Csíksomlyói búcsú

2022.06.02. 14:22

Potápi: a pünkösdi lovas zarándoklat a nemzeti összetartozás szimbóluma

Az ötödik alkalommal megszervezett lovas zarándoklat résztvevői segítenek azoknak az imaszándékait, üzeneteit is célba juttatni, akik nem tudnak személyesen részt venni, de lélekben ott lesznek a csíksomlyói búcsún.

A pünkösdi lovas zarándoklat nemcsak a székely-magyar lovas hagyományok felelevenítése, hanem a nemzeti összetartozás szimbóluma is - mondta csütörtökön Székelyudvarhelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, aki a korábbi évekhez hasonlóan csatlakozott a hagyományőrzőkhöz, és lóháton indult a csíksomlyói búcsúba. 

Rámutatott: a világjárvány után most már mindenki, minden korlátozás nélkül jöhet Erdélybe, Székelyföldre, és részt vehet a csíksomlyói pünkösdi búcsún, amely a nemzeti összetartozás ünnepe lesz, már csak azért is, mert idén a nemzeti összetartozás napjára esik. 

Az ötödik alkalommal megszervezett lovas zarándoklat résztvevői segítenek azoknak az imaszándékait, üzeneteit is célba juttatni, akik nem tudnak személyesen részt venni, de lélekben ott lesznek a csíksomlyói búcsún, amelyet idén "Pax et Bonum - Béke és Jóság" jelmondattal szerveznek meg. A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról, a magyar diaszpórából érkezett imaüzeneteket a Nemzetpolitikai Államtitkárság gyűjtötte össze. 

"Az elmúlt 12 esztendőben a legfontosabb, amit elértünk, és talán a legnagyobb eredmény az, hogy a nemzeti összetartozás érzését megerősítettük" - hangoztatta az államtitkár. 

A Székelyudvarhelyről indult csapatot Mátyás Károly római katolikus főesperes áldásával, Gálfi Árpád polgármester köszöntőjével, a város főterén tartott ünnepségen köszöntötték. 

A lovas zarándoklat szervezője, Kolozsvári Tibor az MTI-nek elmondta: az imaszalagokat a koronavírus-járvány idején honosították meg, amikor nem volt lehetséges, vagy korlátozott volt a személyes részvétel. A lovas zarándoklat viszont akkor sem maradt el, és néhány lovas elvitte Csíksomlyóra az otthon maradt hívek és közösségek imaszándékait, amelyeket egy-egy pántlikára írtak fel. Idén Marosváráshely felől, Székelyudvarhelyen keresztül, Gyergyószékről a Felcsíkon keresztül, valamint a kézdiszéki Perkőről, és Illyefalváról, az Olt mentén 211 lovas zarándok érkezik Csíksomlyóra. 

A szervező szerint a lovas zarándoklat növekvő népszerűsége annak tulajdonítható, hogy a székelyföldi lovaskultúra reneszánszát éli, mindenütt népes lovas csapatok vannak, egyre több gyermek lovagol, és egyre többen támogatják a lovassportokat. A nemzetpolitikai államtitkár a márciusban megrendezett erdélyi lovas fórumon rámutatott: mintegy nyolcvan lovas egyesület működik Erdélyben, és gyakorlatilag mindegyik részesül a magyar kormány támogatásában, amire a lovasprogram második szakaszában 120-150 millió forintot fordítanak.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszédet mond a pünkösdi lovas zarándoklat indulása előtt Székelyudvarhely Központjában 2022. június 2-án.
MTI/Kiss Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában