Tragikus esetek

2022.02.20. 08:52

A terror új formája tartja rettegésben Németországot

Egyre több tartományban történt már hasonló tragédia, összesen 49 embert löktek tavaly vonat elé.

49 embert löktek vonat elé tavaly Németországban. Az Exxpress osztrák hírportál a terror új formájának minősítette a számadatot, 2020-ban ugyanis még hússzal kevesebb, 29 ilyen eset történt Németországban – számolt be a Die Welt nyomán a Magyar Nemzet.

A jelenséggel egyre több tartomány kénytelen szembesülni.

Novemberben például egy 37 éves férfit Münchenben löktek a sínekre, a szerelvény áthajtott rajta, egyik lábát amputálni kellett. Ugyanabban a hónapban Hamburgban egy 70 éves idős ember szenvedett sérüléseket, amikor egy 32 éves elkövető a sínekre lökte. Októberben a Baden-Württemberg tartománybeli Freiberg am Neckar vasútállomásának peronján történt hasonló incidens, egy fiatalember a barátnőjével veszekedett, a hozzájuk odalépő, a feszültséget csillapítani szándékozó, 20 éves fiatalembert a sínekre dobta a vitatkozó férfi. Azonban sem ő, sem a másik 48 szerencsétlenül járt ember nem halt meg.

A szövetségi rendőrség statisztikái szerint a korábbi években voltak halálesetek is. Az utóbbi évek legismertebb, egyben legtragikusabb esete hetekig szerepelt a napilapok címlapjain.

Egy 40 éves eritreai férfi 2019 júliusában a frankfurti főpályaudvaron a vonat alá lökött egy anyát és 8 éves kisfiát. Utóbbi a helyszínen életet vesztette, míg az anyát egy idősebb nő mentette meg. Noha az igazságügyi elmeszakértő szerint az elkövető a paranoid skizofrénia tüneteit mutatta, az incidens ismét heves vitát váltott ki arról, hogy milyen hátrányokkal jár a befogadó bevándorláspolitika.

A Die Welt szerint miközben leginkább alkohol vagy kábítószer befolyása alatt lévő, illetve zavart elmeállapotú emberek követnek el ilyen szörnyű bűncselekményeket, figyelemreméltó, hogy az esetek több mint felében külföldi állampolgár volt a tettes.

A lap úgy véli, cselekedeteik mögött társadalmi és kulturális okokat kell keresni, például a beilleszkedési gondokból fakadó jövőkép hiányát.

2015 után láthattuk, hogy egyes bevándorlók pszichológiai problémáit nem kezelték kellőképpen

– mondta a lapnak Martin Rettenberger, a bűnügyi dokumentációs központ, a Kriminologischen Zentralstelle igazgatója, utalva a Németországot is elért 2015–16-os migrációs hullámra. Hozzátette, a sínekre lökött emberek magas száma nyugtalanító. A német vasutak, a Deutsche Bahn és a rendőrség a frankfurti esetet követően arról döntött, hogy 2024-ig 8 ezerről 11 ezerre növeli a térfigyelő kamerák számát a vasútállomásokon.

Eddig nem sok előrelépés történt. A repülőterekhez képest szinte semmilyen biztonsági intézkedést nem vezettek be a vasútállomásokon

– panaszolta Andreas Rosskopf, a GdP rendőrszakszervezet vezetője.

Borítókép: dpa Picture-Alliance / AFP / Frank Rumpenhorst

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában