Ukrán válság

2022.04.24. 08:02

Folyamatos támadás alatt Kelet- és Dél-Ukrajna, egymás után csapódnak be a rakéták

Címkék#háború

Élő közvetítés az orosz-ukrán háború 60. napjáról.

"Nem jöhetnek üres kézzel"

Nem ajándékokat és süteményeket, hanem konkrét dolgokat, konkrét fegyvereket várunk - szögezte le vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ortodox húsvéti misét követően közzétett videóüzenetében, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapra tervezett kijevi látogatására célozva. Az elnök leszögezte: szeretettel várják a látogatókat, "de nem azért, hogy csak selfie-ket csináljanak".

"Nem jöhetnek hozzánk üres kézzel" - jelentette ki. A Reuters hírügynökség vasárnap felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai miniszterek látogatását Zelenszkij jelentette be előző nap, a hírt pedig Fehér Ház mostanáig nem erősítette meg.

 

Azonnali tűzszünetet akar az ENSZ Mariupolban

Az ENSZ ukrajnai koordinátora azonnali tűzszünetre szólított fel Mariupolban a még a városban lévő mintegy 100 ezer civil kimenekítése érdekében. "Azonnal le kell állítani a harcokat, hogy életeket lehessen megmenteni. Minél tovább várunk, annál nagyobb veszélyben vannak. Azonnal lehetővé kell tenni, hogy elhagyhassák a várost. Holnap már túl késő" - fogalmazott Amin Avad.

 

Lengyel adatok

A lengyel határőrség szerint már több mint 2,9 millió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba a háború kezdete óta. Szombaton 21 100 ember lépte át a határt Lengyelország felé - írja a BBC.

 

410 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton szombaton

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szombaton 410 menekülőnek segítettek a munkatársak, az éjszakát 150 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala vasárnap az MTI-t.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában.

 

Nem lehet templomba menni sem a kijárási tilalom alatt

Az ortodox húsvéti ünnepek ellenére a harcok által leginkább sújtott régiókban - Kijev mellett Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában, Harkivban, Mikolajivban, Odesszában, Csernihivben, Lvivben és Herszonban - szombat este héttől - máshol 11-től - vasárnap hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalmat hirdettek. Ez idő alatt a templomokat sem lehetett látogatni,

elmaradtak a hagyományos húsvéti éjszakai szertartások is.

 

Többen meghaltak a kelet-ukrajnai légicsapásokban

Halálos áldozata is van a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkot ért orosz légicsapásnak - közölte Valentin Reznyicsenko, a megye kormányzója vasárnap. Harcokat jelentettek Luhanszkból is, ahol ukrán források szerint nyolcan haltak meg légicsapásban. Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó Telegram-üzenetben azt mondta, a harcok a környéken az ortodox húsvét beköszöntével sem csillapodtak, hozzátéve, hogy Luhanszk térségében a támadások hét templomot rongáltak meg. A harcok folytatódtak Harkiv megyében is, ahol a kormányzó, Oleh Szinehubov szerint az újabb ágyúzásnak két halálos áldozata és 19 sebesültje van.

Emberek a harkivi metróállomáson, ami óvóhelyként szolgál jelenleg
Forrás: AFP

 

Az ukrán elnök nehézfegyvereket akar

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében azt mondta, felelősségre fogják vonni azokat, akiknek köze volt az Odessza elleni légicsapáshoz. A délnyugat-ukrajnai várost szombaton érte rakétatámadás, amelyben hatan meghaltak, köztük egy három hónapos csecsemő is.

"Nehézfegyverzetre van szükségünk. Amint több fegyverünk lesz, higgyék el, azonnal visszafoglaljuk az ideiglenesen megszállt régiókat" - szögezte le Zelenszkij.

Az elnök vasárnap a Kijevben tartott húsvéti misén az ostrom alatt álló Mariupolra kitérve kijelentette: "a falakat lerombolhatják, de nem lehet elpusztítani azt az alapot, amelyen harcosaink és az egész ország szellemisége nyugszik".

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol elfoglalása kulcsfontosságú a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és Oroszország szárazföldi része közötti folyosó megteremtése szempontjából.

 

Ma is megpróbálnak embereket evakuálni Mariupolból

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon közölte, hogy ma délben is megpróbálják evakuálni a civil lakosságot az ostromlott Mariupolból. A kimentett embereket Zaporizzsja településre viszik. A szombati evakuációs kísérlet meghiúsult - írja a BBC.

 

Ukrán lőszerraktárakat találtak el az oroszok

Oroszország védelmi minisztériuma azt állítja, hogy kilenc ukrán lőszerraktárat találtak el a rakétáikkal az éjszaka, ezekből négyet a harkovi régióban, ahol tüzérségi fegyvereket tároltak - írja a The Guardian.

 

Törökország lezárta légterét a Szíriába tartó orosz gépek előtt

Törökország lezárta a légterét a Szíriába tartó orosz repülőgépek előtt - jelentette be helyi idő szerint szombaton a török külügyminiszter, hozzátéve, hogy

a döntés vonatkozik a civil és a katonai gépekre is.

Oroszországnak áprilisig volt engedélye arra, hogy az arab országba tartó járatai használják a török légteret - magyarázta Urugay-i látogatása során Mevlüt Cavusoglu újságírók előtt, kiemelve, hogy a török kormány három hónapra engedélyezi a légtérhasználatot, amelyet az időtartam lejárta után ismét kérvényezni kell.

A Habertürk török televízió arról tájékoztatott, hogy Ankara erről már márciusban értesítette Moszkvát.

A tilalom három hónapig tart

- tette hozzá az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Cavusoglut idézve.

A külügyminiszter bejelentésére Moszkva egyelőre nem reagált.

Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban, míg Ankara a damaszkuszi rezsim ellen harcoló milíciáknak nyújt segítséget.

 

Ukrajna vizsgálatot indít az odesszai lakóépületek megtámadása miatt

Odessza régió ügyészsége vizsgálatot indít a várost szombaton ért rakétatámadás miatt, amiben legalább 8 ember meghalt. A hatóságok szerint a rakéták egy katonai intézményt és két lakóépületet találtak el. Két rakétát még a levegőben sikerült hatástalanítani az ukrán védelemnek.

Az orosz védelmi minisztérium azt nyilatkozta, hogy Odesszában csak egy olyan intézményt vettek célba, ahol külföldről érkezett fegyvereket tároltak - írja a BBC.

Tűzoltók egy orosz légitámadásban súlyosan megrongálódott lakóépület előtt Odesszában 2022. április 23-án
Forrás: Max Psibisevszkij

 

21 800 orosz katona halt meg Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg mai jelentése szerint 21 800 orosz katona halt meg a háború kitörése óta.

 

249 gyerek érkezett szombaton Budapestre

Magyarország területére 2022. április 23-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4136 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5057 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 531 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2022. április 23-án 539 ember, köztük 249 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 14 ember, köztük 9 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.
A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

 

Nyolc halott Luhanszk régióban

Nyolc ember meghalt és ketten megsebesültek a kelet-ukrajnai Luhanszk régiót ért orosz ágyúzásban - közölte Szerhij Haidai regionális vezető. Egy Telegram-posztban azt írja, hogy hat ember meghalt, amikor szombaton Hirske és Zolote városokat bombázták. Két nőt holtan találtak egy lerombolt ház romjai alatt Popasna városában, amelyet néhány napja ért találat. Haidai szerint Szjevjerodoneck városában egy rendőrörs is romba dőlt.

 

Zelenszkij támadja az ENSZ-t

Zelenszkij ukrán elnök bírálta az ENSZ azon döntését, hogy a főtitkár Oroszországot előbb látogatja meg, mint Ukrajnát.

"A háború Ukrajnában van, Moszkva utcáin nincsenek holttestek. Logikus lenne először Ukrajnába menni, hogy lássuk az ottani embereket, a megszállás következményeit" - mondta.

 

Kiderült, hova megy az ENSZ-főtitkár Moszkva és Kijev előtt

Az ENSZ főtitkára Törökországba látogat, mielőtt Moszkvába és Kijevbe utazik. Az ENSZ közleménye szerint Antonio Guterres hétfőn a fővárosba, Ankarába megy, ahol találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Ezt követően kedden Moszkvába utazik, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és munkaebédet tart Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Utolsó állomása csütörtökön Kijevben lesz, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel találkozik.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára sajtótájékoztatót tart az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban a világszervezet New York-i székházában 2022. február 22-én
Forrás: Jason Szenes

Törökország közvetítőként működött közre eddig Ukrajna és Oroszország között a háború alatt, és a két fél közötti béketárgyalások házigazdája volt.

 

17 orosz repülőt lőttek le az ukránok

Tizenhét orosz légi célpontot semmisített meg az ukrán légierő az elmúlt napban - írta a Kyev Independent Jurij Ignat a légierő szóvivőjére hivatkozva.

 

Kiéheztetik az Azovstal védőit

Az orosz csapatok továbbra is nyomást gyakorolnak a mariupoli Azovstal acélműre és megpróbálják kiéheztetni a védőket - írta a BBC egy amerikai agytrösztre hivatkoza. 

Katonák az Azovstal vas- és acélgyár üzeme közelében lévő épületben
Forrás: Sputnik via AFP

A városból továbbra sem tudták evakuálni a civileket, mondta az elemző, hozzátéve, hogy Oroszország a keleti támadásokra összpontosít, és a következő napokban valószínűleg növelni fogják a szárazföldi offenzívák mértékét.

 

Zelenszkij kész találkozni Putyinnal

Sajtókonferenciát tartott az ukrán elnök Kijevben, Zelenszkij arról beszélt, hogy ma a városba érkezik az amerikai külügyminiszter és a védelmi miniszter - írta a BBC.

Zelenszkij azt mondta, kész találkozni az orosz elnökkel, hogy tárgyaljanak a békéről, abban az esetben viszont felfüggesztik a béketárgyalásokat, ha az oroszok megölik az Azovsztal üzemet védő katonák akárcsak egyikét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában