Diplomácia

2022.07.22. 16:06

Szijjártó Péter fogadta Burgenland tartományfőnökét (videó)

Magyarország szoros együttműködésre törekszik Ausztriával és azon belül Burgenlanddal – közölte a miniszter.

Magyarország szoros együttműködésre törekszik Ausztriával és azon belül Burgenlanddal, ugyanis számos kihívás megoldása csakis közösen képzelhető el – közölte a tárca tájékoztatása szerint pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a mostani rendkívüli időkben még inkább felértékelődik a szomszédos országok közötti jó és kiegyensúlyozott együttműködés.

Kiemelte: kevés olyan kihívás van, amelyet az államhatárok önmagukban meg tudnak állítani, ezért fontos a határon átnyúló, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködés, amire jó példa Magyarország és Burgenland kapcsolata.

Amikor Magyarország és Ausztria szomszédságáról beszélünk, akkor nyugodtan beszélhetünk Magyarország és Burgenland szomszédságáról

– fogalmazott.

Burgenland tartományfőnöke Budapesten❗️

Közzétette: Szijjártó Péter – 2022. július 22., péntek

Szijjártó Péter rámutatott, hogy hazánk Burgenland másik legfontosabb export- és ötödik legfontosabb importpartnere, a tartományban pedig 181 magyar tulajdonosi hátterű vállalat működik, amelyek a határ minkét oldalán aktívak.

Majd hozzátette, hogy több mint 17 ezer magyar munkavállaló van Burgenlandban, ahol így minden hatodik munkavállaló magyar állampolgár.

Ezért is fontos, hogy jól és gyorsan átjárható legyen a határ azok számára, akik ezt szabályosan, a jogszabályok tiszteletben tartásával teszik, ugyanakkor állítsuk meg azokat, akik a jogszabályok megsértésével akarnak egyik országból a másikba menni

– jelentette ki.

A miniszter hangsúlyozta, hogy közös cél és felelősség a Fertő tó környékének fejlesztése, és a fennálló környezeti kihívások kezelése is csak együtt lehetséges.

Végül pedig közös kihívásnak nevezte a növekvő migrációs nyomást is, és rámutatott, hogy hazánk déli határán idén már 130 ezer illegális bevándorlót állítottak meg a hatóságok.

Magyarország a növekvő nyomás ellenére is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje saját magát, ezzel megvédje Európát és megvédje Ausztriát is az illegális migránsoktól

– szögezte le.

SZIJJÁRTÓ Péter; DOSKOZIL, Hans Peter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományfőnöke szándéknyilatkozatot ír alá a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztató előtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 22-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem engedjük be az illegális migránsokat, még akkor sem, ha ehhez az európai feladathoz az Európai Uniótól mindössze két százaléknyi pénzügyi támogatást kaptunk eddig

– mondta.

A felek a találkozón szándéknyilatkozatot írtak alá a Magyarország és Burgenland közötti határon átnyúlóegyüttműködés további fejlesztéséről.

Újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter mindenekelőtt elmondta, hogy már másfél-két hónapja bejelentették, hogy Szerbia két magyar energetikai vállalaton keresztül vásárol 500 millióköbméter földgázt, azt Magyarországon bértárolja és innen használja majd fel. Mint közölte, semmi új nincs ebben, ezért arra kérte az újságírókat, hogy ne próbáljanak hamis képet kialakítani, mert „könnyű lebukni”.

Ezt követően kiemelte, hogy a magyarországi földgáztárolók telítettsége már meghaladta az éves fogyasztás 27 százalékát, ami normális időben elegendő is lenne, azonban most nem normális időket élünk. Szavai szerint abszolút biztosra kell menni, ezért döntött a kormány a hosszú távú szerződések szerinti mennyiségen felüli 700 millió köbméter plusz földgáz piaci beszerzéséről, ez azonban jelenleg nem lehetséges orosz források nélkül.

Arra is kitért, hogy az ENSZ Közgyűlésének elnökét előre tájékoztatta előző napi moszkvai útjáról, és jövő héten európai uniós kollégáinak is be fog számolni az út tapasztalatairól, ha lesz erre igény.

A földgáz esetleges EU-n belüli elosztásával kapcsolatban pedig leszögezte: ez sokkal komolyabb dolog annál, minthogy egy-egy nyilatkozat alapján alakítsa ki a kormány az álláspontját, ezért majd ha lesz leírt javaslat, akkor azt tanulmányozni fogják.

Az elmúlt hónapokban azt hallottam nyugat-európai vezető politikusoktól, hogy ők már megoldottak mindent (...), az orosz függésüktől megszabadultak (.), akkor mire a riadalom?

– tette fel a kérdést.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Hans Peter Doskozilt, Burgenland tartományfőnökét (b) a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 22-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában