Aki akar, tud dolgozni

2022.10.16. 08:10

A baloldal szerint a munkanélküli-segély a megoldás

Három hónapról kilenc hónapra emelné az álláskeresési járadék folyósítási idejét az MSZP.

Komjáthi Imre, az MSZP képviselője felszólal a napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az MSZP már tavaly kezdeményezte, hogy az álláskeresési járadék folyósítási ideje három hónapról emelkedjen kilenc hónapra – erről írt a napokban közösségi oldalán az MSZP társelnöke. Komjáthi Imre emellett ötszázalékos áfacsökkentéssel és a rezsiszámlák adótartalmának megvágásával segítene a bajba jutottakon - olvasható a Magyar Nemzet cikkében

Komjáthi Imre
Az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre. Fotó: Komjáthi Imre/Facebook

Komjáthi arra hivatkozik, hogy a miniszterelnök Berlinben elejtette, hogy a mostani háromszázalékos munkanélküliség akár újra 12 százalékig is növekedhetne, ha a brüsszeli szankciókat nem gondolják át. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter segített értelmezni ezeket a gondolatokat, hiszen azt egyébként is nehéz lett volna nem felismerni, hogy a miniszterelnök a 2010-es állapotokat jelölte meg viszonyítási pontként. 

A Gyurcsány–Bajnai-kormányok öröksége volt a 12 százalékos munkanélküliség, amit az Orbán-kormány csökkentett le a negyedére, három százalékra. 

Az MSZP szerint pedig éppen azokkal az intézkedésekkel kellene küzdeni a munkanélküliség ellen, melyek a 2010 előtti időszakban annak növekedéséhez vezettek.

Emlékezetes, az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt, hogy a kilenc hónapig járó munkanélküli-segély időtartalmát lecsökkentette három hónapra, és átkeresztelte álláskeresési járadékká. A nyelvpolitikai lépésnél fontosabb volt a „segély helyett munka” elve, aminek értelmében az arra rászorulóknak közmunkát adtak, az országba érkező beruházásokat pedig ösztönözték azért, hogy újabb munkahelyeket teremtsenek.

A 2010-es kormányprogramban a Fidesz egymillió új munkahelyről beszélt, melyet tíz év alatt valósítanának meg, 2022-re ezt a vállalásukat gyakorlatilag teljesítették is. 

De nemcsak a jobboldali kormány, jól láthatóan a magyar emberek, de még a baloldali politikusok jó része sem hisz az álláskeresési járadék időtartalmának növelésében.

Habár posztjában Komjáthi az MSZP vívmányaként próbálja beállítani, 

egy évvel ezelőtt még a teljes összeborult baloldal ezzel a kérdéssel kampányolt. 

A segély hosszabbításának igénye egyike volt annak az öt kérdésnek, melyeket Karácsony Gergely budapesti főpolgármester nyújtott be népszavazási kezdeményezése keretében 2021-ben. Az álláskeresési járadékra való jogosultság kérdését a Fudan Egyetemről szólóval együtt hitelesítette is a Nemzeti Választási Iroda, kezdődhetett az aláírásgyűjtés. A baloldal pártjainak azonban meglehetősen nehezen sikerült összegyűjteniük a szükséges 200 ezer aláírást az ügy mellett. 

A saját maguk számára kitűzött határidőt többször módosították, végül nagy nehezen 20 500 érvényes aláírást sikerült begyűjteniük 2022 elejére. 

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában