afganisztáni helyzet

2021.07.27. 17:24

Tádzsikisztán nem fogadja be ideiglenesen a több ezer afgán menekültet

Tádzsikisztán elutasította kedden az amerikai kérést, hogy fogadja be ideiglenesen afgán menekültek ezreit.

Szirodzsiddin Muhriddin tádzsik külügyminiszter közölte, országa nem tervezi, hogy átmenetileg befogadjon több ezer olyan afgánt, aki amerikai vízumra vár, mert el akarja hagyni hazáját. „Ez az ügy nem szerepel a kétoldalú napirenden” – jelentette ki.

Afganisztánban a külföldi csapatkivonás – főképp az amerikai haderő távozásának – hírére a tálib lázadók fokozták a kormányerők elleni hadműveleteiket, számos afgán körzetet vonva ellenőrzésük alá.

Emiatt életüket féltik azok az afgánok, akik korábban együttműködtek az amerikaiakkal, vagy az afgán kormányt támogató más nyugati országokkal, ezért inkább távoznának hazájukból.

Az Egyesült Államok azt kérte Üzbegisztántól, Kazahsztántól és Tádzsikisztántól, hogy fogadjon be mintegy kilencezer afgánt. Üzbegisztán – amely Tádzsikisztánhoz hasonlóan határos Afganisztánnal – szintén elutasítón nyilatkozott, míg Kazahsztán még adós a válasszal Washingtonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában