyják el a területet, és Oroszországtól segítséget kért az emberek evakuálásában – írja az Agence France-Presse.

Saldo közlése szerint az egyre fokozódó ukrán rakétatámadások miatt sürgeti az evakuálást – írja a The Guardian.

Herszon egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyet Oroszország a közelmúltban az országhoz csatolt.

Ukrán vezérkar: az orosz erők parancsot kaptak a támadóműveletek leállítására több irányban

Az orosz csapatok parancsot kaptak a felsővezetéstől, hogy ideiglenesen állítsák le a támadóműveleteket a harci cselekmények bizonyos területein, köztük Donyeck megyében – írta az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentésében.

A közlemény szerint az ilyen döntések fő oka az utánpótlás rendkívül alacsony erkölcsi és pszichológiai állapota és az, hogy a mozgósítottak közül sokan dezertálnak, illetve nem tartják be a harci parancsokat.

A zaporizzsjai régióban, Tokmak térségében az ukrán alegységek három orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert semmisítettek meg legénységgel együtt. A megsérült orosz katonákat a helyi kórházba szállították. A déli Herszon megyében Tokarivka térségében mértek az ukrán erők tüzérségi csapást az orosz csapatokra, aminek következtében az orosz hadsereg mintegy 150 katonát veszített.

Szerdán az ukrán vezérkar jelentése szerint az oroszok három rakéta- és 21 légicsapást, valamint 104 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Több mint negyven település volt kitéve ellenséges támadásoknak, köztük Mikolajiv, Vinnicja és Cserkaszi megyeszékhelyű városok térsége. Az orosz erők különböző rakétákat és iráni gyártású drónokat vetettek be.

A vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig 63 800 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük előző nap mintegy 420.

Jaroszlav Jarusevics Herszon megyei kormányzó egy tévéműsorban azt mondta, hogy az ukrán csapatok már 75 települést szabadítottak fel a régióban, ebből csak októberben 29-et. Néhányat megnevezett azokon felül, amelyeknek a visszavételét már korábban közzétette a déli műveleti parancsnokság is. Kiemelte, hogy Herszon megye felszabadítása folytatódik, de – mint mondta – több részletet nem közölhet a hadsereg által kért „információs csend” betartása miatt.

Dmitro Lunyin, az ország középső részében fekvő Poltava megye kormányzója újságíróknak azt mondta, hogy az elmúlt két napban két ukrán katonai repülőgép zuhant le a régióban. Jurij Ihnat, a légierő szóvivője ugyanakkor az Ukrajinszka Pravda hírportálnak egy Szu-24-es gép lezuhanását erősítette meg. Hozzátette, hogy a két pilóta katapultált, egy közülük életét vesztette.

Mikolajiv dél-ukrajnai várost az éjjel támadta Sz-300-as rakétákkal az orosz hadsereg. Találat ért több lakóházat, köztük egy ötemeletest, amelynek a két felső szintje leomlott. Egy helyi lakos meghalt, ketten megsérültek, köztük egy 11 éves fiú, hét ember után még kutatnak a romok alatt – hozta nyilvánosságra Vitalij Kim megyei kormányzó. Volodimir Zelenszkij elnök a Telegramon közzétett üzenetében hozzátette, hogy a fiú hat órát töltött a romok alatt, mire sikerült kimenteni.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó arról adott hírt, hogy az előző napi orosz ágyúzások következtében Avgyijivka településen hét civil vesztette életét.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó csütörtökön közölte, hogy az orosz erők Orihiv várost lőtték, egy helyi lakos vesztette életét, 13-an sebesültek meg.

Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök a Telegramon arról tájékoztatott, hogy reggel a fővárostól, Kijevtől nyugatra fekvő Makariv környékét támadták az orosz erők iráni gyártású kamikaze drónokkal. Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó hozzátette, hogy senki sem sérült meg a támadásokban.

Volodimir Kudrickij, az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat igazgatótanácsának elnöke a Facebookon közölte, hogy nincs szükség az országban az áramszolgáltatás időleges korlátozására, mert az orosz rakétacsapások nyomán keletkezett károkat minden régióban sikerült helyreállítani.

Stoltenberg: a NATO nukleáris elrettentőképessége a béke megőrzését szolgálja

A NATO nukleáris elrettentő erejének alapvető célja a béke megőrzése és a szövetségesek elleni esetleges támadás megelőzése – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően csütörtökön.

Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „rendkívül távoliak” az olyan körülmények, amelyek között a katonai szövetségnek nukleáris fegyvert kellene bevetnie.

„Súlyos következményei lennének, ha Oroszország nukleáris fegyvert vagy bármilyen nukleáris eszközt alkalmazna Ukrajna ellen” – fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: az orosz nukleáris fenyegetés a legveszélyesebb és legfelelőtlenebb fenyegetőzés a hidegháború óta. Ilyen eszközök alkalmazása alapjaiban változtatná meg a konfliktus természetét – mutatott rá Stoltenberg.

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO védelmi minisztereinek második napi tanácskozását a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 13-án
Fotós: Stephanie Lecocq / Forrás: MTI/EPA

Újabb fogolycsere történt Oroszország és Ukrajna között

Az orosz védelmi minisztérium és Ukrajna is megerősítette, hogy egy újabb fogolycsere keretében mindkét oldalon húsz katona szabadult ki a fogságból – írja a The Guardian.

Az ukrán közlés szerint a most kiszabadultak jelenleg orvosi vizsgálaton vesznek részt.

Helyreállt Ukrajnában az áramellátás

Széles körben helyreállt Ukrajnában az áramellátás – közölte csütörtökön az Ukrajna áramellátásáért felelős vállalat, az Ukrenerho vezetője.

Volodimir Kudrickij az ukrán köztelevíziónak nyilatkozva elmondta: az áramtermelés és -ellátás újraindult, de tovább dolgoznak az orosz bombázások miatt megrongálódott infrastruktúra helyreállításán. Hozzátette: az ukrán lakosságnak továbbra is takarékoskodnia kell az áramfelhasználással, mert további orosz támadások várhatóak.

Ukrán katonák az orosz csapatok által ásott lövészárkok egyikében egy visszafoglalt területen a dél-ukrajnai Herszon régióban 2022. október 12-én
Fotós: Leo Correa / Forrás: MTI/AP

Fel akarták robbantani a Török Áramlat gázvezetéket

Dimitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő bejelentette, hogy több szabotőrt is elkapott a titkosszolgálat, akik állítólag a Török Áramlat ellen terveztek merényletet. Kiemelte, hogy a szabotőröket orosz területen fogták el, és a merényletet Oroszországban tervezték.

Itt az oroszok válasza az ukrán bombázásra

Az ukrán sajtó szerint ismét légiriadó van országszerte. Az oroszok október 10-én és 11-én átfogó támadást indítottak létfontosságú infrastrukturális és katonai célpontok ellen, amelynek következtében számos nagyvárosban nem volt áram, ivóvíz és internet. Csütörtökön állítólag javarészt helyreálltak a problémák, de miután Ukrajna rakétákat lőtt ki Belgorodra, az oroszok ismét lövéseket adtak le. A károk még nem ismertek.

A munkácsi várban lévő turulmadarat az ukrán címerre cserélik

A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre – számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál.

A „trizub” – ami magyarul háromágú szigonyt jelent – az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép.

A döntés a turul madárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

Törökországi gázcsomópont létesítésére tett ajánlatot Putyin Erdogannak

Törökországi gázcsomópont létesítésére tett ajánlatot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai találkozóján török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak.

Putyin a Törökországon átvezető útvonalat nevezte az Európai Unióba (EU) szállítandó gázexport "legmegbízhatóbb útvonalának", hozzátéve, hogy nem csupán ellátóközpontról lenne szó, hanem az árak meghatározásának a helyszínéről is.

"Az árak az egekbe szöktek. Mi könnyen teremthetnénk piaci szinteknek megfelelő árakat, mindenféle politikai felhang nélkül" - fogalmazott Putyin.

Az elnök már szerdán, a Moszkvában megrendezett Orosz Energiahét 2022 rendezvényén hangsúlyozta, Oroszország kész növelni a gázszállítást Európába, és már ekkor példaként említette a törökországi csomópont lehetőségét. Mint mondta, e csomópont kiválthatná az egyébként soha be nem üzemelt, a Balti-tengeren lévő Északi Áramlat 2-t.

ERDOGAN, Recep Tayyip; PUTYIN, Vlagyimir
Recep Tayyip Erdogan török (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélése az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) hatodik csúcstalálkozóján a kazahsztáni fővárosban, Asztanában a kétnapos esemény első napján, 2022. október 13-án
Fotós: Vjacseszlav Prokofijev / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

A török elnök egyelőre nem mondott véleményt az ajánlatról. Erdogan többször jelezte: Ankara kész közvetíteni az ukrajnai háborúban szemben álló felek között.

Nagyrészt helyreállt Ukrajnában az áramellátás

Széles körben helyreállt Ukrajnában az áramellátás  - közölte csütörtökön az Ukrajna áramellátásáért felelős vállalat, az Ukrenerho vezetője.

Volodimir Kudrickij az ukrán köztelevíziónak nyilatkozva elmondta: az áramtermelés és -ellátás újraindult, de tovább dolgoznak az orosz bombázások miatt megrongálódott infrastruktúra helyreállításán. Hozzátette: az ukrán lakosságnak továbbra is takarékoskodnia kell az áramfelhasználással, mert további orosz támadások várhatóak.

Orosz válasz az ukrán NATO-csatlakozási kísérletre

Jevgenyij Lebegyev, az orosz Duma biztonsági bizottságának tagja szerint lázálom Olekszij Rezznyikov, az ukrán védelmi minisztérium vezetőjének azon kijelentése, hogy Ukrajna de facto csatlakozott a NATO-hoz. Lebegyev hozzátette, hogy a NATO-csatlakozás egy olyan folyamat, amely hosszas, és minden tag beleegyezésére szükség van hozzá.

"Úgy tűnik nekem, hogy a NATO-tagok körében egyre elterjedtebb, hogy minden képtelen ukrán kijelentést megbocsátanak. Ennek alapján valószínüleg ez a kijelentés sem éri majd el az ingerküszöbüket. Ennek ellenére tényleges lépés nem fog történni, Ukrajna nem lesz a NATO tagja."

Zelenszkij: Európának támogatnia kell az ukrajnai légvédelmi rendszer megerősítését

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűléséhez intézett csütörtöki beszédében megkérte Európát, hogy támogassa az ukrajnai légvédelmi rendszer megerősítését.

Az ukrán elnök videokapcsolaton keresztül beszélt az ET-tagállamok delegációihoz, és hangsúlyozta, hogy az légteret meg kell védeni az orosz terrortól, "ez alapvető lépés lenne a háború közeljövőben történő befejezéséhez."

Felhívta a figyelmet, hogy le kell szűkíteni Oroszország pénzügyi lehetőségeit, hogy a háborút finanszírozza. 

Ez - véleménye szerint - az olaj- és gázexportból származó nyereség visszafogásával lehetséges.

Zelenszkij méltatta, hogy a közgyűlés volt az első nemzetközi fórum, amely Oroszországot terrorista államnak nyilvánította. Mint mondta, az ET-vel folytatott párbeszéd azt eredményezte, hogy "Európa sokkal határozottabban lép fel, hogy megvédje a jogállamiságot, az emberi jogokat és a társadalmi igazságosságot".

ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvétele Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén Kijevben 2022. szeptember 30-án, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét 
Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya

Azt is elmondta, hogy az ET történelmi szerepet játszhatna abban, hogy létrehozzon egy különleges bíróságot, válaszul az orosz agresszióra. Véleménye szerint ez a legjobb módja annak, hogy megvédjék a nemzetközi jog elveit, és megtérítsék a háború veszteségeit egy megfelelő kártérítési mechanizmus létrehozásával.

Putyin külügyminisztere válaszolt Bidennek

Sergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az, hogy Joe Biden nem hajlandó tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nem befolyásolja a nemzetközi helyzetet, mivel az Egyesült Államok álláspontja a mostaninál már nem igazán tud rosszabb lenni. Lavrov aláhúzta, hogy 

Oroszország sosem utasította el a béketárgyalásokkal kapcsolatos ajánlatokat, azonban eddig még egy józan ajánlat sem érkezett.

Washington megvédi a NATO területének minden négyzetcentiméterét

Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a katonai szövetség alapszerződése kollektív védelemről szóló pontja, a washingtoni szerződés 5. cikke betartása mellett, ami azt jelenti, hogy a NATO-tagországok területének minden négyzetcentiméterét megvédi esetleges agresszió esetén - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter Brüsszelben csütörtökön.

Lloyd Austin a NATO-tagországok védelmi miniszterei tanácskozásának befejező munkanapjára érkezve hangsúlyozta, a szövetségesek minden segítséget megadnak Ukrajnának mindaddig, amíg arra szükség van. Hozzátette, várakozással tekint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elé, mely reményei szerint hamarosan megtörténik.

AUSTIN, Lloyd; STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nyilatkozik a NATO védelmi miniszterei kétnapos tanácskozásának második napján, 2022. október 13-án
Fotós: Stephanie Lecocq / Forrás: MTI/EPA

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár rövid érkezési nyilatkozatában megköszönte Washington transzatlanti együttműködés melletti elkötelezettségét, valamint hozzájárulását Ukrajna támogatásához. Közölte, a szövetségesek a tanácskozás első munkanapján arról egyeztek meg, hogy még több támogatást nyújtanak Ukrajnának, egyebek mellett légvédelmi rendszerekkel segítik a háborúban álló ország önvédelmét.

Brit katonai hírszerzés: az oroszok valószínűleg városi harcokra számítanak Herszonban

Az orosz megszálló hatóságok az utóbbi napokban valószínűleg elrendelték a polgári lakosság részleges evakuálásának előkészítését a dél-ukrajnai Herszonban, arra számítva, hogy a harcok a város területére is kiterjednek - áll a brit katonai hírszerzés csütörtökön ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint az orosz fegyveres erők október elején hozzávetőleg húsz kilométert vonultak vissza a herszoni szektor északi térségében, és jó eséllyel új frontvonal mentén próbálnak berendezkedni Milove településtől nyugatra.

A brit katonai hírszerzés értesülései szerint e vonal mentén folytatódnak a heves harcok, különösen a front nyugati szélein, ahol az ukrán előrenyomulás következtében az orosz szárnynak már nem nyújt védelmet az Inhulec folyó.

Az elemzés szerint a front e szakaszán harcoló orosz egységek zömét továbbra is megfogyatkozott ütőerejű légideszant-alakulatok (VDV) alkotják.

Az orosz alsóház elnöke még keményebb választ ígért Ukrajnának

Még keményebb választ ígért Ukrajnának az orosz alsóház elnöke, "ha a terrortámadások folytatódnak" - írta csütörtökön internetes oldalán a Kommerszant című orosz gazdasági napilap.

Vjacseszlav Vologyin adatokat tett közzé az ukrán energetikai létesítményekre mért orosz csapásokról. Az infografika azt mutatja, hogy Ukrajna elvesztette termelőkapacitásának felét.

Vologyin "még határozottabb" választ ígért, ha Kijev további terrortámadásokat hajt végre. "Amennyiben folytatódnak a kijevi rezsim terrortámadásai, a válasz még keményebb lesz. A terrortámadások minden szervezőjét és elkövetőjét meg kell találni. Aki ellenáll, azt elpusztítjuk" - írta a Telegramon közösségi oldalon.

Hozzátette, hogy "terroristákkal sehol máshol a világon nem tárgyalnak".

Meghaltak az első mozgósított katonák Ukrajnában

Cseljabinszk kormányzója bejelentette, hogy a különleges műveleti zónában meghalt öt orosz katona, akiket nemrég mozgósították. A kormányzó kijelentette, hogy a családjaikat mindenben segíteni fogják, a szokásos állami támogatás mellett egymillió rubelt is kapnak. Ez volt az első olyan eset, hogy az orosz hatóságok tartalékosok haláláról számoltak be.

PUTYIN, Vlagyimir
Hadkötelezettség alá vont orosz férfi búcsút vesz hozzátartozóitól egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 12-én 
Fotós: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Putyin az új világrendről beszélt

Vlagyimir Putyin szerint a világ multipolárissá válik, és Ázsiában új hatalmi központok jönnek létre. A CICA konferencián elmondta, hogy jelenleg a világban jelentős politikai és gazdasági változások mennek végbe, az ázsiai országok pedig a világgazdaság mozgatórugójává léptek elő. Szerint Oroszország továbbra is aktív részese a folyamatoknak és szeretnének egy olyan rendszert létrehozni, amely nyitott és kölcsönösen kedvező a kereskedelmi partnerek és a befektetők számára.

Nagy- Britannia rakétákat küld Ukrajnának

Nagy-Britannia első alkalommal ad Ukrajnának több nagy hatótávú rakétát az orosz légicsapások elleni védekezéshez, de nem biztosítja az azokat indító fegyvereket.

Ehelyett az AMRAAM rakéták - amelyek képesek cirkálórakéták lelövésére - a légvédelmi rendszerek felfegyverzését segítik majd, amelyeket az Egyesült Államok ad át Ukrajnának.

E rendszerek beszerzésének hiánya azt jelenti, hogy a héten Brüsszelben ülésező nyugati szövetségesek nehezen tudnak eleget tenni a kijevi kormány egyre sürgetőbb kéréseinek, hogy megvédjék Ukrajna légterét az orosz rakéta- és dróntámadásoktól.

Török javaslat jöhet az ukrajnai békére

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma Kazahsztánban találkozik Recep Tayyip Erdogan elnökkel egy valószínűleg "nagyon érdekes" találkozó keretében, ahol a török vezető elképzeléseket javasolhat az ukrajnai békére vonatkozóan - közölte a Kreml. Az orosz és a török elnök Kazahsztán fővárosában egy regionális csúcstalálkozó keretein belül egyeztet.

Macron további fegyvereket ígért Kijevnek és üzent Putyinnak

Emmanuel Macron francia államfő az ukrajnai háborúról és annak következményeiről adott élő tévéinterjújában szerda este felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "térjen vissza a tárgyalóasztalhoz", és megígérte, hogy Párizs újabb fegyvereket szállít az ukrán hadseregnek.

"Jelenleg először is Vlagyimir Putyinnak abban kell hagynia a háborút, tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását, és vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz" - mondta a francia elnök a France2 közszolgálati televízióban.

Ukrán zászlók az ukrán hadsereg temetőjében a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. október 12-én 
Fotós: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Emmanuel Macron az interjúban elsősorban azt kifogásolta, hogy az orosz elnök a hadsereg megerősítésére mozgósítást rendelt el, és az elmúlt napok rakétatámadásaival "Európát is belehelyezte a háborúba". Jelezte, hogy továbbra is beszélni kíván Vlagyimir Putyinnal "minden alkalommal, amikor az szükséges".

"Egy adott pillanatban, remélem, mielőbb, muszáj, hogy mindegyik fél visszatérjen a tárgyalóasztalhoz" - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron, elismerve ugyanakkor, hogy "ez nem a következő hetekben lesz".

Kiemelte, hogy a tárgyalás Kijev érdekében is áll, és megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának. Elmondta, hogy eddig 15 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek. "Jelenleg azon dolgozunk, hogy további hat ágyút szállítsunk Dániával együtt" - mondta a francia elnök, miután a további hat CAESAR-t eredetileg a dán hadseregnek szánta Párizs.

Nem tudják feltölteni a zaporizzsjai erőmű generátorait

Az Energoatom, az erőműt üzemeltető ukrán állami vállalat azzal vádolta meg az oroszokat, hogy nem engedik át a vállalat gázolajat szállító járműveinek konvoját, hogy feltöltsék az erőmű generátorait, miután egy Dnyipropetrovszk régióban lévő alállomás lövedékei miatt az erőműben megszűnt az áramszolgáltatás.

Spórolniuk kell az ukránoknak az árammal

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal arra szólította fel a lakosságot és a vállalkozásokat, hogy az áramkimaradások elkerülése érdekében csökkentsék az áramfogyasztást a csúcsidőszakokban. Azt kérik, hogy 17 és 22 óra között Ukrajna-szerte 25%-kal csökkentsék az áramfogyasztást, hogy stabilizálják az orosz rakétatámadások által megrongált villamosenergia-rendszert.

Ukrajna 18 perc alatt 4 orosz helikoptert lőtt le

Az ukrán légvédelem tegnap rövid idő belül legalább négy orosz harci helikoptert - feltehetően Ka-52-eseket - lőtt le az ország déli részén.

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5708 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4561 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 81 ember, köztük 36 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Francia légvédelmi rendszereket kap Ukrajna

Franciaország a következő hetekben légvédelmi rendszereket, köztük radarokat és rakétákat szállít Ukrajnának - közölte Emmanuel Macron francia elnök a France 2 francia televíziós csatornának adott interjújában október 12-én.

Zelenszkij: Ukrajna megerősíti légvédelmét

Minél merészebb és kegyetlenebb lesz az orosz terror, annál nyilvánvalóbb a világ számára, hogy Ukrajna segítése az égbolt védelmében korunk egyik legfontosabb humanitárius feladata Európa számára - mondta az ukrán elnök legfrissebb beszédében.

Az elnök utalt arra, hogy Ukrajna kapott, illetve fog kapni ilyen jellegű támogatást. 

Öt települést foglaltak el az ukránok a herszoni régióban

Az ukránok a herszoni régióban, az orosz csapatok Bakhmut és Avdivka környékén támadtak, emellett az oroszok megerősítik a frontvonalat a zaporizzsjai régió nyugati részén - írta elemzésében az amerikai ISW.

Ajánlatot tett Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, folytatja a gázszállításokat Európába az Északi Áramlat 2 meg nem sérült részein - írta a Kyiv Independent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában