Hatalmas vagyont halmozott fel

2022.06.09. 15:17

Elképesztő tempóban gazdagodik a Gyurcsány-fióka

A napokban válnak nyilvánossá az egyes gazdasági társaságok 2021-ről szóló pénzügyi beszámolói. Ezúttal a LÁZÁR HOUSES Kft. eredményeit mutatjuk meg. A cég tulajdonosa Mártha Imre. A cég 2021-es nettó árbevétele 73,9 millió forint, 2020-ban pedig 54,1 millió forint volt. Az adózott eredményük 2021-re 5580 százalékkal nőtt. 2020-as nyereségük nagyjából 630 ezer forint volt, míg 2021-ben 35,8 millió forintra nőtt. Mártha Imre jelenleg a Budapesti Közművek (BKM) vezetője, akit a Gyurcsány-korszak egyik háttéremberének tartanak. A Gyurcsány-fiókának nevezett cégvezér az elmúlt időszakban luxusnyaralásai és zavaros ingatlanügyei miatt került a sajtó figyelmébe.

A Metropol értesülése szerint legalább 50 milliárdos ingatlanvagyonát a közvetlen családtagjaiból álló cégben, a LÁZÁR HOUSES Kft-ben rejtette el. A cikk beszámolója szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van a cég tulajdonában. Budapesti Közművek élére történő kinevezésével egyidejűleg az általa vezetett ingatlanbirodalom egyik napról a másikra nyolc telephelyet szüntetett meg és törölt a cégnyilvántartásból. A Mediaworks Hírcentrum összegyűjtötte az adatokat.

Sokmilliárdos vagyont halmozott fel titokban az elmúlt években a fővárosi közműholding vezetője, a Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely által futtatott Mártha Imre. A Metropol hozzájutott az ezzel kapcsolatos dokumentumokhoz. Ezek alapján

a megkérdezett szakértők 50-60 milliárdra becsülik a cégvezér diszkréten összeszedett ingatlanvagyonát. 

Arról már korábban az Origo is beszámolt, hogy a Gyurcsány-fiókának gúnyolt cégvezér provokatív gazdagsága, jachtútjai, napi másfél milliós szállodaszámlái, a híres maffiózótól, Prisztás Józseftől vett 2 milliárdos svábhegyi villája, meghökkentően drága vagyontárgyai nagy vihart kavartak az elmúlt hetekben.

Mártha Imre amerikai milliárdosokat is zavarba hozó ingatlanbirodalmat is „összehozott" a közelmúltban, ki tudja, miféle jövedelmi forrásokat felhasználva 
Forrás: Origo

A Metropolhoz eljuttatott és ellenőrzött újabb dokumentumok szerint

Mártha Imre amerikai milliárdosokat is zavarba hozó ingatlanbirodalmat is „összehozott" a közelmúltban, ki tudja, miféle jövedelmi forrásokat felhasználva.

Több ügyben is büntetőeljárás indult ellene

A Metropol informátorai újra meg újra felhívták a figyelmet azokra a büntetőeljárásokra, amelyek még akkor indultak, amikor Mártha Imre Gyurcsány Ferenc jóvoltából a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója volt. Szerintük ekkoriban kezdődött, és most, a fővárosi közműholding révén folytatódott a vagyon felhalmozása. A Metropol azt írja, hogy Mártha Imre ellen három ügyben indult korábban büntetőeljárás.

Mártha Imre elképesztő luxusban él
Forrás: METROPOL

Az egyik ügy a Magyar Villamos Művek székházának aránytalanul drágán történt megvásárlása, a másik egy szélerőműpark körüli milliárdos ügyletek, a harmadik pedig egy szerbiai nagyberuházással kapcsolatos üzleti tevékenység volt.

Ezek miatt indult meg vele kapcsolatban a rendőrségi nyomozás, amit később váratlanul, ismeretlen okok miatt megszüntettek.

A Metropol információi szerint azonban ezek a bűncselekmények a különböző nyomozati lépések miatt még nem évültek el.

A luxusvilla csak a jéghegy csúcsa

A Metropolhoz eljuttatott legújabb dokumentumok szerint mindaz, amit eddig láthattunk a munkatársai által Gyurcsány-fiókának gúnyolt Mártha Imre vagyonából, beleértve a legalább 2 milliárdot érő Prisztás-villát is, csupán a „jéghegy csúcsa". A fővárosi közterület-fenntartók, a FŐTÁV, a temetkezés, a kertészeti vállalat és a kéményseprők csúcsvezére ugyanis sokmilliárdos ingatlanvagyont rejtett el egy általa irányított, a közvetlen családtagjaiból álló cégbe, melynek neve LÁZÁR HOUSES. A 2 milliárdos Prisztás-villa legfőbb tulajdonosa is ez a cég, amelynek

tényleges ingatlanvagyonát legfeljebb megbecsülni lehet.

A cég honlapja, a lazarhouses.hu a Metropol által megkérdezett szakértők szerint

kamucéget sejtet, azon mindössze egy festményszerű kép látható.

Forrás: METROPOL

A felületen semmi sem kattintható, csupán a cég központjának címe és egy telefonszám látható, amit történetesen Mártha Imre édesanyja vesz fel, annak ellenére, hogy a cégiratok szerint ma már nincs köze a céghez (korábban őt is feltüntették az egyik tulajdonosként).

Az állítólag ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégnek nincs semmilyen elérhető referenciája, az interneten böngészve pedig semmilyen tényleges tevékenységüknek nem látszik semmiféle nyoma.

Ezért gondolják úgy a megkérdezett szakértők, hogy egy, a sokmilliárdos ingatlanvagyon elrejtésére szolgáló díszletcégről van szó.

Legalább 30 drága ingatlan van Mártha Imre családi cége tulajdonában

Az elérhető cégiratok szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van a fővárosi közműfőnök által vezetett cég tulajdonában, több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás (ezekben a kerületekben a négyzetméterárak már messze 1 millió forint fölött járnak), egy ugyancsak értékes veszprémi ingatlan, több tucat vidéki ingatlan, köztük nagy számban vidéki italboltok(!) is szerepelnek a cég nevén.
A cég legutóbbi mérlegadatai szerint

csak a forgóeszközök összértéke közel 800 millió forint, de az ingatlanbirodalom valódi mérete ennek az összegnek vélhetően a sokszorosa.

Floridában vásárolt ingatlant
Forrás: METROPOL

Úgy tűnik, eltüntette a nyomokat

A Metropol arról is említést tesz, hogy nem tudni, hogy pontosan miért, de szinte napra pontosan akkor,

amikor Karácsony Gergely kinevezte Mártha Imrét a legfontosabb budapesti közműcégek élére, az általa irányított családi ingatlanbirodalom váratlanul, egyik napról a másikra 8 telephelyet számolt fel és tüntetett el a cégnyilvántartásból.

Mintha valamiféle nyomokat akartak volna gyorsan nehezen felderíthetővé tenni. Elgondolkodtató az is, hogy a telephelyek közül több is az ukrán határ közelében volt található, Dámóctól Lácacsékén át Pácinig.

A balatonalmádi kikötő is az övé 
Forrás: METROPOL

A balatonalmádi kikötő is az övé

De nem a Lázár Houses nevű ingatlancég a Mártha-birodalom egyetlen ékköve. A fővárosi közművezér egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is - írja a Metropol.

A Vitorlás Kikötő Zrt.-nek ő az egyedüli önálló cégjegyzésre jogosult vezetője, a cég aranyrészvényese, és első számú tulajdonosa magánszemélyként, illetve az általa irányított ingatlancég, a Lázár Houses révén. Vagyis dupla biztosíték védi a kikötő feletti irányítási és tulajdonosi jogait.

A hajó neve „Escape", vagyis „Menekülés" – így „menekül" a milliárdos fővárosi cégvezér a közfeladatok elől... 
Forrás: METROPOL

Itt tartja a saját hajóját

Természetesen ebben a kikötőben tartja Mártha Imre a hajóját, amelynek értéke egyéb vagyontárgyaihoz viszonyítva már szinte elhanyagolható. A Metropol által megkérdezett szakértők szerint

legfeljebb 25-30 milliót érhet az egyedileg épített hajókülönlegesség.

A fővárosi cégvezér természetesen erről a hajóról is rendszeresen közöl provokatív, őt magát gyakran egy szál fürdőnadrágban ábrázoló posztokat.

Forrás: METROPOL
Legalább 500 négyzetméteres luxusvillát rejtenek az alsóörsi lombok 
Forrás: METROPOL

Egy 300 milliós balatoni villája is van

És ez még megint nem minden. Eddig még nem beszéltünk a budapesti közműszolgáltató cégek vezetőjének balatoni villájáról, ami a becslések szerint legalább 300 milliót érhet

- írja a portál, amely hozzáteszi:

Alsóörsön, ahol a kb. 500 négyzetméteres luxusingatlan található, már 650 és 800 ezer forint között van a hasonló házak négyzetméterének ára.

Gyenes Levente és Mártha Imre az ibizai luxusban 
Forrás: KONTRA

Magánnyomozóval fenyegetőzik

A Metropol információi szerint Mártha Imre továbbra is egy magánnyomozó közreműködésével próbálja kideríteni, hogy ki lehet az a szivárogtató, aki széles körben elérhetővé tette a fővárosi közműcégek dolgozói számára Mártha provokatív posztjait.

Mártha Imre szereti a luxuséletet
Forrás: Polgári Lilla / ORIGO

A botrány december végi kirobbanása óta már 54 meggyanúsított követőjétől vált meg a személyes megszólalástól elzárkózó, de egy hivatalos közműholding-közlemény(!) szerint a Gyurcsány-fióka gúnynév ellen tiltakozó fővárosi cégvezér.

Mártha Imre nem tudja, ki szivárogtat 
Forrás: METROPOL

Ugyancsak hallgatásba burkolózik a botránnyal kapcsolatban a Mártha Imrét kinevező főpolgármester, Karácsony Gergely is.

Borítókép: Mártha Imre gyakran tölti szabadidejét luxuskörnyezetben (Origo)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában