Hatalmi kommunikáció miatt került rá szájkosár

2022.01.07. 06:10

Kiszelly Zoltán: a baloldali pártok papagájszerepet szánnak Márki-Zay Péternek

A baloldal domesztikálta Márki-Zay Pétert, mondhatni, a papagájukká tették őt, így neki mostantól a hat párt üzeneteit kell felmondania, képviselnie – vélekedett Kiszelly Zoltán arról, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltjét a minap saját sajtófőnöke, Péterfi Judit nem engedte válaszolni az elveszni látszó, hetedik frakcióval kapcsolatos kérdésekre. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: míg Hódmezővásárhely polgármesterére hangfogót, szájkosarat tettek, Gyurcsány Ferenc aktivizálta magát a közösségi médiában.

Azért, hogy a Fidesz ellen csatába indulhasson és saját frakciója lehessen, Márki-Zay Péternek elsőként a sajátjait, a hat pártot kell legyőznie, feléjük kell politikai erőt mutatnia, erre pedig az egyetlen esélye a nyilvánosság. Most, hogy megkapta tőlük a hangfogót, a szájkosarat, elvágták ettől a lehetőségtől 

– mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán. Ismert: felettébb érdekes közjáték történt a baloldali pártok szerdai közös sajtótájékoztatóján, amit a Fudan Egyetem ürügyén indított népszavazásról tartottak. Itt a megjelent újságírók szerették volna kérdezni Márki-Zayt az általa kért, ám elúszni látszó hetedik frakcióról. A miniszterelnök-jelölt erre azt mondta, válaszolna, de ezt új sajtófőnöke, Péterfi Judit nem engedi.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint 

bár az is igaz, hogy a pártok ezzel a lépéssel Márki-Zay elszabadult hajóágyú mivoltát is csökkenteni akarják, elsősorban domesztikálták, mondhatni, a papagájukká tették őt, így neki mostantól a hat párt üzeneteit kell felmondania, képviselnie. 

– A miniszterelnök-jelöltet nemcsak azért állították le a hetedik frakcióval kapcsolatos kérdések megválaszolásáról, mert az ügy kínos, hanem mert a hat párt nem akarja a hetedik képviselői csoportot. A nyilvánosság elvételével ennek esélyétől is meg akarják fosztani Márki-Zayt, így nem pusztán kommunikációs, hanem hatalmi kommunikációs kérdésről van szó – mondta a politológus, aki szerint az ominózus sajtótájékoztató ezért fordult egyfajta szürreális cirkuszi jelenetbe. 

Mint Kiszelly fogalmazott:

Péterfi Judit a porondmester, Márki-Zay pedig a bohóc, akinek hiába mondják, hogy adja elő a számot, ő csak azért is mást csinál vagy próbál mást csinálni.

 A politológus szerint újabb súrlódási felületet jelenthet, ha Hódmezővásárhely polgármestere nem akarja ezt a szerepet vállalni, márpedig látszott rajta, hogy „nem igazán akarja felvenni a neki szánt kommunikációs sodronyt”. 

– Kérdés, hogy Márki-Zay vasárnaponkénti, Fidel Castro-s videós bejelentkezései megmaradhatnak-e? Péterfi Judit csak nem lehet mellette Hódmezővásárhelyen minden hétvégén, hogy ellenőrizze, mit mond – fogalmazott a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Szerinte ugyanakkor Márki-Zay Péter mögött a napokban felálló stáb is – akik a szakpolitikai kérdéseket kommunikálják – azért jött létre, hogy az adott témákat elvegyék tőle. 

– A baloldal számára jó, hogy több beszélő fejük is van, Márki-Zay számára viszont ez azt jelenti, hogy a szakpolitikai témákban már nem ő fog nyilatkozni 

– mondta Kiszelly Zoltán. 

A politológus végül felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a közös miniszterelnök-jelöltre szájkosarat tettek, Gyurcsány Ferenc aktivizálta magát a közösségi médiában. Szerinte a DK elnöke feltűnően kezd kitáncolni a Márki-Zay által tőle kért szilenciumból, és már nemcsak a régi családi fotókat posztolja, hanem naponta kifejti a véleményét politikai témákban is. – A DK szavazói csalódottak, mert nem Dobrev Klára lett a miniszterelnök-jelölt, ezért Gyurcsánynak újra jelen kell lennie,  hogy aktivizálja őket – összegzett Kiszelly Zoltán.

Borítókép: A baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter sajtótájékoztatót tart (Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában