Csak óvatosan!

2021.10.28. 06:21

A halottak napi tűzesetek lehetőségére figyelmeztet a katasztrófavédelem

Többnyire a figyelmetlenség miatt nő meg ilyenkor a szerencsétlen esetek száma – írta közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Budapest, 2020. október 30. Látogatók az óbudai temetõben a közelgõ mindenszentek ünnepe és halottak napja elõtt, 2020. október 30-án. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Emlékeztettek arra, hogy tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben is tűz keletkezett. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták.

Az OKF a temetői, otthoni tűzesetek elkerüléséért többi között azt tanácsolja, hogy

a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsák el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat. A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot

- tették hozzá.

Aki otthon gyújt gyertyát, ügyeljen rá, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag

- írta az OKF, kiemelve:

egyetlen percre se hagyják ellenőrizetlenül az égő gyertyákat.

Megjegyezték, hogy idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbbet éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata okozta.

Az OKF halloweeni dekoráció, töklámpás készítésével kapcsolatban is felhívta a figyelmet a balesetveszélyre. Ha valaki a töklámpásba mécsest tesz, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. A lámpást pedig olyan helyre kell tenni, ahol nem borulhat fel. LED-mécses választásával biztosan nem okoznak tüzet – javasolta közleményében az OKF.

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek Magyarországon 2000-ben – fél évszázad után – lett ismét munkaszüneti nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában