Ostrom alatt áll Európa

2021.11.17. 19:27

A fehérorosz elnök beleegyezett, hogy tárgyaljon az EU-val

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megegyezett Angela Merkel ügyvezető német kancellárral arról, hogy fehérorosz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság megoldásáról – közölte szerdán a fehérorosz elnöki hivatal.

A megállapodás híre előtt Merkel két napon belül másodszor beszélt telefonon Lukasenkával.

Német részről a szerdai telefonbeszélgetésről az ügyvezető kancellár szóvivője úgy nyilatkozott: Merkel hangsúlyozta Lukasenkának annak fontosságát, hogy az ENSZ és az Európai Bizottság segélyei eljuthassanak a határon rekedt migránsokhoz.

Merkel először hétfőn beszélt telefonon Lukasenkával. A tárgyalás csaknem egy teljes órán át folyt.

Brüsszel Lukasenkát azzal vádolja, hogy szándékosan idézte elő a határmenti migránshelyzetet és részben megtévesztő üzenetekkel irányított több ezer illegális bevándorlót a lengyel határhoz. Az Unió egyébként nem ismeri el Lukasenkát Fehéroroszország törvényes vezetőjének a tavalyi, vitatott tisztaságú választási győzelme után.

Merkel kapcsolatfelvételét a fehérorosz vezetővel bírálatok érték Lengyelország részéről.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a telefonbeszélgetés bizonyos értelemben Lukasenka elnökké választásának elismerése. Müller ugyancsak helytelenítette, hogy Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzetről. Mint mondta, Németország és Franciaország jogosult arra, hogy beszélgetést folytasson a fehérorosz és az orosz partnerekkel, de „az adott kérdéskörben nem illetékesek”.

Witold Waszczykowski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője, volt külügyminiszter a PAP lengyel hírügynökségnek azt mondta, hogy Merkel viszont a telefonbeszélgetéssel „jóváhagyta a fehérorosz diktátor játszmáját”. Hozzátette, hogy szerinte Minszk – Moszkva támogatásával – azért idézte elő a migránsválságot, hogy tárgyalásokra kényszerítse az EU-t.

Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság párt elnöke úgy fogalmazott, hogy a határmenti migránshelyzet „nemzetközivé tétele” szükséges volt ugyan, „de nem úgy, hogy a fejünk fölött beszéljék meg”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában