Felvidék

2022.04.22. 19:34

Potápi: a magyar nyelvű oktatás nemzetünk jövőjének záloga

A nemzetpolitikai államtitkár az átadó ünnepségen az anyanyelvi oktatás fontosságáról, értékmegtartó erejéről, illetve a magyar kormány támogatásával a Felvidéken megvalósított fejlesztésekről is beszélt.

A magyar nyelvű oktatás nemzetünk jövőjének záloga - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Martoson, ahol beszédet mondott az Esterházy Akadémia - a magyar kormány támogatásával elkészült - új szálláshelyeinek ünnepélyes átadásán pénteken. A nemzetpolitikai államtitkár az átadó ünnepségen az anyanyelvi oktatás fontosságáról, értékmegtartó erejéről, illetve a magyar kormány támogatásával a Felvidéken megvalósított fejlesztésekről is beszélt. 

"Anyanyelvünkben van minden értékünknek és erőnknek a forrása. Ezen keresztül ismerhetjük meg nemzetünk megszentelt hagyományait és fejleszthetjük tovább magunkat. Bízunk benne, hogy a most átadásra kerülő épületek is erősíteni fogják a Martoson alakuló szellemi központ vonzerejét" - jelentette ki Potápi Árpád János. 

Elmondta: az Esterházy Jánosról elnevezett akadémia része annak az erős intézményrendszernek, annak a hálózatnak, amelyet az elmúlt 12 évben sikerült kiépíteni, s amelyben a bölcsődétől a diplomáig anyanyelvű oktatásban részesülhet a Kárpát-medence magyarsága. Rámutatott: a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával megvalósuló Esterházy Akadémiára is úgy tekintenek, mint az értékek és az erő megőrzésének és továbbfejlesztésének eszközére a felvidéki magyarság számára. 

"Az Akadémiával egy kaput nyitottunk a jövő generációinak a közéletbe" - emelte ki Potápi Árpád János, hozzátéve: az erős és nemzeti értékek iránt elkötelezett közéleti jelenlét a felvidéki magyarság szülőföldön megmaradásának az egyik biztosítéka. 

Az Esterházy Akadémiát működtető Marthos Polgári Társulás 2020-ban és 2021-ben összesen 25 millió forint támogatásban részesült a nemzetpolitikai államtitkárságtól, az akadémia szálláshelyeinek kialakítására és berendezésére. Ebből a támogatásból két - a Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola komplexumába esztétikailag és funkcióját illetően is szervesen illeszkedő - faház épült az akadémia előadóinak, vendégeinek elszállásolására. 

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteki felvidéki útján - még a martosi ünnepséget megelőzően - két másik átadó ünnepségen is részt vett. Délután köszöntőt mondott az ugyancsak a magyar kormány támogatásával kialakított bényi falumúzeum ünnepélyes átadásán, illetve átadta a búcsi Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házának új, kibővített alkotóműhelyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában