bentlakásos iskolák

2021.06.06. 23:41

Fájdalmát fejezte ki a pápa a kanadai őslakosok elleni bűnök miatt

Fájdalmának adott hangot, és megbékélésre szólított a kanadai politikai és katolikus egyházi vezetőket Ferenc pápa vasárnap annak nyomán, hogy 215 őslakos gyermek földi maradványaira bukkantak Kanadában egy korábbi bentlakásos katolikus iskola területén.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren fölszólított arra, hogy „elkötelezetten működjenek együtt” az eset feltárását célzó vizsgálattal. Ferenc pápa együttérzését fejezte ki „a kanadai emberekkel, akiket traumatizáltak ezek a megdöbbentő hírek”.

A pápa ugyanakkor az egyház nevében nem kért bocsánatot,

amit sokan követeltek Kanadában azután, hogy kilenc napja megtalálták az őslakos gyerekek földi maradványait.

A katolikus egyház 1831-től egészen a közelmúltig, 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat Kanadában. A gyerekek maradványait Kamloops kisvárosban tárták föl azon a telken, ahol a helyi indián bentlakásos intézmény működött 1978-ig. Amíg a bentlakásos egyházi intézményrendszer működött Kanadában, összesen nagyjából 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától.

Nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengődtek, bántalmazták, szexuálisan kihasználták őket, és nagyon sokan alultápláltak voltak. Két napja Justin Trudeau kanadai kormányfő kijelentette, hogy a katolikus egyháznak felelősséget kell vállalnia az egykori bentlakásos iskolák ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában