Védelem

2022.05.25. 08:09

Kihirdették az Alaptörvény 10. módosítását, életbe lépett a háborús veszélyhelyzet

Éjféltől érvényben van a miniszterelnök által kedden bejelentett különleges jogrend, szerdán újabb intézkedések bejelentése várható.

Még kedden este megjelent a Magyar Közlöny 84. és 85. száma is. Előbbi az Alaptörvény tizedik módosítását tartalmazza, ennek értelmében ha a szomszédos országban fegyveres konfliktus vagy háborús helyzet van, a kormány kihirdetheti a veszélyhelyzetet. 

A következő sorszámú közlönyben pedig az Orbán Viktor által kedden már bejelentett háborús veszélyhelyzet kihirdetése olvasható, ami szerdától kezdve lép életbe.

A Kormány az  Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az  elhárítása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki

– olvasható a rendeletszövegben.

A veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytag maga a miniszterelnök, a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről pedig külön kormányrendeletek rendelkeznek.

Az is szerepel a rendeletben, hogy a  Kormány a  veszélyhelyzet fennállásának, valamint a  veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. 

Emellett a kabinet 

az  állampolgárok együttműködését kéri a  veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. 

– A veszélyhelyzet ideje alatt a  katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésétől eltérően a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja – szerepel a kormányrendelet negyedik paragrafusában. Ez alapján nem hárulnak kizárólag a polgármesterekre a védekezés feladatai. 

Keddi bejelentésében Orbán Viktor azt is előrevetítette, hogy már a mai napon tájékoztatja a közvéleményt a kormány első döntéseiről a veszélyhelyzettel kapcsolatban. 

Borítókép: Orbán Viktor / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában