Ukrán válság

2022.09.05. 09:08

Ismét lövik a zaporizzsjai atomerőművet

Címkék#háború

194. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katona precíziós támadást készít elő orosz célpontok ellen

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy

Itt az OPEC drámai bejelentése az olajszállításról

Visszaveszi olajkitermelését az augusztusi szintre az OPEC +. Ezzel az intézkedéssel naponta 100 ezer hordóval kevesebb kőolajat termelhetnek a tagországok - írja a Lenta. A dokumentumban az is szerepel, hogy az OPEC+-országok miniszterei bármikor szervezhetnek gyűlést, hogy időben reagálhassanak a piaci helyzetre.

Enerhoatom: megszakadt az összeköttetés a zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán hálózat között

Az orosz erők ágyúzásai okozta tűz miatt lekapcsolódott az utolsó vezeték is, amely a zaporizzsjai atomerőműben megtermelt áramot továbbította az ukrán hálózatba - közölte hétfő délután az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat.

Brüsszel folytatja Ukrajna katonai támogatását

AZ EURÓPAI UNIÓ KATONAI TÁMOGATÁST ÉS HUMANITÁRIUS SEGÍTSÉGET NYÚJT UKRAJNÁNAK MINDADDIG ÉS OLYAN MÉRTÉKBEN, AMÍG, ILLETVE AMILYENRE A HÁBORÚBAN ÁLLÓ ORSZÁGNAK SZÜKSÉGE VAN- jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az EU-Ukrajna Társulási Tanács nyolcadik ülését követően hétfőn. Borrell az EU-Ukrajna társulási megállapodás végrehajtását és a felek közötti együttműködés jelenlegi állását áttekintő ülést követően hangsúlyozta: a hétfői tanácskozás fő üzenete az egész világ számára az, hogy az Európai Unió megerősítette Ukrajna politikai és anyagi támogatását, és segíti az országot az európai integrációban.
Kijelentette:

OROSZORSZÁG TERVE AZ VOLT, HOGY TÖNKRE TEGYE ÉS GYARMATOSÍTSA UKRAJNÁT, A HÁBORÚ AZONBAN KÖZELEBB HOZTA UKRAJNÁT AZ EURÓPAI UNIÓHOZ

.Emlékeztetett: az uniós tagjelölti státus elfogadásával Ukrajna még erősebben elkötelezte magát a szükséges reformok teljesítése mellett. Ha csak egyetlen kötelezettségvállalás nem teljesül, az egész folyamat késedelmet szenved - húzta alá.

 

Itt az újabb amerikai provokáció

Az Egyesült Államok hadserege hétfőn közölte, hogy erődemonstrációként két nukleáris célra alkalmas B-52-es távolsági bombázója repült a Közel-Kelet fölött, miközben Washington és Teherán között továbbra is nő a feszültség.

A bombázók az angliai Fairfordban lévő légibázisról szálltak fel, és vasárnap az Arab-félsziget és a Vörös-tenger fölött tartottak gyakorló bevetést kuvaiti és szaúdi harci gépekkel együtt.

Az Egyesült Államokat és partnereinket érő fenyegetések nem maradnak válasz nélkül

- fogalmazott Alexus Grynkewich altábornagy, az amerikai légierő közel-keleti főparancsnoka közleményében.

Drámaian nőnek az energiaárak

Az orosz állami tulajdonú Gazprom gázipari vállalat augusztus 31-én határozatlan időre leállította a gázszállításokat az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül.

A gáz ára 30%-kal drágult a leállás miatt, és tőzsdei ára megközelítette a 2900 dolláros szintet.

Az ICE Futures tőzsdén az októberi határidős jegyzések szeptember 5-ei lejáratú gáz ára 2855 dollárra emelkedett 1000 köbméterenként.

Ismét lövik az ukránok az erőművet

Az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai terület hatóságai azt közölték, hogy az ukrán hadsereg újrakezdte a zaporizzsjai atomerőmű ágyúzását.

Állítólag legalább három csapást mértek az erőmű területére.

Legalább négy civil halt meg Ukrajnában az elmúlt 24 órában

Az elmúlt 24 órában négy civil meghalt, hét pedig megsérült Ukrajnában orosz bombatámadásokban az ukrán elnöki hivatal szerint. A legtöbb áldozat a Donyeck-régióban van, itt halt meg három ember, négy pedig megsérült. Harkovban három ember sérült meg, mikor találat ért egy lakóházat. Itt több lakóházat, egy iskolát, egy kávézót és több boltot is ért rakétatalálat.

Rakétavetőt semmisítettek meg az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium szerint megsemmisítettek egy amerikai HIMARS típusú rakétavetőt Harkovban.

Ellentmondásos hírek Herszonból

A TASS orosz hírügynökség szerint ukrán bombázások miatt nem lehet autóval átkelni az herszoni Antonovszki hídon. Ukrán források szerint viszont nem engedik meg az oroszok az embereknek, hogy elhagyják a régiót.

A TASS azt is írta, hogy már készen állnak népszavazást kiírni a régióban arról, hogy csatlakoznának-e Oroszországhoz, de biztonsági intézkedésekre hivatkozva egyelőre elhalasztják.

A NAÜ négy szakértője elhagyta az atomerőművet

Az Energoatom, az ukrán atomerőművekkel foglalkozó vállalat bejelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség négy szakértője elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet. Két szakértő állandó jelleggel a helyszínen maradt.

Több mint 12 700 embernek segítettek a katasztrófavédelem munkatársai

A háború kitörése óta folyamatosan dolgoznak a katasztrófavédelem munkatársai az Ukrajnából érkezők elhelyezésén. A katasztrófavédelem a társszervekkel közösen gondoskodik a háborús országból érkezőkről, koordinálja az elhelyezésüket, továbbutazásukat.

A katasztrófavédelem az elmúlt héten 154 ember, köztük 79 gyermek és 46 nő elhelyezésében, utaztatásában működött közre.

A háború kitörése óta 12 727 ember – köztük 6821 gyermek és 3864 nő – elhelyezésében segített a szervezet - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Pokolgép robbant az orosz követség előtt

Öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet a kabuli orosz nagykövetségnél, amelynek két munkatársa életét vesztette a támadásban - közölte az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy afgán áldozatok is vannak. A helyi rendőrség egy civil haláláról is beszámolt.

Az orosz áldozatok kilétéről egyelőre nem tudni közelebbit. A RIA orosz hírügynökség korábban azt jelentette, hogy egy diplomata és egy biztonsági őr sebesült meg.

A támadót fegyveres őrök lőtték agyon, amint a nagykövetség kapujához közeledett - jelentette a helyi rendőrség.

Mielőtt a célpontját elérte volna, az orosz nagykövetség őrei felismerték és lelőtték

- mondta el Mavlavi Szabir, a támadás helyszínének rendőri vezetője.

Oroszország egyike azon kevés országoknak, amelyek a tálibok több mint egy évvel ezelőtti hatalomátvétele után is fenntartották nagykövetségüket Kabulban.

Noha Moszkva hivatalosan nem ismeri el a tálib vezetést, tárgyalásokat folytat üzemanyag és más árucikkek szállításáról.

Mikolajivot bombázták az éjszaka

Több bombatámadás is érte Mikolajivot az éjszaka, több lakóházat és egy kórházat is eltaláltak, közölte a város polgármestere a Telegramon. A kikötővárost az elmúlt hetekben folyamatosan ostromolták, szombaton egy gyerek meghalt és öten megsérültek.

Továbbra is Donbasz elfoglalása az oroszok fő célja

A brit hírszerzés szerint az orosz hadsereg továbbra is Donbasz teljes elfoglalására koncentrál. Mindeközben az ukrán ellentámadást is igyekeznek visszafogni.

A Kreml Európát okolja a gázexport leállításáért

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az orosz energiaóriás, a Gazprom teljesen leállította az Északi Áramlat vezetéken keresztüli gázszállítást, mert Európa megtagadta a vállalat berendezéseinek karbantartását.

Orosz-német ellentét

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, kormánya a gázszállítás decemberi teljes leállítását tervezte, és intézkedéseket ígért az árak csökkentésére és a szociális juttatások inflációhoz való kötésére. „Oroszország már nem megbízható energiapartner" – mondta Scholz egy berlini sajtótájékoztatón. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök válaszul azzal vádolta Németországot, hogy Oroszország ellensége. „Más szóval, hibrid háborút hirdetett Oroszország ellen" – mondta.

Ukrajna több fegyvert kért a németektől

Ukrajna miniszterelnöke megköszönte Németország szolidaritását az orosz invázióval szemben, miközben több fegyvert kért, a Berlin és Kijev közötti feszültség enyhülésének jeleként. Denisz Shmihal, akit Olaf Scholz német kancellár katonai kitüntetéssel fogadott vasárnap Berlinben, hónapok óta a legmagasabb rangú ukrán tisztségviselő, aki a német fővárosba látogatott.

A héten tovább drágulhat a földgáz

Elemzők arra számítanak, hogy a gázárak rekordmagasságba fognak emelkedni ezen a héten, miután Oroszország eltörölte az Északi Áramlat 1-es gázvezetéken Németországba irányuló gázszállítások újraindításának szombati határidejét, mondván, hogy hibát fedezett fel a karbantartás során.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 04-én az ukrán-magyar határszakaszon 6649 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8833 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 206 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 4-én 39 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Több mint 600 ezer ukrán maradt áram nélkül

Az ukrán Energiaügyi Minisztérium szerint 235 700 ukrán gáz, 600 ezer pedig áram nélkül maradt Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt.

Nyugalom van Zaporizzsja körül

Az orosz hatóságok szerint vasárnap nyugodt volt a helyzet az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű körül. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleménye szerint az utolsó megmaradt fő külső elektromos vezetéket is elvágták, bár egy tartalék vezeték továbbra is ellátja árammal a hálózatot. A hat reaktor közül csak egy működik.

Vlagyimir Rogov orosz tisztviselő a Komszomolszkaja Pravda rádiónak nyilatkozva azt mondta, nem volt ágyúzás vagy rakétatámadás. A NAÜ szakértői várhatóan legalább hétfőig folytatják a munkát az üzemben – közölte a tisztviselő.

Visszafoglalt települések

Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy csapataik elfoglaltak két települést az ország déli részén, egyet pedig keleten. Nem árulta el, hogy pontosan hol vannak ezek a területek, és mikor vették vissza őket.

Őrizetbe vették a csernyihivi tragédia két felelősét

Bűncselekmény elkövetésének gyanújával az ukrán hatóságok őrizetbe vettek két embert, akik közvetlenül érintettek a csernyihivi tragikus incidensben. Egyikük a parancsnok, aki megengedte, hogy éles fegyvereket vigyenek egy nyilvános városi rendezvényre, másikuk az, aki megengedte a gyerekeknek, hogy kézbe vegyék a fegyvert.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét figyelmeztette a hatóságok és a rendvédelmi szervek minden helyszínen tartózkodó képviselőjét: ügyeljenek arra, hogy a nyilvános rendezvényeken ne legyen harci fegyver vagy más veszélyes tárgy.

Csernyihiv városában szombat délután kiállítást rendeztek, ahol felrobbant egy gránátvető. A detonációban négy gyerek is megsebesült.

A háború alatt nincs szabadnap

A háború alatt nincs szabadnap - kommentálta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök, hogy vasárnap estére haditanácsot hívott össze, amelyen a honvédség főparancsnoka, a hadműveleti területek parancsnokai és a hírszerzés vezetője tartott jelentést. Volodimir Zelenszkij csupán annyit mondott a találkozóról, hogy elégedett volt a beszámolókkal, majd az utóbbi napok szokásainak megfelelően több harci egységnek is köszönetet mondott, dícsérve az eredményeiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában