az összetartozás szimbóluma

2021.08.19. 14:40

Elhelyezték az Aratókoszorút a Szent István-bazilikában

Elhelyezték a Kárpát-medence Aratókoszorúját a Szent István-bazilikában csütörtökön.

Budapest, 2021. augusztus 19. Horváth Zoltán plébános megáldja az új kenyeret a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében elkészült, a magyarság összetartozását és a gazdaösszefogást szimbolizáló Kárpát-medence Aratókoszorúja átadásán a Szent István-bazilikában 2021. augusztus 19-én. Mellette Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyûlés fideszes alelnöke és Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A 11. éve működő, Magyar Örökség-díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezői képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, valamint Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere helyezte el a magyarság összetartozását és a gazdaösszefogást szimbolizáló népművészeti alkotást a bazilikában.

Nagyné Legény Ildikó elmondta:

a koszorút három hajdúnánási asszony készítette napi 8 óra munkával nagyjából egy hónap alatt.

A koszorút, amely az ünnepi körmenetben való bemutatása után szeptember végéig megtekinthető lesz a templomban, Horváth Zoltán esperes, a bazilika plébánosa áldotta meg. A míves búzafüzért sok száz éves hagyományokat követve, zöld búzakalászokból alkották meg Hajdúnánás hagyományőrző asszonyai.

A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, a Kárpát-medence és világ szorosan hozzá tartozó magyarságát.

Jakab István kiemelte, hogy a magyar gazdák lelkéből fakadó Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program képes volt a gazdákat az ország határain és a nemzet határain belül is egyesíteni, az egész Kárpát-medence gazdatársadalma a diaszpórában élő magyarság képviseletében együtt ünnepelte a búzaösszeöntést Ópusztaszeren. Mint mondta, a gazdák a járvány idején is helyt álltak, a feladatuk hitet és erőt sugározni, hagyományainkat megőrizve erősíteni a jelent, s üzenni a jövőnek. Az aratókoszorú azt üzeni a jövő nemzedéknek, hogy őrizzék, vigyék tovább a hagyományainkat – tette hozzá. A bazilika évek óta több hétre biztosít helyet az aratókoszorúnak, amelyet így szeptember végéig több ezer hazai és külföldi érdeklődő tekinthet meg.

A plébános az eseményen vette át azt a kenyeret is, amelyet a Magyarok Kenyere program szervezői és a Magyar Pékszövetség közösen biztosítottak – a tavalyi évhez hasonlóan – az augusztus 20-i ünnepi kenyérszentelésre. Az évente több ezer adományozót megmozgató Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a határon inneni és túli magyar gazdatársadalom segítő szándékú összefogása, amelynek részként Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel elsősorban búzát a magyar gyerekeket, családokat, időseket segítő szervezetek javára.

A megyénként, régiónként összegyűjtött búzaadományokat közeli malmok őrlik meg, majd az így előállított liszt a kedvezményezett intézményeken, gyermekotthonokon keresztül évente százezer nehéz sorsú magyar ellátását biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában