Átgondolatlan kapkodás

2022.06.14. 11:58

A fővárosi vezetés azon dolgozik, hogy télen minél kevesebbet fűtsünk

Teljesen elrugaszkodtak a valóságtól Brüsszel energiaspórolási ötletei – erről beszélt a Kossuth rádióban a Századvég szakértője. Hortay Olivér szerint ehhez csatlakozott most a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat is.

Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes a Spirit FM műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok energiatakarékossági sprintje elnevezésű kezdeményezéshez.

A baloldali politikus – aki tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet Twitteren, hogy Zakynthos szigetén kilovagolt a tengerből – a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás jegyében a beszélgetésben spórolásra kért mindenkit.

Akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával, tehát mindenki nézze meg, hogy milyen mennyiségű energiát fogyaszt, és hogyan tudná azt csökkenteni

közölte a politikus.

A programban egyebek mellett az is szerepel, hogy spórolni kellene a középületek fűtésén és hűtésén. Télen legfeljebb 18 fokot engedélyeznének, nyáron pedig nem mehetnének 25 fok alá. De javasolják még az üzletek kivilágításának és a közvilágítás idejének korlátozását, rendszeres autómentes napok tartását, több autómentes övezet kialakítását, a sebességhatárok csökkentését, illetve például uszodák, sportközpontok vagy múzeumok bezárását.

Az Európai Unióban mostanra több ehhez hasonló akció indult. A Megoldások az energiaszegénység kezelésére elnevezésű programban például számtalan videóban mutatják be, hogyan csavarjuk le a fűtést, hogyan használjunk digitális homokórát zuhanyzáshoz és hogyan mossunk hideg vízzel. A program szintén az EU társfinanszírozásával valósult meg.

Az Európai Bizottság az energiaszektort érintő szankciók mellett folyamatosan dolgozik azon, hogy a háztartásokra ráerőltesse a spórolást

– erről Hortay Olivér beszélt a Kossuth rádióban. A szakértő hangsúlyozta, hogy a szektornak a lakosság igényeihez igazodva kell garantálnia az energiabiztonságot, a brüsszeli tervek pedig ennek ellentmondanak és a valóságtól teljesen elrugaszkodottak. Ehhez csatlakozott most a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat is.

– Nyugat-Európában a politikai vezetőknél elindult ez a gondolkodás, ebbe az irányba tett lépések elindultak, és ehhez a magyar baloldal is csatlakozott. De ez nem újdonság. Azt láttuk, hogy az elmúlt hónapokban a magyar baloldal intenzíven támogatta az embargó bevezetését, az energiaszállításokat érintő korlátozások bevezetését és jelenleg a megvalósításhoz is csatlakoznak – fogalmazott Hortay Olivér.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Tüttő Kata főpolgármester-helyettes beszél, mellette Karácsony Gergely főpolgármester a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatón a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában