Gyász

2022.09.12. 19:05

Felravatalozták II. Erzsébet királynő koporsóját Edinburgh-ben

A koporsót – amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard borít – nyolc katona vitte a járműből a székesegyházban kialakított ravatalhoz.

A II. Erzsébet brit királynő (ravatala a háttérben) tiszteletére tartott istentisztelet az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban 2022. szeptember 12-én

Forrás: MTI/AP/PA pool

Fotó: Jane Barlow

A néhai királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A király nem sokkal a szertartás előtt, repülőgéppel utazott Londonból a skót fővárosba, és a néhai édesanyjának koporsóját szállító autót gyalogosan, három testvérével, Anna hercegnővel, András herceggel és Eduárd herceggel együtt kísérte a Holyroodhouse-ból az Edinburgh óvárosában emelkedő ősi katedrálisba.

A koporsót - amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard borít – nyolc katona vitte a járműből a székesegyházban kialakított ravatalhoz.

A koporsón elhelyezték a skót koronát, amelyet manapság ceremoniális eseményeken – elsősorban a skóciai parlamenti évadok megnyitóin – használnak az uralkodó jelképes jelenlétének kifejezéseként. A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése előtt ugyanakkor ezt a koronát viselték a skót uralkodók.

A 16. századi skót korona az Egyesült Királyság legősibb, eredeti formájában fennmaradt koronázási ékszere.

II. Erzsébet királynő ravatalánál a látogatók 24 órán át, kedd estig róhatják le kegyeletüket.

A néhai királynő koporsóját gyermekei kísérték a ravatalhoz.
Forrás: AFP

A koporsót ezután repülőgéppel Edinburgh-ből Londonba szállítják a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében.

A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le.

II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol–brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában.

A királynőt jövő hétfőn a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének 100. esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában