Ország-világ

2021.07.15. 12:48

Brüsszel eljárást indított a magyar gyermekvédelmi törvény miatt

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben – jelentették be csütörtökön.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései miatt – közölte a Magyar Nemzet az uniós testület friss sajtóközleménye nyomán.

Magyarország mellett Lengyelországgal szemben is jogi eljárás indul LMBTQ-ügyben.

Hazánk esetében az EB az egyenlőség, valamint az alapvető jogok érvényesülését kérdőjelezi meg a törvénnyel kapcsolatban, továbbá abban is lehetséges jogsértést lát, hogy Magyarországon az LMBTQ tematikájú mesekönyvekben fel kell tüntetni, hogy azok a „megszokottól eltérő” kiadványok. Lengyelországgal kapcsolatban kifogásolják az úgynevezett LMBT-mentes zónák létét, s azt, hogy Varsó ezidáig nem válaszolta meg kielégítően az azokkal kapcsolatos aggályokat.

A gyermekvédelmi törvény hatalmas hullámokat vert fel az EU-ban: téma volt az állam- és kormányfők júniusi csúcstalálkozóján, majd az Európai Parlament is vitát rendezett róla. Emlékezetes, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szokatlanul élesen fogalmazott a magyar jogszabályról, azt többször szégyenteljesnek nevezte. A német politikus már az elmúlt hetekben ígéretet tett rá, hogy az EU jogi eszközökkel lép majd fel a magyar szabályozással szemben.

A közelmúltban levélváltás is történt a törvény miatt Brüsszel és Budapest között. Mint azt Varga Judit igazságügyi miniszter nyilvánosságra hozta, a kormány – a szokásos két hónaptól eltérően – egy hetet kapott a bizottságtól a válaszadásra, ami június 30-ig meg is történt. Az EB csütörtökön az eljárást megelőző párbeszédnek nevezte a levelezést, s emlékeztetett: mostantól mindkét EU-országnak két hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a bizottság szerdán elküldött felszólító levélre – utóbbi a hivatalos jogi eljárás első lépcsőfoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában