Május 2.

2022.04.25. 15:21

Megkezdődtek az egyeztetések az Országgyűlés alakuló üléséről

Az Országgyűlés alakuló ülését május 2-ára hívta össze Áder János köztársasági elnök.

Megkezdődtek az egyeztetések az Országgyűlés alakuló üléséről az ellenzékkel

– írta Facebook-bejegyzésében Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Ismert, a parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart. Az ülést megelőzően a pártelnökök még egyeztetést folytatnak az alakuló üléssel összefüggő kérdésekben. Az Országgyűlés alakuló ülését május 2-ára hívta össze Áder János köztársasági elnök, aki az alakuló ülésen

tesz majd javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges

írja a Magyar Nemzet.

Szintén az alakuló ülésen választják meg – az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján – titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után. A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg. A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be.

Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése utána a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek.

A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról. Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását. Az április 3-i parlamenti választáson a Fidesz–KDNP 135 mandátumot szerzett, a DK-ból, a Jobbikból, az LMP-ből, az MSZP-ből, a Momentumból és a Párbeszédből álló tömörülés 57 mandátumot, míg a Mi Hazánk hat mandátumot. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Borítókép: Egyeztetés. Fotó: Kocsis Máté Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában