Franciaország

2021.03.06. 08:00

A bevándorlók rendőrök elleni támadásai egyre gyakoribbak

„A Korán nevében öljétek meg őket” – már az sem zavarja a bandákat, ha be van kamerázva a terület, csoportosan rohanják le a hatóság embereit.

Franciaországban rendkívüli mértékben megromlott a közbiztonság, olyannyira, hogy már szinte mindennapos lett az a jelenség, hogy bandába verődve támadnak rá a rendőrökre, a csőcseléket már az sem érdekli, hogy be van kamerázva az a terület, ahol megtámadják a rendőröket – írja a V4NA .

Ez történt Lyonban is, a La Duchère nevű városrészben, ahol a minap súlyos balesetet szenvedett egy 13 éves kamasz, aki bukósisak nélkül közlekedett egy lopott robogóval. A fiú olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy jelenleg is élet-halál között van.

Tűzijátékokkal támadnak egy francia rendőrőrsöt Párizstól 12 kilométerre 2020. októberében
Fotó: Illusztrációfotó / AFP

Sajtóértesülések szerint a rendőrség azt állítja, hogy nem voltak jelen rendőrök a baleset időpontjában, több fiatal azonban állítólag szemtanúja volt, hogy egy jelzés nélküli rendőrautóval üldözték a kamaszt, mielőtt karambolozott. Környékbeli fiatalok ezért elhatározták, hogy bosszút állnak a rendőrökön, egy középiskola közelében felgyújtottak több szemetest és autót, majd a szokásos módon rátámadtak a kiérkező rendőrökre, mintegy harminc kapucnis alak pirotechnikai eszközökkel lőtte őket.

A tomboló fiatalokat végül könnygáz segítségével sikerült visszaverni, az összetűzésben egy rendőr könnyebben megsérült és tizenkét főt őrizetbe vettek. Az incidens során jelentős anyagi kár keletkezett, több autót is felgyújtottak és buszmegállókat rongáltak meg.

A város polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet a történteket követően a helyszínre ment, hogy lecsillapítsa a kedélyeket, mert attól tartott, hogy este újabb zavargások lesznek, a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően azonban nem történtek további atrocitások.

Nem ez volt az egyetlen rendőrök elleni támadás.

Franciaország északi részén lévő Oise megye székhelyén, Beauvais városában már napok óta tart a harc a helyi bandák és a hatóság emberei között, a múlt hétvégén tűzijátékkal lőtték és kövekkel dobálták a rendőröket, most pedig újabb tettlegességre került sor. Az érzékeny negyedként ismert Saint-Jean nevű városrészben a lyoni eseményekhez hasonlóan szemeteseket és autókat gyújtottak fel, majd tűzijátékkal támadtak a kiérkező tűzoltókra és rendőrökre.

Nord megye jobboldali képviselője, a Nemzeti Tömörülés párt tagja, Sébastien Chenu a Twitteren üzent Gérald Darmanin belügyminiszternek, feltéve a kérdést, hogy tragédiának kell-e történnie ahhoz, hogy a belügyminiszter végre reagáljon? A bejegyzést pár napja tette közzé a jobboldali politikus, miután a banda azt ordította az utcán a rendőröket üldözve, hogy a Korán nevében öljétek meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában