Magyar honvédeket látogat meg

2022.09.13. 11:41

Szijjártó: Magyarországnak is köszönhető, hogy a NATO a világ legerősebb katonai szövetsége (videó)

Magyarország hadereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős, a balti légtérellenőrzési misszióban részt vevő magyar katonák pedig a szövetség védelmén keresztül hazánk biztonságát is óvják – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a litvániai siauliai légi bázison.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Fotó: BORSOS MATYAS

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a litván légierő repülőbázisán tett látogatásán elmondta, hogy a kalinyingrádi orosz exklávé a legmilitarizáltabb területe Európának, földrajzilag nézve pedig a Baltikum talán a NATO-térség egyik legkomplikáltabban védhető régiója.

A miniszter köszönetet mondott helytállásukért, higgadtságukért a magyar katonáknak, és rámutatott, hogy 

a jelenlegi háborús körülmények között ez ma a honvédség legélesebb, legnehezebb kiküldetése.

Leszögezte, hogy a katonák a NATO és ezzel Magyarország biztonságát is védik, ráadásul rendkívül felelősségteljesen kell eljárniuk, hiszen az egyik legfontosabb cél a közvetlen konfliktus megelőzése az észak-atlanti szövetség és Oroszország között.

Önöknek úgy kell garantálniuk a biztonságunkat, néha akár testközelből is az orosz légierővel, hogy az a bizonyos húr ne pattanjon el

– fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „Mi azt szeretnénk, hogy béke legyen, de egyelőre a katonai helyzet nem így áll, azt látjuk, hogy a háborús helyzet egyre súlyosabb. Most a legfontosabb az, hogy a konfliktus eszkalálódását meg lehessen előzni.”

„Erős ország nincsen erős honvédelem nélkül, és a hadseregen belül erős légierő nélkül. Ezért továbbra is a lehető legtöbb forrást szeretnénk biztosítani ahhoz, hogy a magyar honvédség a NATO-n belül továbbra is erős és számunkra büszkeségre jogot adó hadsereg legyen” – jelentette ki.

A miniszter elmondta, a katonai szervezetet annak tagállamai alkotják, ezért „büszkék vagyunk arra, hogy mi magyarok is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy el lehessen mondani, hogy a NATO a legerősebb katonai szövetség a világon”.

Jogosan mondhatjuk, hogy Magyarország nélkül, Magyarország hadereje, légiereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős

 – mondta.

Közölte, hogy másfél-két év múlva ismét visszatérhetnek a magyar katonák a Baltikumba, a jelenlegi helyzetben ugyanis ezen misszió fontossága és létjogosultsága nagy valószínűséggel még jelentősebb lesz az elkövetkezendő időszakban.

Szijjártó Péter bejelentkezését a šiauliai légi bázisról itt lehet megtekinteni:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában