Ukrán válság

2022.06.04. 08:45

Oroszország újjá akarja építeni a lerombolt városokat

Élő közvetítés az orosz-ukrán háború 101. napjáról.

Több települést is bombáznak Donbászban

BALLISZTIKUS RAKÉTÁK LŐNEK NÉGY TELEPÜLÉST DONBÁSZBAN.A Tochka-U ballisztikus rakéták Bahmut, Kramatorszk, Kosztyantinivka és Liszicsanszk területeit célozták meg – közölte az ukrán vezérkar. Hozzátette, hogy Oroszország légicsapásokat intézett Szlovjanszk és a Donyeck megyei Soledar ellen is.

 

Ukrán katonai egységek vonultak ki a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckből

Az ukrán hadseregnek kritikus veszteségei lettek a harcokban, ezért Liszicsanszk felé húzódnak ki.AZ OROSZ HADSEREG JELENTÉSEI SZERINT AZ UKRÁN HATÓSÁGOK FELISMERTÉK, HOGY NEM TUDJÁK TOVÁBB TARTANI A SZEVERODONYECKI IPARI ZÓNÁT.Egy külön taktikai egységet arra utasítottak, hogy az Azot gyár nitár és salétromsav tartályait ürítsék ki.

Az orosz hadsereg tájékoztatása szerint a még a városban lévő ukrán katonák között vannak a 79. légi rohamdandár tagjai is - írja a The Guardian

Forrás: AFP

 

Oroszország megsemmisíti az amerikai fegyverszállítmányokat

Amerikában úgy döntöttek, hogy újabb fegyverszállítmányokkal fogják támogatni Ukrajnát a háborúban

PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2022. május 31. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tanácskozik Alekszandr Brecsalovval, az oroszországi Udmurtföld vezezõjével a Moszkva melletti rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. május 31-én. Az elõzõ napon az EU-tagállamok megállapodtak az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, ezzel gyakorolva nyomást Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében. A tilalom egyelõre nem terjed ki a csõvezetéken szállított nyersolajra. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel
Forrás: Mihail Mecel


Vlagyimir Putyin a nemzeti tévének adott interjújában ezzel kapcsolatban elmondta, hogy
OROSZORSZÁG KÖNNYEDÉN MEGBIRKÓZIK EZZEL A FELADATTAL, KORÁBBAN IS TUCATJÁVAL SEMMISÍTETTÉK MEG AZ AMERIKAI FEGYVEREKET– írja a The Guardian.

 

Ferenc pápa ukrajnai utazást tervez

Ferenc pápa a Vatikán egyik udvarán gyerekekkel beszélgetett, amikor egy ukrán kisfiú megkérdezte tőle, hogy el tud-e menni Ukrajnába, hogy megmentse az ott szenvedő gyerekeket. A PÁPA ERRE AZT VÁLASZOLTA, HOGY GYAKRAN GONDOLT AZ UKRÁN GYEREKEKRE, ÉS SZERETNE ELLÁTOGATNI AZ ORSZÁGBA, DE EHHEZ MEG KELL TALÁLNI A MEGFELELŐ IDŐPONTOT– írja a The Guardian.

FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. június 1. Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a vatikáni Szent Péter téren 2022. június 1-jén. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci
Forrás: Fabio Frustaci

 

Az ukránok nem akarnak tárgyalni

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke felajánlotta, hogy közvetít Kijev és Moszkva között a háború befejezéséről szóló tárgyalásokon.

Mihajlo Podoljak, ukrán tárgyaló erre reagálva elmondta, hogy AMÍG NEM KAPNAK FEGYVEREKET, NEM ERŐSÍTIK MEG A POZÍCIÓJUKAT ÉS NEM TOLJÁK VISSZA AZ OROSZOKAT AMENNYIRE CSAK LEHET UKRAJNA HATÁRÁIG, ADDIG NINCS ÉRTELME TÁRGYALNI- írja a The Guardian

 

Négy önkéntes külföldi katona halálát jelentette be Ukrajna

Az ukrán önkéntes dandár, a nemzetközi védelmi légió négy, az orosz erők ellen harcoló külföldi katonai önkéntes halálát jelentette be, írja a The Guardien.

Az önkéntes katonák Németországból, Hollandiából, Ausztráliából és Franciaországból érkeztek, de arról nem közöltek információkat, hogy mikor és hogyan estek el.

 

Videón a harcokban lerombolt város

A donyecki Lymanról készült videón látható a háború pusztítása.

 

Hidakat robbanthattak fel az oroszok Luhanszkban

Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó szerint az orosz erők hidakat robbantottak fel a Szerveszkij-Donyec folyón, hogy megakadályozzák Ukrajnát abban, hogy katonai erősítést és segélyszállítmányokat szállítson Szeverodonyeckbe, írja a The Guardian.

A kormányzó ugyanakkor azt is elmondta, az ukrán hadsereg továbbra is megtartotta pozícióit a kulcsfontosságú városban.

 

Ukrán belügyminiszter: van esély az azovstali foglyok szabadulására

Az ukrán hírszerző szolgálatok kommunikációs kapcsolatban állnak azokkal az ukrán fegyveresekkel, akiket az Azovstal acélműben az oroszok ejtettek foglyul, és Kijev minden tőle telhetőt megtesz kiszabadulásuk érdekében - közölte Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter.

„Biztosak vagyunk abban, hogy hazatérnek, ennek érdekében mindent megteszünk" - jelentette ki a miniszter péntek este az ukrán televízióban.

A Reuters hírügynökség információi szerint Kijev fogolycsere révén akarja elérni szabadon bocsátásukat.

 

A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország fokozza a légicsapásokat a Donbasz keleti részén

A cirkálórakétákat az ukrán csapaterősítés és utánpótlás mozgásának megzavarására használják. A védelmi minisztérium szerint azonban ezek a rakétacsapások nem jártak jelentős hatással.

Az irányított fegyverek pontosabbak, mivel műholdas helymeghatározást, infravörös célmeghatározást vagy lézeres célmegjelölést használnak a célpont eléréséhez. A nem irányított lőszerek - mint például a szabadeséses bombák - egyszerű ballisztikus röppályát használnak, miután egy repülőgépből kilőnek.

Részben ez utóbbiak vezettek a Donbaszban az épített területek széles körű pusztulásához, írják.

Egyes levegő-föld támadásokat Szu-25 repülőgépek hajtanak végre. Ezek párban, alacsonyan repülnek a támadás során, hogy kikerüljék a legveszélyesebb föld-levegő rendszereket, bár ez az alacsony magasság veszélyezteti őket az olyan hordozható légvédelmi rendszerek, mint a "Stinger" számára is.

Az orosz légierő légicsapásokkal és tüzérségi támadásokkal támogatja csapatainak előrenyomulását a térségben.

Az USA korábban azt mondta, hogy Oroszország légi taktikája nagyrészt "kockázatkerülő" - ami azt jelenti, hogy nem hajlandóak túl sok időt tölteni az ukrán légtérben a föld-levegő rakétafenyegetés miatt.

Oroszország egyes fegyvereket - például cirkálórakétákat - orosz területről is képes kilőni.

 

Rakétatámadás délen

Az orosz erők szombat reggel rakétatámadást hajtottak végre egy mezőgazdasági vállalkozás ellen a déli Odesszai területem - közölte egy helyi tisztviselő.

Az első információk szerint két ember megsérült - mondta Szergej Bratcsuk, a régió katonai szóvivője az Interfax hírügynökség által idézett Telegram-poszt szerint.

Folytatódik a szeverodonyecki csata

Folytatódnak a harcok Szeverodonyeck utcáin - közölte a luhanszki terület kormányzója.

Szerhij Haidai ma reggeli Telegram-bejegyzésében azt írja, hogy az ukrán erők az elmúlt 24 órában kilenc ellenséges támadást vertek vissza, egy harckocsit, egy tüzérségi rendszert és nyolc páncélozott járművet semmisítettek meg.

Azt állítja, a légvédelmi egységek egy cirkálórakétát és három pilóta nélküli légi járművet is lelőttek.

Az orosz erők minden tartalékukat Szeverodonyeckre összpontosítják szerinte, a humanitárius helyzet pedig válságos, mivel "lehetetlen élelmiszert és gyógyszert szállítani a városba".

A kormányzó állításait független forrásból nem lehet ellenőrizni a jelenlegi helyzetben.

Furcsa hírt jelentett be a regionális vezető

Ukrajna regionális kormányzója azt állította, hogy csapatai visszafoglalták Szeverodonyeck városának egy részét 

MINDÖSSZE NÉHÁNY NAPPAL AZ UTÁN,

hogy bejelentették a stratégiai visszavonulást a városból. Még a BBC-nek is feltűnik a hír furcsasága, hozzá is teszik, hogy nehéz pontosan tudni, hogy mi történik Szeverodonyeckben, mivel a legtöbb kommunikációs vonalat elvágták.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. június 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6729 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4986 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 248 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. június 3-án 248 ember, köztük 108 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Afrika szenved a háború miatt

Az afrikai országok az ukrajnai háború ártatlan áldozatai, és Oroszországnak segítenie kell szenvedéseik enyhítésében - mondta az Afrikai Unió vezetője Vlagyimir Putyinnak egy oroszországi találkozón. A Szocsiban folytatott megbeszélések után Macky Sall elmondta, hogy az orosz vezető ígéretet tett a gabona- és műtrágyaexport megkönnyítésére, de részleteket nem árult el.

Az Afrikában elfogyasztott búza több mint 40%-a általában Oroszországból és Ukrajnából származik.  A konfliktus kezdete óta azonban Ukrajna fekete-tengeri kikötői nagyrészt el vannak zárva a kivitel elől. Kijev és szövetségesei Moszkvát hibáztatják a kikötők blokádjáért, amelyeket Ukrajna aláaknázott, hogy megakadályozza az orosz kétéltű támadást. Putyin tagadta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán kikötőket a gabonaexportban.

Sugárzási gócpontok

Az ukrán nukleáris felügyelőség megerősítette a BBC-nek, hogy 

a csernobili helyszín sugárzási szintje jelenleg biztonságos.

A zárt zónában azonban vannak sugárzási gócpontok, amelyeket a csernobili vezetők az orosz katonai tevékenységre vezetnek vissza, mivel a csapatok árkokat ástak, és járműveik felverték a port.

Az ukránok szerint öbb ezer orosz jármű, köztük tankok is áthajtottak a zónán, azt mondják, Oroszország több mint 1000 katonát állomásoztatott Csernobilban.

Csernobili károk

Ukrajna szerint az orosz hadsereg ellopott és/vagy megrongált több mint 1000 számítógépet a csernobili atomerőműben, valamint teherautókat és sugárzásmérőket is loptak. Vitalij Medved kommunikációs információs igazgató szerint a nukleáris berendezések nem sérültek meg, és "a sugárbiztonság tekintetében minden rendben van".

Oroszország segít Luhanszk és Donyeck újjáépítésében

Szergej Szobjanin moszkvai polgármester luhanszki látogatása során azt mondta, Oroszország segíteni fog Luhanszk és Donyeck helyreállításában és újjáépítésében.

„Oroszország elnökének megbízásából Moszkva humanitárius segítséget nyújt két város szociális és mérnöki infrastruktúrájának helyreállításához. Elkezdtük az iskolák, házak, közművek helyreállítását, a tervek közt szerepel az utcák, az Avangard stadion és a városliget fejlesztése" – közölte Szobjanin. Azt is mondta, fontos, hogy felszámolják az ellenségeskedés következményeit, és felkészítsék a város infrastruktúráját az őszi-téli időszakra.

14 millióan menekültek el Ukrajnából

Amin Awad, az ENSZ ukrajnai válságkoordinátora azt mondta, a háború kezdete óta 14 millió ember menekült el Ukrajnából, többségük nők és gyerekek – írja a Guardian.

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában