Várható lépés volt

2022.04.20. 15:30

Az LMP-é lett Dobrev Klára mandátuma

Az LMP kőbányai képviselője, az országos politikában ismeretlen Bakos Bernadett kapta Dobrev Klára parlamenti mandátumát – derül ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai határozatából, amit a közös listát állító hat baloldali párt kérése alapján hozott meg. Ismert: a közös lista második helyén álló Dobrev Klára már a választások előtt bejelentette, hogy megtartja EP-képviselőségét, ezért nem kíván beülni a május 2-án megalakuló új Országgyűlésbe.

A döntés várható volt annak tükrében, hogy Gyurcsány Ferencék és az LMP  korábban úgy állapodott meg, hogy ha a zöldpártnak nem lesz elég képviselője a frakcióalapításhoz, akkor a DK kisegíti őket egy mandátummal. Így az LMP-nek 5, míg a DK-nak 15 parlamenti képviselője lesz az elkövetkező négy évben.

Az NVB szerdai ülésén arról is döntöttek, hogy a baloldali közös lista harmadik helyén szereplő Karácsony Gergely mandátuma párttársa, Szabó Rebeka zuglói alpolgármesteré lesz. Ez szintén nem meglepetés, hiszen a főpolgármester már a Párbeszéd decemberi kongresszusán jelezte, hogy nem ül be az Országgyűlésbe, marad Budapest élén. 

Már csak az a kérdés, hogy Márki-Zay Péter helyett ki ül be a parlamentbe, a bukott miniszterelnök-jelölt mandátumának sorsa körül egyelőre komoly ködösítés zajlik.

Borítókép: Dobrev Klára (MTI/Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában