Semmelweis-nap

2022.07.01. 09:52

Köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak a kormány

A koronavírus-járvány, az oltási program és az elhúzódó orosz–ukrán háború is rávilágított arra, hogy a biztonság és az egészség az első – írta a Belügyminisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írták, a kormány a Semmelweis-nap alkalmából is köszönetet mond az egészségügyben dolgozóknak és biztosítja őket arról, hogy továbbra is prioritásnak tekinti anyagi megbecsülésüket, munkakörülményeik és ezáltal a betegellátás színvonalának javítását.

Emlékeztettek: a kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, idén az egészségügyi béremelésekre 257 milliárd forintot fordítanak. Hozzátették: az ápolók bére átlagosan háromszorosára emelkedett, legutóbb idén januárban volt 21 százalékos ápolói béremelés. Az orvosoknál „történelmi mértékű” a béremelés, a szakorvosok jelenleg az ötszörösét vagy akár a kilencszeresét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, és béremelésük 2023-ban is folytatódik.

Kitértek arra is, hogy jelentősen javult a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a fogorvosi praxisok anyagi támogatása is. Az orvosi és az ápolói pályára készülő fiatalokat a kormányzat jelentős összegű ösztöndíjakkal segíti.

A kórházak, rendelők korszerűsítése, a béremelések, az ösztöndíjak hozzájárultak ahhoz, hogy az egészségügyi hivatás megbecsült és kiszámítható megélhetést nyújtson – írták.

Az országban sok egészségügyi beruházás történt és történik azért, hogy Magyarország „képes legyen az egészségügyben is a saját lábán állni” – tudatta közleményében a Belügyminisztérium.

Borítóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában