Elzárt csapok

2022.04.26. 19:43

Oroszország leállítja a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába

Az orosz Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken - közölte kedden a PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat. Később a bolgár energiaügyi minisztérium jelezte: Bulgáriába is leáll az orosz földgáz szállítása.

Oroszország a jamali szerződés értelmében felfüggesztette a gázszállítást Lengyelországba – írja az Onet „nem hivatalos” értesülései nyomán a Mandiner.hu. A portál szerint válságügyi stáb ült össze a Klímaügyi Minisztériumban. Oroszországból nem érkezett bejelentés, hogy ezzel teljesült-e az ultimátum,

amellyel Vlagyimir Putyin nemrég fenyegetett.

„Az üggyel kapcsolatos hivatalos közleményeket ma teszik közzé” – írja a lap.

Az értesülést nem sokkal később a lengyel gázipari vállalat is megerősítette. A PGNiG lengyel cég bejelentette, hogy lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás. Hangsúlyozta, hogy 

szerződésszegésnek tekinti a gázszállítás felfüggesztését, s ennek alapján jogában áll kártérítést követelni.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter közölte, hogy a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, de egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák.

Bulgáriába is leáll a gázszállítás

Az orosz Gazprom szerdától leállítja a gázszállítást Bulgáriába - közölte kedden a bolgár energiaügyi minisztérium. A tárca szerint erről az orosz gázipari óriásvállalat tájékoztatta a Bulgargaz bolgár állami földgázvállalatot. A minisztérium közölte, hogy az állami energetikai cégekkel közösen lépéseket tettek a helyzet kezelésére és arra, hogy az ország alternatív forrásokból fedezze a kieső gázszállítmányokat.

A szófiai vezetés egyelőre nem korlátozza a bolgár fogyasztók gázellátását, noha az ország a földgázszükségletének 90 százalékát a Gazpromtól vásárolja.

Sem a lengyelek, sem a bolgárok nem fogadták el a rubelben fizetést

A lengyelek a háború kezdete óta követelik a NATO beavatkozását, fegyvereket is szállítanak Ukrajnába, és nem hajlandóak arra, hogy rubelben számolják el a gázszállítást – tette hozzá a Reuters nyomán az Origo. 

Az ország legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, a PGNiG SA, amely az idén lejáró hosszú távú szerződés keretében vásárol gázt a Gazpromtól, nem kívánt nyilatkozni az ügyben – közölte a hírügynökség. Pawel Majewski, a PGNiG SA elnök-vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, Lengyelország nem lát lehetőséget arra, hogy rubelben fizessen az orosz gázért.

A lengyelekhez hasonlóan a bolgárok is vonakodnak elfogadni az orosz fél új fizetési feltételét. A szófiai kormány az év végén lejáró földgázvásárlási szerződés rendelkezéseibe ütközőnek és jelentős kockázattal járónak minősítette az orosz fél által javasolt kétlépcsős fizetési mechanizmust. Oroszország válaszul arra figyelmeztette Európát, hogy amennyiben nem hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért, a szállítások felfüggesztését vagy teljes leállítását kockáztatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában