Diplomácia

2022.09.19. 10:23

Biden: az Egyesült Államok megvédi Tajvant egy esetleges kínai invázió során

Az amerikai elnök kijelentése jelenti eddig a leghatározottabb kötelezettségvállalást a sziget oldalán.

Joe Biden amerikai elnök

Forrás: MTI/EPA/UPI POOL

Fotó: Leigh Vogel

Az Egyesült Államok megvédi Tajvant egy esetleges kínai invázió esetén – jelentette ki a CBS amerikai hírtelevízió vasárnap este sugárzott interjújában Joe Biden amerikai elnök.

„Igen, ha valóban példa nélküli támadás történik” – válaszolta Biden a 60 Minutes című műsorban arra a kérdésre, hogy az amerikai fegyveres erők megvédenék-e a szigetet, amelyet Kína szakadár tartományának tekint. A CBS újságírója külön rákérdezett, hogy tisztázza, Ukrajnával ellentétben bevetne-e amerikai fegyveres erőket Tajvanon, az amerikai elnök pedig erre is azt válaszolta, hogy igen.

Joe Biden már korábban is át-átlépte a hivatalos amerikai Tajvan-politika határait, de ez a kijelentése jelenti eddig a leghatározottabb kötelezettségvállalást a sziget oldalán – jegyzik meg hírügynökségek. Az Egyesült Államok a sziget legjelentősebb fegyverszállítója, de hivatalosan elismeri az „egy Kína” elvét, Tajvannal kapcsolatban pedig mindeddig a stratégiai kétértelműség politikáját folytatta, vagyis nem tette egyértelműen világossá, hogy katonailag beavatkozna-e a sziget elleni kínai támadás esetén.

A Fehér Ház sajtószolgálata a Reuters hírügynökség megkeresésére leszögezte, hogy az Egyesült Államok Tajvan-politikája nem változott.

A tajvani külügyminisztérium köszönetét fejezte ki a Biden-interjút követően, amiért az elnök megerősítette az Egyesült Államok „sziklaszilárd biztonsági elkötelezettségét Tajvan mellett”.

A helyi idő szerint szerdán Detroitban rögzített interjúban Biden azonban kijelentése mellett világossá tette, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét, és továbbra is elkötelezett az „egy Kína” elv mellett.

Kína hétfőn bírálta az amerikai elnök szavait. Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta: Peking fenntartja magának a jogot, hogy minden szükséges intézkedést megtegyen a nemzetet megosztó tevékenységekre válaszul.

Készek vagyunk mindent megtenni a békés újraegyesítés érdekében. Ugyanakkor nem fogunk eltűrni semmilyen elszakadásra irányuló tevékenységet

– szögezte le. Egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy a Tajvannal kapcsolatos kérdéseket „óvatosan és megfelelően” kezelje, és ne küldjön „rossz jelzéseket” a Tajvan függetlenségét szorgalmazó szeparatista erőknek. Figyelmeztette továbbá Washingtont, hogy ne ártson súlyosan a kínai-amerikai kapcsolatoknak és a Tajvani-szoros békéjének.

A világon csak egy Kína van, Tajvan Kína része, és a Kínai Népköztársaság kormánya Kína egyetlen legitim kormánya

– tette hozzá a szóvivő.

Tajvannak 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánya van, Peking pedig az ország szakadár tartományának tekinti. Hszi Csin-ping kínai elnök azt ígérte, kínai fennhatóság alá vonják Tajvant, és nem zárta ki erőszak alkalmazásának lehetőségét sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában