érdekellentétek

2021.04.14. 06:01

A tálibok nem tárgyalnak a békéről, amíg nem hagyja el Afganisztánt az utolsó külföldi katona is

Az afgán kormány és a szélsőséges tálibok közötti dohai béketárgyalások dacára Afganisztánban továbbra is háború dúl.

A tálibok nem ülnek tárgyalóasztalhoz addig, amíg nem hagyja el Afganisztánt az utolsó külföldi katona is – erősítette meg Twitter-üzenetben kedden az afgán kormány ellen harcoló felkelők dohai politikai irodájának szóvivője, Mohamed Naím.

Közlése cáfolja a keddi török bejelentést, miszerint április 24. és május 4. között az afganisztáni helyzet rendezését célzó isztambuli békekonferencián részt vesz a tálibok küldöttsége is.

Az értekezlet eredetileg már ezen a héten elkezdődött volna, de tálib nyomásra elhalasztották, a lázadók ugyanis közölték, hogy nem vesznek részt a konferencián, ha ezen a héten tartják meg.

A török külügyminisztérium közleménye szerint a fórum célja „felgyorsítani és kiegészíteni a jelenleg Dohában zajló afgánközi tárgyalásokat, hogy igazságos és tartós politikai megállapodást érjenek el”.

Az afgán kormány és a szélsőséges tálibok közötti dohai béketárgyalások dacára Afganisztánban továbbra is háború dúl.

A tálibokkal 2020 februárjában kötött dohai megállapodásban Donald Trump előző amerikai elnök az amerikai csapatok kivonását ígérte idén májusra. A januárban hivatalba lépett demokrata amerikai elnök, Joe Biden kormányzata azonban februárban bejelentette, hogy felülvizsgálja az egyezséget. Keddi hírek szerint Biden szeptember 11-re – az Egyesült Államokat 2001-ben ért iszlamista terrortámadás 20. évfordulójára – tolta el az összes amerikai katona kivonását, és ezt szerdán fogja bejelenteni.

Brit részről ugyancsak kedden közölték, hogy követik az amerikai példát: szintén kivonják katonáik zömét Afganisztánból szeptember 11-ig – ám nem az összeset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában