Fő a biztonság

2022.09.04. 15:25

Szirénapróba lesz hétfőn az országban

A Monitoring és Lakossági Riasztórendszer hangos üzemű próbáját tartják hétfőn 11 órától, az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák - olvasható a katasztrofavédelem.hu oldalon.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által működtetett lakossági riasztórendszer (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) hangszórói Kõbányán a Maglódi út közelében egy épület tetején

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

A közlemény szerint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága egyik projektjében alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású meteorológiai és vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztórendszert telepített.

Azért, hogy a szirénák folyamatosan megfelelő állapotban legyenek, azokat havonta próbának vetik alá. Minden hónap első hétfőjén tartják az ellenőrzést, márciusban és szeptemberben hangos, vagyis teljesüzemű próbát, a többi hónapban csökkentett módban szólalnak meg a berendezések.

Az idei őszi hangos próba az első teljes tanítási hét első napján lesz. Azok az iskolások, akik olyan helyen tanulnak, ahová elhallatszik a szirénák hangja, a negyedik óra elején hallják majd a dallamot és a beszédhangot.

A különféle hangmintákat ITT lehet meghallgatni.

Címkék#Sziréna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában