Háború a szomszédban

2022.04.03. 18:34

Egyre brutálisabb károkat szenved el Ukrajna és még messze a vége (videó)

39. napja tart a háború Oroszország és Ukrajna között.

 

Az ukrán erők visszavették a csernobili atomerőmű mellett Pripjaty települést

Az ukrán csapatok visszafoglalták vasárnap a csernobili atomerőmű melletti pripjaty települést és az ukrán-fehérorosz határ egy szakaszát – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán légideszant-parancsnokságra hivatkozva.

Pripjaty az a város, ahol a csernobili atomerőmű személyzete lakott a létesítményben 1986-ban bekövetkezett nukleáris katasztrófáig, a település azóta lakatlan.

Az atomerőművet szombaton vették vissza az ukrán erők, és kitűzték rá az ukrán zászlót.
 

Ferenc pápa: a háború szentségtörés

Az ukrajnai háború befejezéséért és a világ menekültjeinek megsegítéséért imádkozott vasárnap Máltán Ferenc pápa. Kétnapos látogatásának befejező szentmiséjén a katolikus egyházfő

szentségtörőnek nevezte az Oroszország által indított háborút, Ukrajna sorsát a mártírokéhoz hasonlította,

és azt mondta, fáradhatatlannak kell lenni a szenvedők segítésében és az értük való imádkozásban.

 

Súlyos harcokra számítanak az ukránok a következő napokban

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerint a következő napokban súlyos harcok várhatóak az orosz és az ukrán hadsereg között Kelet-Ukrajnában, legfőképpen a luhanszki és a donyecki térségekben, valamint Harkov városában.

 

Tüzérségi csapást mért Harkovra az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg tüzérségi csapást mért az ukrajnai Harkovra, a régió kormányzója szerint több ember meghalt, sokan megsebesültek. Oleh Synyehubov kormányzó a telegrammon közölte, hogy a támadásnak ez idáig 23 civil áldozata van, köztük több gyerek, de a halottak száma még tovább emelkedhet – írja a Sky News.

Dimitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét bírálta a rettegett csecsen vezér

Ramzan Kadirov azt kifogásolta, hogy Peszkov nemrég méltatta Iván Urgant orosz televíziós személyiség munkásságát és az egyik legnagyobb patriótának nevezte, miközben Kadirovnak nem gratulált abból az alkalomból, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök főparancsnokká léptette elő – írja az Origo.

– Peszkov nem tudja, hogy mi igazán fontos. Ezen változtatnunk kell – írta Kadirov.

Átnevezték Degas Orosz táncosok című rajzát Ukrán táncosokra

Edgar Degas Orosz táncosok című rajzát Ukrán táncosokra nevezte át a londoni National Gallery – írta vasárnap a The Guardian online kiadása.

Ukrajnai emberek közösségi médiában tett felhívásai nyomán a nemzeti képtár bejelentette, hogy megváltoztatja Edgar Degas (1843-1917) francia impresszionista századfordulós munkájának címét. A pasztellkép, mely jelenleg nincs kiállítva, egy tánccsoportot ábrázol, amelynek párizsi előadása lenyűgözte az élete végén járó festőt.

A képen a kék és sárga ukrán nemzeti színek megfigyelhetők a táncosok hajszalagjain és a kezükben tartott füzéreken.

– Évek óta folyó vita tárgya a kép címe, a szakirodalom is foglalkozott vele. Mégis a múlt hónapban, a jelenlegi helyzet miatt került igazán fókuszba a kérdés, ezért úgy éreztük, itt a megfelelő pillanat a cím megváltoztatására, hogy jobban tükrözze a mű tárgyát – mondta a National Gallery szóvivője.

Néhány hete a képtár oktatási osztályának egy tagja  már említette a képet, Londonban élő ukránok pedig az Instagramon hívták fel rá a figyelmet.

Az ukrán úthálózat 13 százaléka már megsemmisült a háború alatt

Az ukrán-orosz háború alatt eddig Ukrajna úthálózatának 13 százaléka, körülbelül 23 ezer kilométernyi szakasz a 170 ezerből megsemmisült, 273 híd és felüljáró szintén használhatatlanná vált.

Az ország közúti infrastruktúrájában keletkezett kárt mintegy 30 billió dollárra becsülik – közölte az Ukravtodor képviselője, Andrej Ivko.

Több tucat orosz tankot fotóztak le Homelben

Fehéroroszországban több tucat orosz tankot fotóztak le, amelyeket tehervonatokon szállítanak feltehetőleg az ukrán határ irányába.

A Vöröskereszt még mindig úton van Mariupolba

A szervezet szóvivője elmondta, hogy a város megsegítésére indult csapat tegnap reggel hagyta el Zaporizzsját, a következő éjszakát is valószínűleg még az úton töltik Mariupol felé, utána érhetik el a várost – írja a Sky News

Mariupolba korábban már többször megpróbált humanitárius segítséget vinni a Vöröskereszt, de eddig minden alkalommal vissza kellett fordulniuk, mert túl veszélyes volt megkísérelni a városba való bejutást.

 

Csernyihiv 70 százaléka romokban van

Csernyihiv polgármestere egy televíziós interjú során elmondta, hogy a város 70 százaléka megsemmisült az orosz bombázások következtében. Szintén komoly probléma, hogy a boltok és a vállalkozások sem üzemelnek, így sem a lakosságnak, sem pedig a városvezetésnek nincs bevétele.

Lelőttek egy orosz vadászgépet Izjumnál

Anton Gerascsenko ukrán parlamenti képviselő szerint az ukrán erők lelőttek egy orosz vadászgépet Izjum város közelében, a harkovi régióban. 

Gerascsenko szerint a lezuhant gép pilótája katapultált és megpróbált elmenekülni, de elfogták.

Borítókép: Ukrán katona egy páncélozott harcjárművön Kijev külvárosában 2022. április 2-án / MTI / AP / Vadim Ghirda

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában