Illegális bevándorlás

2022.08.10. 17:34

A büntetés-végrehajtás megkezdte a déli határszakasz kerítésének megerősítését (videó)

A büntetés-végrehajtás ma megkezdte a szerb–magyar zöldhatárt védő műszaki határzár megerősítését, magasítását, illetve továbbépítését. A mohácsi-szigeti Hódunán megkezdődött a munka. Az első határvadász-tanulók beültek az iskolapadba Szegeden. A kormány döntésének megfelelően műszaki és humánerősítés zajlik a határvédelemben.

Az egyre erősödő migránshullám és egyre agresszívabb migránsok és embercsempészek miatt humán- és műszaki fejlesztés kezdődött a déli határszakaszunk védelmének fokozása érdekében.

Az utóbbit a műszaki határzárat karbantartó büntetés-végrehajtás a fogvatartottak segítségével meg is kezdte.

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 km hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakasz területén 

– közölte ma a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Hozzátették: a büntetés-végrehajtás nemcsak a kerítéselemek gyártását és azok összeszerelését végzi fogvatartotti munkáltatással, a biztonsági határzár karbantartásáért, a rongálások javításáért is ez a szervezet a felelős.

Míg 2021-ben 2181, 2022 eddig eltelt időszakában már 1528 esetben rongálták meg az illegális bevándorlók a biztonsági határzárat. Egy hónap alatt meghaladja a 150-et az ilyen esetek száma, amely azt jelenti, hogy folyamatosan nyomás alatt tartják, fizikailag támadják Magyarország déli határszakaszát. A felmerülő költségek sem elhanyagolható mértékűek, az elmúlt másfél évben közel félmilliárd forintba került a rongálások javítása a magyar adófizetőknek.

A migránsok egyre agresszívabb fellépése – mint a kövekkel, tárgyakkal való dobálás, botokkal, bozótvágókkal való fenyegetőzés – is indokolttá tette a rendszer további megerősítését, fejlesztését.

Ezért a kormány döntésének megfelelően a magyar–szerb határszakaszon a már meglévő 165 kilométeres hosszban a kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítjük meg. A hattyúnyakakat pengés kerítéselemmel fedjük, míg alsó felüket többsoros NATO-dróttal szereljük fel, amely műszaki megoldások az illegális bevándorlók létrás módszerrel történő átmászását hivatottak meggátolni.

A NATO-drótot készíti elő egy fogvatartott (Fotó: BVOP)

A megerősítés részét képezi még a határzár első sorának betonacél síkhálóval történő megerősítése, illetve a gyors telepítésű drótakadály (GYODA) cseréje és magasítása is, amelyek elsődlegesen a kerítés átvágását akadályozzák meg.

Emellett a magyar–szerb–horvát hármas határszakasz térségében található közel 10 kilométeres hódunai szakasz területén egy teljesen új határzárat telepítünk, hasonló műszaki tartalommal.

Határvadászok

Elkezdődött a képzése azoknak, akik az elsők között jelentkeztek a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredébe. A négyhetes intenzív kurzus során a programban részt vevők mind elméleti, mind gyakorlati ismeretekre tesznek szert – tudatta az ORFK a honlapján. A kormány július eleji döntésének megfelelően az újonnan létrejövő, speciálisan az államhatár őrzésére és a jogellenes migráció megakadályozására irányuló feladatokat ellátó új állománycsoportba eddig jelentkezettek és a szolgálatra alkalmasnak bizonyultak képzése megkezdődött. Ugyanakkor továbbra is folyamatosan zajlik a toborzás, illetve folyamatosak a jelentkezők alkalmassági szűrései, hogy aztán a későbbiekben a hivatásra alkalmasnak találtak is bekapcsolódhassanak a permanensen induló tréningekbe.

Határvadász-tanulók Szegeden (Fotó: Police.hu)

A rendészeti szakmai ismereteken belül a határvadász-tanulók megismerkednek a szolgálatukhoz szükséges jogszabályokkal és belső normákkal, valamint azokkal az alapelvekkel, amiket járőrszolgálatuk során majd be kell tartaniuk. Emellett gyakorlati képzés segítségével megtanulják az igazoltatás, a személy-, a csomag- és a gépjármű-átvizsgálás, valamint a helyszínbiztosítás, illetve a zárás és terepkutatás lépéseit.

A jogi ismeretek során az alapvető emberi jogok, a büntetőjog, a szabálysértési ismeretek és a különböző rendőrségi normák kerülnek fókuszba.

A lövészeti és intézkedéstaktikai képzési egységben az egyes intézkedéstípusoknál alkalmazandó fogásokat fogják megtanulni a hallgatók, ezenkívül lőelméleti és lőgyakorlati órákon fognak részt venni.

A határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési tanegységben a határrendészeti szolgálati ág feladatrendszerével fognak megismerkedni mind elméleti, mind gyakorlati szinten a tanulók.

A rendőrség továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik államhatárunk védelmére hivatottak, és tagjai szeretnének lenni a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredének.    

Borítókép: fogvatartottak erősítik meg a műszaki határzárat (Fotó: BVOP)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában