Kutatás

2022.09.05. 08:43

Szelfibajnokság: a fiatalok körében Orbán Viktor és Novák Katalin a legnépszerűbb

A miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel készítenének legszívesebben közös képet.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Az első szavazó fiatalok bő harmada (37 százaléka) készítene szívesen közös képet Orbán Viktorral, aki ezzel tetemes előnnyel vezeti a szelfibajnokságot a vezető politikusok között az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. legújabb kutatása szerint. A miniszterelnököt Novák Katalin köztársasági elnök követi a népszerűségi listán, vele a 18–21 évesek mintegy negyede (23 százaléka) szelfizne szívesen. Az ellenzéki vezetők többsége 10 százalék körüli, vagy az alatti eredményt ért el, Márki-Zay Pétert pedig Karácsony Gergely is magabiztosan előzi.

Az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltjével tízből valamennyivel több mint egy 18–21 éves fiatal fotózkodna (12 százalék), szemben a budapesti főpolgármester 16 százalékos eredményével. Őket Duró Dóra, Jakab Péter, Toroczkai László és Fekete-Győr András követik, 10 százalék körüli eredménnyel. A Gyurcsány-házaspárral még kevesebben mutatkoznának egy képen, Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával a magyar fiatalok egyaránt 9 százaléka szelfizne. A rokonszenv-ellenszenv mellett az ismertség is kulcstényező, amelyben a vezető ellenzéki politikusok összességében elmaradnak a miniszterelnöktől és a köztársasági elnöktől. A legkevésbé ismert Tóth Bertalan MSZP-társelnök, róla mondták legtöbben, hogy nem ismerik (43 százalék), de az első szavazók mintegy harmada számára Donáth Anna, Kunhalmi Ágnes és Toroczkai László neve sem cseng ismerősen, sőt, Fekete-Győr András korábbi Momentum-elnök is ismeretlen a fiatalok bő negyede (27 százaléka) számára.

A kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy Orbán Viktor személye az első szavazók korosztályában is komoly vonzerővel bír, nincs hozzá mérhető népszerűségű politikus az ellenzéki térfélen.

Figyelemre méltó, hogy a hagyományosan magas elutasítottságú Gyurcsány Ferencet is megelőzve, a legfiatalabb választók csaknem háromnegyede (72 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy Márki-Zay Péterrel nem szívesen szerepelne közös képen. Ezzel megdőlt az a kampányban sokat hangoztatott állítás, miszerint Márki-Zay Péter a többi ellenzéki politikusnál eredményesebben tudja megszólítani a kormánykritikus fiatalokat.

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május–június hónapokban. A reprezentatív címlistát azon 18–21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában