Ukrán válság

2022.04.11. 18:20

Stratégiailag fontos települést foglaltak el az oroszok, nem lesz tűzszünet

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 47. napjáról.

Megkezdődött Donbasz bombázása

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó nemrég arról számolt be Twitter-oldalán, hogy az oroszok megkezdték a donbaszi térség bombázását. A támadsások során legalább két ember meghalt, többen megsérültek.

Szintén támadásokról számoltak be Luhanszkban, ott nem történt jelentés áldozatokról.

 

A donbaszi csata lesz a háború legpusztítóbb időszaka

Nyugati tisztviselők szerint Oroszország az ukrajnai katonai hadjárat következő szakaszának részeként meg akarja duplázni, sőt megháromszorozni a Donbasz régióban állomásozó erőinek számát.

AZ OROSZOK JELENLEG CSAPATERŐSÍTÉSEKET HAJTANAK VÉGRE ILLETVE AZ UTÁNPÓTLÁS MEGERŐSÍTÉSÉN DOLGOZNAK A TÉRSÉGBEN.

Sir Richard Barrons tábornok, a brit hadsereg parancsnokságának korábbi vezetője a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy a DONBASZÉRT VÍVOTT ÜTKÖZET LESZ A HÁBORÚ EDDIGI LEGNAGYOBB CSATÁJA.

Barrons szerint Oroszország "kemény leckéket" tanult a "háború kezdeti szakaszának kudarcából", és most úgy döntött, hogy "szerényebb célokat" tűz ki maga elé - írja a Sky News.

 

Nehammer: nyílt és nehéz tárgyalást folytattam Putyinnal, és nem lettem derűlátó

Karl Nehammer osztrák kancellár nagyon közvetlen, nyílt és nehéz tárgyalást folytatott hétfőn Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és nem lett tőle derűlátó, sőt, nyilvánvalónak látja, hogy az orosz erők súlyos támadásra készülnek Kelet-Ukrajnában - fogalmazott a kancellár abban a közleményben, amelyet a hivatala adott ki. 

Putyinnak ez volt az első személyes találkozója európai vezetővel az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta.


Ez nem baráti látogatás volt, a tárgyalás Putyin elnökkel nagyon közvetlen, nyílt és nehéz. A legfontosabb üzenetem az volt, hogy a háborút meg kell állítani, mert egy háborúban csakis vesztesek vannak mindkét oldalon - jelentette ki Nehammer a közlemény szerint, amely nem sokkal azután jelent meg, hogy véget ért a találkozó az orosz elnök hivatalos, Moszkvához közeli, novo-ogarjovói rezidenciáján.


A kancellár ezután sajtótájékoztatót tartott Moszkvában, és ezen azt mondta: Nem számolhatok be arról, hogy összességében optimistább lettem a megbeszéléstől Putyin elnökkel. Nyilvánvalóan az átfogó (kelet-ukrajnai) offenzívát készítik elő.


Mind mondta, felszólította az elnököt, hogy vessen véget Ukrajna megszállásának, és szemére vetette az orosz hadsereg által elkövetett "súlyos háborús bűncselekményeket". Figyelmeztette, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelniük kell majd tetteikért. Felhívta a figyelmét arra, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni szankciók ügyében "egységes, mint mindig".


Nehammer szombaton látogatást tett Kijevben, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Mint utána, vasárnap közölte, ott határozta el, hogy hétfőn Moszkvában találkozik Putyin elnökkel, elősegítendő a párbeszédet a háborús felek között, és erről tájékoztatta Zelenszkijt, Berlint és az Európai Bizottságot is. Vasárnap Bécsben újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "kockázatos és személyes diplomáciai missziót vállal", de minden tőle telhetőt meg akar tenni a béke érdekében, noha tudja, hogy a béke esélye nagyon halvány e pillanatban. Ígérte, hogy fel fogja vetni a bucsai tömeggyilkosság ügyét is.


Nehammer szóvivőjének tájékoztatása szerint a találkozó Putyinnal 75 percig tartott, amelyet a Reuters brit hírügynökség rövidnek minősített az orosz elnök szokásához képest. A kancellár szinte semmit nem közölt arról, hogy az orosz elnök miképpen reagált a felvetéseire.  

Az osztrák kancellária által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár távozik a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést követõen Moszkvában 2022. április 11-én.
Forrás: MTI/EPA/Osztrák kancellária/Dragan tatic


Ausztria nem tagja a NATO-nak, de tagja az Európai Uniónak, és  szorosabb a kapcsolata Oroszországgal, mint általában az uniós országoknak, viszont ez már nem így volt az utóbbi időben. Bécs támogatta az EU minden szankcióját Moszkva ellen, csak a gázvásárlás leállítását ellenzi, ugyanis földgáz-felhasználásának 80 százalékát Oroszországból fedezi.


Ausztria a múlt héten kiutasított négy orosz diplomatát, ami jelképesnek számít, minthogy nagyon sok orosz diplomata teljesít szolgálatot Bécsben - jegyezte meg a Reuters.

 

A Draghi-kormány algériai földgázzal igyekszik enyhíteni a függőségen az orosz gáztól

Az Észak-Afrikából érkező gázmennyiség növeléséről írt alá szerződést az algériai Sonatrach és az olasz ENI energiavállalat - jelentette be Mario Draghi olasz miniszterelnök, aki hétfőn Algírban tárgyalt. 

Mario Draghi az algériai elnökkel, Abdel-Madzsíd Tebbúnnal, valamint a kormányfővel, Ajmán Benabderrahmánnal folytatott megbeszélései után tartott sajtótájékoztatót.


Bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá a két ország  energetikai együttműködéséről. Ezzel egy időben a Sonatrach és az ENI szerződésben rögzítette az Olaszországba szállítandó földgáz-kvóta növelését.


Az olasz kormányfő emlékeztetett: az ukrajnai háború első napjaiban ígéretet tett az olaszoknak, hogy kormánya gyorsan lép az oroszországi gáztól való függőség csökkentése érdekében. Hangsúlyozta, hogy az energiaimport diverzifikálásával az olasz lakosságnak és a vállalatoknak egyaránt védelmet nyújtanak a konfliktus következményeivel szemben. A kormányfő hozzátette, hogy Algéria Olaszország első számú kereskedelmi partnere az afrikai kontinensen.


Olaszország éves gázfogyasztása mintegy 75 milliárd köbméter, s ennek  majdnem negyven százaléka, 29 milliárd köbméter érkezik Oroszországból. További húsz százalékot - 2020-as adatok szerint - Algéria szolgáltat, ezt a kvótát Róma negyven százalékra kívánja emelni a következő években, miközben ugyanannyival csökkentené az orosz gáztól való függőséget.

 

Borrell: nincs döntés az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról

Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról, jóllehet, a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió "asztalán" - közölte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn. 

Josep Borrell, a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte: az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak az orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben.


Kijelentette: az ukrajnai háború miatt Oroszország felelős a globális élelmiszerválságért. Oroszország ukrán városokat és búzakészletek bombáz, valamint megakadályozza a gabona külföldre szállítását, ezzel "éhséget gerjeszt a világban" - emelte ki az uniós diplomácia vezetője.

 

Kuleba: Oroszország minden erejével igyekszik megzavarni a fegyverszállításokat Ukrajnának

Oroszország minden erejével próbálja megzavarni az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, egyebek mellett dezinformációs kampánnyal - jelentette ki hétfőn Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren. 

"Oroszország tudja, hogy a fegyverszállítás fontos Ukrajna számára, és minden erőfeszítést megtesz az akadályozására. Moszkva hatalmas tájékoztató kampányt készített a külföldi médiának és politikusoknak. A trollgyáruk spam e-maileket küldhet, és kommentekben dezinformációkat szórhat szét Ukrajnával kapcsolatban. Ne dőljenek be neki!" - írta üzenetében a tárcavezető.


Kuleba az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint egyebek mellett ezt azért közölte, mert reggel Eduard Heger szlovák miniszterelnök cáfolta azt az orosz sajtóban elterjesztett hírt, amely szerint Pozsonytól kapott Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer semmisült volna meg Ukrajna területén. Vasárnap az orosz védelmi minisztérium számolt be arról, hogy ilyen típusú légvédelmi rendszereket semmisített meg az orosz hadsereg Mikolajiv és Harkiv régiókban, Az orosz sajtó azt írta, hogy az egyik megsemmisült rakétarendszert Szlovákiából szállították Ukrajnába.

 

Foglyokat ejtettek az oroszok a mariupoli harcokban

Orosz forrás szerint 160 ukrán tengerészgyalogos adta meg magát a mariupoli Azovstal vasmű területén hétfőre virradó reggel.

 

Orosz álláspont a béketárgyalásokról

Oroszország nem fogja szüneteltetni ukrajnai katonai műveletét a béketárgyalások további fordulói miatt – jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – írja az Origo.

 

Fontos települést foglaltak el az oroszok Donbaszban

Az oroszok elfoglaltak egy stratégiailag fontos települést az Izjumból Szlovjanszk és Kramatorszk felé vezető úton.

Orosz forrásból ismert egy videó, amin az látható, hogy kitüntetik a sikert elérő katonákat. 

Több mint 700 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

Vasárnap 709, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton – közölte hétfőn honlapján Budapest Főváros Kormányhivatala. Az éjszakát 270-en töltötték a létesítményben.

 

Ukrajnának adományozott rakétarendszereket semmisítettek meg az oroszok

Az orosz erők megsemmisítették az egyik európai ország által Ukrajnának adományozott négy darab S-300-as légvédelmi rakétarendszert, melyet egy Dnyipro közelében lévő hangárban tároltak – állítja az orosz védelmi minisztérium. A közlésük szerint a támadás során 25 ukrán katona halt meg.

Azt nem közölték az oroszok, hogy melyik európai országtól kapta Ukrajkna a fegyverrendszert, de a The Guardian megjegyzi, hogy pénteken Szlovákia jelezte, hogy ilyen rakétarendszert adományoz keleti szomszédjának. Szlovákia azonban vasárnap cáfolta, hogy az általa szállított rendszert találat érte volna. Az orosz állítást Pozsony álhírnek minősítette.

Borítókép: ukrán katonák a frontvonalon Luhanszk megyében 2022. április 11-én (Anatolii Stepanov/AFP)


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában