Nyugat-balkáni bővítés

2022.06.24. 09:40

Szijjártó: Európa biztonságáról nehéz lesz beszélni a Nyugat-Balkán integrálása nélkül (videó)

Jó lenne, ha Brüsszelben és Nyugat-Európa minden fővárosában megértenék, hogy európai biztonságról az elkövetkezendő időszakban nehéz lesz beszélni úgy, hogy közben nem integráljuk a Nyugat-Balkánt az Európai Unióba - mondta pénteken a közösségi oldalára feltöltött videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető megfogalmazása szerint tegnap némi csalódottságot okoztak az Európai Tanács döntései több olyan országban, amelyek szeretnének előbb vagy utóbb az Európai Unió tagjává válni.   

Mi, akik itt élünk a Nyugat-Balkán szomszédságában, pontosan tudjuk, hogy milyen jelentősége van e térség stabilitásának, jó lenne, ha ezt Nyugat-Európában is megértenék 

- tette hozzá.   

Szijjártó Péter beszámolt arról is, péntek reggel telefonon egyeztetett Christian Schmidttel, a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjével, akinek elmondta, hogy szintén telefonon beszélt Milorad Dodikkal, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával, aki arról számolt be, hogy Bosznia-Hercegovinában a széttöredezett belpolitikai életben egy olyan kérdés egészen biztosan van, amiben mindenki egyetért, ez pedig az európai perspektíva, az európai integráció fontossága.   

Ezért jó lett volna, jó lenne, ha az Európai Unió megadná ezt a segítséget a bosnyákoknak, hogy megerősítsük azt az egyetértést a széttöredezett boszniai belpolitikai életben, ami az európai integráció fontosságára vonatkozik - mondta Szijjártó Péter.   

A miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy Georgia nem kapta meg a tagjelölti státuszt. 

Mi azt gondoljuk, hogy ez az ország végrehajtotta azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek feltétlenül fontosak a tagjelölti státusz szempontjából - mondta. Hozzátette: az ország és a vezetése is elkötelezett, nem értjük, hogy miért kellett egy ilyen, az ambíciókat lelohasztó döntést hozni.   

A repülőtérről jelentkező miniszter azt mondta: épp Tbiliszibe indul, hogy az európai integrációhoz adott támogatásunkat georgiai barátaink számára megerősítsük.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter MTI/Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában